Aktuális

Citromail

Amennyiben nem rendelkezünk még e-mail címmel, ne várjunk többet: regisztráljunk magunknak ingyenesen a Citromail.hu oldalon! Hogyan? Kattintás után kiderül...

A Citromail sok szempontból kitűnő választás annak, aki még nem rendelkezik e-mail címmel. Átlagos felhasználónak bőségesen elegendő tárhelyet biztosít levelei tárolására (100 MB), igaz, kevesebbet, mint néhány másik szolgáltató. Cserébe olyan szolgáltatásokat kapunk, amiket nem mindenhol osztogatnak ingyen, mint például elképesztő méretű levélmellékleteket: akár 1 GB-os (!) dokumentumot is csatolhatunk levelünkhöz! (Csak legyen olyan címzett, aki fogadni is tudja levelünket…)


Ezeken kívül elő is fizethetünk pluszszolgáltatásokra, ezeket később részletezzük. Először is regisztráljunk magunknak egy címet!


Gépeljük be böngészőnk címsorába a www.citromail.hu címet (vagy kattintsunk rá itt a cikkben a linkre). A következő kép tárul elénk:







Amikor túljutottunk a regisztráción, az 1-es számmal jelölt részen tudunk belépni majd postafiókunkba. Regisztrálni úgy tudunk, ha választunk magunknak egy felhasználónevet (ami az e-mail cím @ előtti része lesz majd), és ezt beírjuk a 2-es számmal jelölt sorba, majd a „Mehet” gombra kattintunk.


Ezek után el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket az „Elfogadom” gomb segítségével.







Ekkor egy űrlap jelenik meg előttünk, aminek minden sorát (rózsaszínnel kiemeltük ezt a részt) ki kell töltenünk, majd katt a „Tovább” gombra.







Az űrlapnak nincs vége: a következő oldalon az érdeklődési körünket kell megjelölni, majd a lap alján a „Mehet” gombra kattintva véget ér a regisztráció.


Ekkor egy felugró ablakban figyelmeztet minket az oldal, hogy lépjünk be a postafiókunkba, tegyük is meg: felhasználónév gyanánt az e-mail cím @ előtti részét kell megadnunk, alatta pedig a választott jelszavunkat. Ekkor rögtön a postafiókunkban találjuk magunkat, ami valahogy így fog kinézni első alkalommal: 





1. Navigáció: innen érhetjük el a legfontosabb funkciókat – beérkezett levelek, levélírás stb.


2. Tárhelyinfó: láthatjuk, hogy mennyi tárhelyünk maradt hátra, vagyis mennyi levelet tudunk még fogadni. Ha vészesen telítődne a postaládánk, érdemes pár dolgot kidobni belőle, vagyis törölni néhány levelet.


3. Naptár: postafiókunkban találunk egy igen részletes határidőnaplót is, melyben rögzíthetjük legfontosabb teendőinket. Itt a következő eseményekről értesülhetünk átfogó formában.


4. Extrák menü: itt kérhetünk segítséget az oldal üzemeltetőitől, ha valami gondunk lenne az oldal használatával kapcsolatban, itt tudjuk testre szabni postafiókunkat a Beállításokon keresztül, illetve itt fizethetünk elő az extra szolgáltatásokra.


Nézzük részletesebben az oldal legfontosabb funkcióját, a levélírást (különböző színekkel jelöltük a fontosabb részeket):







A bal oldalon halványpirossal kiemelve látjuk a navigációs panelt, ezt már ismerjük. Középen fentről lefelé haladva a következő blokkokat kell megismernünk:


– Zöld (1.): itt adjuk meg a címzettet, ha valakinek másolatban szintén elküldenénk a levelet, őt a „Másolat” sorban kell megjelölnünk. Ide e-mail címeket kell megadnunk, de ha korábban vittünk fel neveket e-mail címmel ellátva a címjegyzékünkbe, onnan is beilleszthetünk bárkit a listába. Fontos lehet még a „Téma” megjelölése, itt tudunk röviden utalni arra, miről is szól a levelünk, illetve a „Mellékletek” sor „Tallózás” gombjával tudunk különböző dokumentumokat, fájlokat csatolni levelünkhöz saját gépünkről.


– Narancssárga (2.): ez a formázó eszköztár. Mintha csak egy Word-dokumentumot szerkesztenénk, ugyanúgy megváltoztathatjuk levelünk stílusát, betűtípusát stb.


– Lila (3.): szövegbeviteli mező – ide gépelhetjük be levelünk tartalmát.






TIPP: Ha nagyon hosszú levelet írunk, javasoljuk, hogy egy szövegszerkesztő segítségével szerkesszük meg levelünket, és onnan másoljuk a kész szöveget a Citromail szövegbeviteli mezőjébe. Erre azért van szükség, mert egy bizonyos tétlenségi időszak után (amikor nem kattintunk egyetlen gombra vagy linkre sem az oldalon) megszakad a kapcsolat a számítógépünk és a Citromail között. Erre azért van szükség, hogy a magára hagyott gépünkön más ne tudja elolvasni a mi leveleinket. A gépelés pedig tétlenségi időszaknak számít, ugyanis közben nem kattintunk egyetlen gombra vagy linkre sem. Így könnyen előfordulhat, hogy félórányi gépelés után a „Küldés” gombra kattintva eltűnik a kínkeservesen begépelt szöveg, és az oldal felkér minket, hogy jelentkezzünk be újra. Ez pedig igen bosszantó tud lenni.

A túl sok beérkező levél egy idő után könnyen áttekinthetetlenné válik, ezért célszerű leveleinket rendszerezni. Ezt mappák létrehozásával tehetjük meg. Ha például szeretnénk egy helyre gyűjteni az Ágitól érkező leveleinket, készítsünk egy új mappát „Ági” néven, majd egy szabály létrehozásával megmondjuk a Citromailnek, hogy minden Ági e-mail címéről érkező levelet helyezzen át a megadott mappába. A bal oldali navigációs menü „Mappák” ikonjára kattintva láthatjuk meglévő mappáink listáját, illetve itt hozhatunk létre újat.







Ha készen van az új mappa, már csak egy szabályt kell létrehoznunk. A bal oldali navigációs menü „Kézbesítési szabályok” linkjére kattintva érjük el a szabályszerkesztőt:







Adjunk egy nevet a szűrőnek, a példánál maradva legyen „Ági levelei”. Kattintsuk be az „aktív” jelölőnégyzetet, így lesz működőképes a szabály. Sokféle szabályt létrehozhatunk, érdemes átböngészni a lehetőségeket, elég egyértelműek a lehetőségek. Ebben a konkrét esetben a következő opciókat kell kiválasztanunk:







 




TIPP: A szabályokat használhatjuk arra is például, hogy a Citromailre érkező leveleket továbbítsuk egy másik e-mail címre is, de akár arra is, hogy automatikusan küldjünk egy válaszlevelet a nekünk e-mailező személyeknek.

Említettük korábban a Citromail extra, fizetős szolgáltatásait is:







Előfizethetünk:


• Nagyobb tárhelyre: ha rengeteg vicces videót kapunk, és ezeket szeretnénk mind megtartani az örökkévalóságnak, kérhetünk nagyobb tárhelyet.


• Reklámmentességre: a Citromail azért lehet ingyenes, mert minden kimenő levelünk végére odabiggyeszt egy rövid reklámot, ami a címzettnél megjelenik. Ezektől a reklámoktól egy kevéske pénzért megszabadulhatunk.


• Értesítőkre: SMS-értesítést kapunk, ha új levél érkezik postaládánkba.


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top