Napi 5-ös

5 film, amit látnod kell, ha lányos anyuka vagy

Egy anya-lánya kapcsolat, főleg amikor már a gyermek kamaszkorba ér, tele van buktatókkal. Összeszedtünk öt filmet, mely ezeket a kríziseket, vagy a fiatal felnőtt lányok anyukával való viszonyát taglalja. Némelyik humorral, némelyik viszont drámaian közelít a témához.

1. A 2003-as Nem férek a bőrödbe főszereplője Jamie Lee Curtis (Dr. Tess, az anya) és Lindsay Lohan (Anna, a lány). A történet szerint Dr. Tess nehezen viseli, és nem is nagyon tud mit kezdeni kamaszkorú lánya hóbortjaival, és egy este durván összecsattannak. A konfliktus oka: Anna rockzenész szeretne lenni,  aminek anyja nem örül, Tess pedig megházasodna, aminek a lány nem. Két szerencsesüti viszont összezavarja az életüket, az elmék testet cserélnek, a következő nap pedig teli lesz meglepetéssel és tapasztalással. A nász napja viszont közeleg, a testeket pedig vissza kéne cserélni. 

2. Döbbenetes szereposztása van az 1994-es Kisasszonyok című romantikus filmnek: Susan Sarandon, Winona Ryder, Christian Bale és Kirsten Dunst. A kosztümös film alapvetése, hogy a March-lányok csak akkor keveredhetnek ki szegényes anyagi létükből, ha ügyesen mennek férjhez,. Nekik viszont eszük ágában sincs vagyoni alapon párt választani, szerelem nélkül egyikük sem hajlandó bárkihez nőül menni. Eközben a lányok legjobb barátja, Laurie (Christian Bale) kettejük szívét is elrabolja, Jo és Amy pedig egymás konkurenciájaként versenyeznek a jóképű fiatalemberért. 

3. A 2008-ban bemutatott Mamma mia! kultuszfilm lett, ami nem csoda, elég abba belegondolni, hogy egy csodálatos szigeten játszódik, a főbb szerepekben pedig Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, és Amanda Seyfried láthatók. Meryl Streep játssza Donnát, az egyedülálló anyát, aki szállodát üzemeltet egy apró görög szigeten. Lányát, Sophie-t egyedül nevelte fel, Sophie pedig házasodni készül. Az esküvőre Donna meghívta a legjobb barátnőit, Rosie-t és Tanyát, akivel együtt zenélt a Donna és a Dinamók nevű zenekarban. De nemcsak ő, hanem Sophie is hívott három vendéget a lagzira. A lány már régóta szeretné tudni, hogy ki az apja, mert nem akar egyedül odasétálni az oltár elé, három vendége pedig három férfi édesanyja múltjából, akik mind ott voltak 20 évvel ezelőtt a szigeten. A megérkezésüktől számolt egy nap tele van káosszal, szerelemmel, bánattal, örömmel és nevetéssel. 

4. Az 1981-es Anyu, a sztár nem olyan vidám film, mint a fentebbiek. A film Joan Crawfordról szól, aki a harmincas-negyvenes évek egyik legnagyobb hollywoodi sztárja volt. 40 éves karrierje során számos sikerfilmet készített, a Mildred Pierce-ért Oscar díjat is kapott. Magánélete viszont pont olyan kudarcokkal teli volt, mint amilyen sikeres a pályafutása. Négy férje volt, örökbefogadott lányát kitagadta az örökségéből. Christina ezek után megírta az önéletrajzát, melyben olyannak mutatta be édesanyját, amilyen szerinte volt: egy rideg nőnek, aki csak szerepet játszani volt képes, valódi érzelmeket nem igazán mutatott. Joan Crawfordot Faye Dunaway alakítja. 

5. Képtelen helyzet: Jess 18 éves, imádja David Beckhamet, ráadásul pon olyan remekül csavarja a labdát, mint a profi futballista. Csakhogy Jess indiai és lány, rokonainak pedig eszük ágában sincs abban támogatni, hogy a férfiak játékát játssza, nem úgy Jules-nél, aki angol, és megvan az esélye, hogy Amerikában játszhasson. Jess és Jules együtt játszanak, és mindketten beleszeretnek az edzőjükbe, Joe-ba. Mulatságos helyzetek sora következik. A filmmel olyan színészek futottak be, mint a Vészhelyzetben is szereplő Parminder Nagra, vagy az Igazából szerelem sztárja, Keira Knightley.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top