Aktuális

2010-es szilveszter – hitted volna?

Íme, néhány szilveszteri kiegészítő és elfoglaltság, amit a XXI. század adott az emberiségnek. Nem biztos, hogy mindnek örülni kell, de tény, hogy köztünk vannak.
Emlékszel még, mit csináltál tíz-tizenöt éve az év utolsó napján? Belegondoltál már, mennyi minden változott azóta?

Facebook, Facebook, mondd meg nékem, mi történt idén a vidéken?

Ha mostanság akarsz számvetést készíteni az évedről, a Facebookon pár kattintással – és a megfelelő alkalmazással – pillanatok alatt készíthetsz egy összeállítást az idei hozzászólásaidból vagy a feltöltött képeidből. A My Year in Photos alkalmazás véletlenszerűen kiválaszt tizenhatot a facebookos képeidből, és ezeket fűzi össze egy montázsba, ám ha nem vagy elégedett a végeredménnyel, egyes fotók helyett te is választhatsz egy másikat.

 
Egy macskarajongó 2010-es éve képekben
Egy macskarajongó 2010-es éve képekben

A My Year in Status az állapotfrissítéseiddel teszi ugyanezt, ám itt nincs lehetőség arra, hogy egyesével lecserélhesd azokat a státuszüzeneteket, amikre nem szívesen emlékszel vissza.

 Tipp: Ha kipróbálod ezeket az alkalmazásokat, de később nem akarod őket többet használni, akkor távolítsd el őket a profilodból, az összes többi nem használt vagy nemkívánatos alkalmazással egyetemben. (Ettől még az elkészített és az üzenőfalra kitett összesítések és montázsok megmaradnak.) A fölösleges alkalmazásokat itt tudod eltávolítani: Profilom -> Adatvédelmi beállítások -> Alkalmazások és Weboldalak beállításainak szerkesztése -> Alkalmazások, amiket használsz -> Beállítások módosítása

(Persze mindez csak játéknak jó, igazi és komoly számvetés valószínűleg azokból a képekből és gondolatokból készülne, amelyeket nem osztunk meg másokkal, hanem inkább megtartunk magunknak.)

Szintén népszerű az év utolsó napjaiban a Likes of the Year Facebook-alkalmazás, ami azt összesíti, ki „kedvelte” a legtöbbször a bejegyzéseinket a barátaink közül 2010-ben.


Kaja, koktél, smink a netről

Ha elakadunk a szilveszteri készülődésben, vagy akár csak ötletet, inspirációt keresünk, mindenre találunk megoldást a neten. Természetesen recepteket már tíz éve is vadászhattunk az „információs szupersztrádán”, de ha megakadtunk az olyan mondatok felett, mint „fűszerezzük érzés szerint”, vagy „egy könnyed mozdulattal…”, nem volt segítség. Most már az ételek (vagy italok, például koktélok) elkészítését nemcsak egy száraz szövegben, hanem videókon is bemutatják egy csomó helyen szerte a neten (ahogyan a CafeTV-n is).

A másik terület, ahol rengeteget segíthet egy okosan összerakott videó, és szilveszterkor szükség is van rá: a sminkelés. Persze egy film nem sminkeli ki az arcodat helyetted, de legalább azt megmutatja, milyen lenne a végeredmény, ha meglenne a megfelelő kézügyesség és alapanyag, és persze nem zavarnának meg ötpercenként, hogy kész vagy-e már, drágám.

