Napi 5-ös

5 fontos mesehős a gyerekkorunkból

A hatvanas-hetvenes-nyolcvanas években nem állt minden nappaliban televízió, a gyerekek sokszor lemezről, vagy éppen a rádióból hallgatták az esti mesét. A kilencvenes években a tévé bekerült a háztartásokba, a Youtube miatt ma már végtelenített üzemben nézhetőek a mesék – a klasszikusok viszont itt is visszatértek, Pom Pom például bármikor maga alá gyűr egy high-tech szuperhőst.

Kisvakond

1956-ban alkotta meg Zdenek Miller. A cseh(szlovák) művésznek egy állami megbízás szerint a textiliparról kellett rajzfilmet készítenie, melyet a gyerekek szívesen végignéznek. Miller úgy vélte, szüksége van egy szereplőre, akit a gyerekek szeretnek, de semmi nem jutott eszébe, későbbi elmondása szerint onnan jött a Kisvakond ötlete, hogy egy séta során megbotlott egy vakondtúrásban. A vakond és a nadrágja című első rész díjat kapott a Velencei Filmfesztiválon, ezzel együtt összesen 51 epizód készült a Kisvakondból. Eleinte szinkronizálták a rajzfilmeket, később mindet dialógusok nélkül vették fel, ennek köszönhetően a gyerekek bárhol a világon megértették. A kelet-európai kommunista blokkon túl a Kisvakond szép karriert futott be Kínában, Németországban és Ausztriában is.

Bob és Bobek

Akárcsak a Kisvakond, a Bob és Bobek is Csehszlovákiából indult útjára. A két nyúl történeteiből 91 epizód készült, ezekben rendre valami zűrbe keveredtek: hogy éppen a munkabarát, roppant szorgalmas Bob, vagy a henyélést preferáló Bobek miatt, azt sztorija válogatja.  

A két nyúl egyébként egy cilinderben lakott, és reggelente, nép- illetve gyereknevelő jelleggel, mindig tornával indították a napot. 

Pom Pom meséi

Kizárólag hősökből állnak Csukás István meséi, az epizódok állandó visszatérője Pom Pom, aki Picur fejére ülve elkíséri a kislányt iskolába, és eközben valami képtelen történetet mesél. Az általános kedvenc Gombóc Artúr, a csokival fogyókúrázó dagadt madár, de A radírpók, A bátor Tintanyúl, és természetesen A madárvédő golyókapkodó is népszerű epizódok. Csukás meséi közül nehéz lenne kiválasztani a legjobbat, Süsü, vagy éppen Oriza-Triznyák történetei is lenyűgözőek. A Pom Pom sztorikat Csukás alkotótársa, Sajdik Ferenc rajzai tették halhatatlanná 

Pampalini

Lengyel mesehős, hazánkban Gálvölgyi János szinkronjával (“donna Klára”) vált ismertté. Pampalini roppant szenvedélyes vadász, a hivatásának él, de a vegánoknak is nagy kedvence lehet, ugyanis ahelyett, hogy bármelyik űzött vadat lepuffantaná, inkább összahaverkodik velük. Ellenfelei (barátai) közt van tapír, óriáskígyó és elefánt is, de a legjobb mégis, amikor egyenesen a jetit próbálja elkapni. 

A nagy ho-ho-horgász

Ez is Csukás-Sajdik kooperáció, és ez is simán olyan színvonalú, mint a Pom Pom. A “városbéli puhányok, nyavalyások” így, ahogy van, a magyar nyelv része lett. A mese főhőse a horgász, illetve a Főkukac Pampalini mentalitását hozzák, miszerint a horgászatért megvesznek, de a halakkal inkább baráti, játszadozós viszonyban vannak ahelyett, hogy kapás után halászlét készítenének belőlük. Az egyik epizódban közösen ünneplik a horgász születésnapját

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top