Egészség

Illat ki-kicsoda

Mindenki szereti a finom illatokat, de nem mindenki van tisztában használatukkal. Te tudod, melyik a legtartósabb illat? És tudod, hova kell fújnod, hogy a legtartósabb legyen? Szerinted mit kell használnod nyáron?





Az alapanyagok

A legtöbb parfüm tiszta etilalkohol, amihez állati, növényi eredetű vagy szintetikus aromát és stabilizátorokat adnak. A parfümkészítő-ipar régebben állati eredetű anyagokat is használt, ezek leggyakrabban a szürke ámbrából, a cibetből, a pézsmából és hódzsírból tevődtek össze.

A felhasznált növényi illatanyagok származhatnak levelekből (menta), kéregből (fahéj), fatörzsből (szantálfa, cédrus), virágszirmokból (rózsa, jázmin), gyökerekből (írisz) és gyümölcshéjból (citrusfélék).

A szintetikus anyagokat speciális kémiai folyamatokkal állítják elő. Alapanyaguk legtöbbször a kátrány, az acetilén és a kőszén. Az ezekből nyert szintetikus anyagok keverési aránya adja meg az illatosító jellegzetes aromáját. Kulcsszerepe van az alkoholban feloldott illatanyagok koncentrációjának is.






Parfüm és kölni?


A parfüm általában 20-30, egy Parfum de Toilette 8-12, az Eau de Toilette 5-8, az Eau de Cologne 3-5 százalékos. Az illatosító szerek alkotóelemei az ún. illatesszenciák. A 96 százalékos alkoholban oldott kivonat alkotóelemei számának nincs felső határa, állhat 60-70, de akár százféle összetevőből is.

Töménységben az esszencia után a parfüm következik, az aromákat 90 százalékos alkoholban oldják. A parfüm is elég sokáig, akár egész napon át érezhető. A parfüm hígításából állítják elő az eau-t, vagyis a vizet. Az esszencia töménységét tekintve csökkenő sorrendben: az Eau de Parfum, az Eau de Toilette, az Eau de Cologne (vagyis a kölni) és a Splash Cologne következik.
A népszerű Eau de Toilette tehát már egy nagyobb arányú hígítás eredménye. Az Eau de Cologne a legkisebb olyan illatkoncentráció, amely még jellegzetes és hosszan tartó illatosítást biztosít.


Nyárra

Az Eau de Fraiche már a frissítő víz kategóriájába tartozik, ezért főként a nyári időszakokban használják. Ezt a citrusfélékből és virágokból nyert kivonatot 60-70 százalékos alkoholban oldják, és kisebb-nagyobb kiszerelésekben egyaránt kapható. Aromája eléggé illékony, ezért gyakrabban ajánlatos az újrapermetezés.

Az Eau de Fraiche-hez hasonló, alacsony koncentrációjú testharmatok is megjelentek a közelmúltban; ilyenek a Body Mist, az Eau de Tonique pour le Corp, amelyek testünk egész felületén alkalmazhatók.






Parfümtrükkök

Bármelyik fajtát is választod, érdemes odafigyelned a mennyiségre, s persze arra is, hogy a megfelelő helyekre fújd a parfümöt. Azt már mindenki tudja, hogy bőrünk a fülünk alatt, a csuklón valamint a könyék-és térdhajlatban a legvékonyabb és a legmelegebb. Utóbbiakra azonban csak akkor permetezz erős illatszert, ha szó szerinti illatfelhőben szeretnél úszni egész nap. Az illatok ráadásul nagyon csalókák, orrunk hamar megszokja őket, s egy idő után alig érzed, hogy egyáltalán fújtál magadra valamit. De ne gondold azt, hogy keveset használtál belőle! Hidd el, mások érezni fogják.

A másik alapszabály pedig az, hogy napra semmiképpen sem szabad parfümmel befújva menned, mert foltosodhat a bőröd. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb napozótej és -krém tartalmaz valamilyen illatanyagot, a kettőt pedig nem szerencsés elegyíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top