Házhoz jön a diszkó és a tánciskola

A netes videók nem csupán a szilveszteri készülődést, de a partit is feldobják. Brit kutatók biztosan képesek lennének meghatározni az alkoholfogyasztás, az eltelt idő, a parti hőfoka és a YouTube diszkó közötti pontos összefüggéseket. Részletes adatok hiányában mi csak az általános megfigyelést tudjuk közölni, miszerint ha egy házibuliban egy internetre csatlakoztatott számítógépről megy a zene, akkor előbb-utóbb kialakul a zeneforrás körül egy kisebbfajta csoportosulás, melynek tagjai egymás kezéből tépik ki a billentyűzetet, hogy a saját zenéiket „tegyék be” a YouTube segítségével. Az ilyen jellegű össznépi DJ-zésnek általában kétféle végkimenetele van: a buli végére vagy azon versengenek a partizók, hogy ki mutat viccesebb állatos vagy stand-upos videót, vagy ki talál minél égőbb dalt a kilencvenes évek eurodance-korszakából. Amikor ezek a számok valódi fénykorukat élték, és milliók hallgatták őket kazettáról, akkor még elképzelhetetlennek tűnt, hogy olyan zenére tomboljunk egy házibuliban, amit nem vittünk magunkkal.

 
A zenéinket persze most is magunkkal vihetjük, de már nem kell hatalmas, CD-kkel vagy kazettákkal teletömött sporttáskával menni a buliba, ha nem tudunk dönteni, hogy a több száz kedvenc számunk közül melyiket akarjuk magunkkal vinni. Ezek ráférnek egy pendrive-ra, MP3-lejátszónkra, vagy akár a telefonunkra. A legtöbb mobilról lehet kihangosítva is hallgatni a zenéket, bár ezek hangzása sérteni szokta a vájtfülűeket. (Persze ez nem zavarja az önjelölt tömegközlekedő DJ-ket, akik néha a telefonjukról kihangosítva hallgatják a zenéiket – az utazóközönség bosszúságára, ám barátaik legnagyobb örömére.) Viszont az MP3-lejátszókat és a legtöbb telefont is rá lehet csatlakoztatni kis hangfalakra. Ha ez megvan, és egy nyugodt helyen vagyunk, ahol senkit nem zavarunk, semmi akadálya, hogy egy minipartit csapjunk. Az apró hangszórókból hihetetlenül kreatív, vagy éppen gázos darabokat lehet lelni a boltokban vagy a neten, bár valószínű, hogy ezek sem képezik a hangtechnika csúcsát.
 
baba: Headphonies, vécé: China Grabber, maci: Rinkya, plüssmaci: Juicy Couture, Saturday Night Speakers: Perpetual Kid
Baba: Headphonies, vécé: China Grabber, maci: Rinkya, plüssmaci: Juicy Couture, Saturday Night Speakers: Perpetual Kid
 
A házibulik jelentősen megváltoztak az utóbbi években, legalábbis azokban a háztartásokban, ahol fellelhető egy játékkonzol, néhány izgalmas partijátékkal körítve. Már a Guitar Hero és a hozzá hasonló zenélős-éneklős játékok is meghozták a kedvet a szórakozáshoz, de még inkább bulira buzdítanak a mozgásérzékelős játékok. Idén már olyan mozgásérzékelő is megjelent, például a Microsoft játékkonzoljához, az Xboxhoz, amihez egyáltalán nem kell semmiféle kontrollert vagy bármilyen tárgyat a kezünkben tartani, mert az egész testünket figyeli. Tehát taníthat minket táncolni, vagy megjegyzi a mi mozdulatainkat, és leutánoztatja a tévében látható karakterekkel.
 
 
Arról az apróságról pedig már ne is beszéljünk, hogy a mobil mennyire megváltoztatta az év végi szokásainkat (egyebek mellett, persze). Például éjfélig nem is nagyon merünk belemerülni a partiba, mert tudjuk, hogy a koccintás után vár még ránk egy telefonbeszélgetés Apuval-Anyuval-tesóval, bárhol is vagyunk. A trombita hangját a telefonunkról is nyomathatjuk, vagy ha kedvünk tartja, akár egy vuvuzelát is letölthetünk rá. Képeslap helyett SMS-ben (vagy e-mailben vagy Facebookon) kívánunk boldog új évet, az újévi fogadalmainkat pedig a telefonba jegyzetelhetjük. Vagy ha ez sem lenne elég modern, megkeressük a megfelelő mobilos alkalmazást, amit kifejezetten az újévi fogadalmak nyilvántartására készítettek.
 
 
Ezek után vajon mit várjunk 2020-ra?
 
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top