Téli kényeztetés cikkek

A helyes orrspray-használat öt pontja

Megbetegedéses időszakokban szinte mindannyian használunk orrsprayt a kellemetlen tünetek enyhítésére. A kritikus időszakban ajánlott is könnyíteni a légzést, hogy elviselhetőbbé tegyük a betegség lefolyását. Azzal azonban nem árt tisztában lenned, hogy mikor, hogyan és meddig ajánlott használnod ezeket a vény nélkül kapható készítményeket.

1. Mitől dugul az orr?

Az orr hajszálerekkel sűrűn átszőtt nyálkahártyájának szerepe, hogy megtisztítsa, nedvesítse és felmelegítse az orrunkon keresztül beszívott levegőt. Felszíne ideális esetben nedves, amelynek pici csillószőrein megtapadnak a szennyeződések. Náthás megbetegedés esetén kórokozók jelennek meg és tapadnak meg a felszínén. Ilyenkor a szervezet váladéktermeléssel védekezik, melynek következtében a nyálkahártya vérellátása fokozódik, felszíne megduzzad. Laikusként ezt hívjuk orrdugulásnak.

A helyes orrspray-használat öt pontja

2. Ne válaszd a könnyebb utat!

Kézenfekvő volna jobb híján a szánkon át lélegezni nem szelelő orrunk helyett. Azonban ez több szempontból sem túl szerencsés. Egyrészt “szárítja a torkot”, ami különösen az éjszakai pihenés ideje alatt lehet kellemetlen, másrészt ilyenkor az orr nem melegíti fel és tisztítja meg a beáramló levegőt, hanem az a szájon át közvetlenül a tüdőbe jut.

3. Mikor használd?

Az orrcsepp olyan megbetegedések (például nátha és allergia) esetén ajánlott, amelyek során a fő hangsúly leginkább a helyi kezelésen van. Ezek az úgynevezett lohasztó orrcseppek és sprayk összehúzzák a nyálkahártyai ereit, így annak duzzanata csökken, és a levegő áramlása ismét akadálymentessé, de legalábbis könnyebbé válik.

4. Hogyan használd? 

Az orrspray-k használata nem bonyolult, de néhány fontos alapszabályt azért be kell tartani: Az első, hogy a használat előtt fújd ki alaposan az orrod. Ezután rázd fel a spray-t és pumpálj pár löketet a levegőbe, majd enyhén előredöntött fejjel az orron keresztül lélegezd ki a levegőt. Ezután nyomd fel az orrodba a spray csőrét úgy, hogy az ne befelé, az orrsövényed irányába álljon, hanem oldalra, az orrcimpák felé. Ezután lélegezz be az orrodon át és ezzel egy időben fújd be a spray-ből az orrodba. Ezután ismételd meg ezt a másik orrlyukban is. Fontos tudnod, hogy ezeket a készítmények csak a tünetek enyhüléséig kell használni,  és 5-7 napnál tovább akkor se alkalmazd őket, ha az problémáid nem javultak.

Olvass tovább megfázás  témában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.