Napi 5-ös

5 különleges méz, amit többet kéne fogyasztani

A hazai háztartások polcain leginkább akác, hárs, vagy vegyes virágméz üvege látható, miközben ennél sokkal több fajtaméz létezik. Mézkörkép.

A méz roppant egészséges dolog, nyilván ezerszer olvasta már mindenki, hogy érdemes napi szinten elszopogatni egy (két, három) kanállal. Hazánkban a fentebb említett három a legnépszerűbb méztípus, miközben Magyarországon közel 800 virágfajtához repülnek oda a méhek, hogy elvégezzék a “munkájukat”, azaz begyűjtsék róluk a virágport. 

Jelen írásunkban összeszedtünk néhány mézfajtát, melyek jellemzően nincsenek ott a háztartások polcain, pedig ízük és élettani hatásuk miatt is érdemes őket fogyasztani. 

Napraforgóméz

Aranysárga színű méz, utóíze kesernyés, savanykás. A méhészek általában a vegyes virágmézbe “keverik”, önállóan sajnos ritán árulják, aminek részben az is az oka, hogy nagyon gyorsan kristályosodik. Sütéshez, főzéshez, teaízesítéshez is tökéletes választás, de ha nem riadsz meg a a kesernyés, enyhén csípős utóíztől, akkor kanalazhatod is. A napraforgó méz szerverősítő, fertőtlenítő, és gyulladáscsökkentő hatású.

Facéliaméz

Világos, tört színű, áttetsző méz. Lassan kristályosodik, íze selymes, de karakteres. Sajnos a méhészek sokszor ezt is vegyes virágmézbe keverik, pedig akárcsak a napraforgó, ez is remek csemege. A facélia egyébként az egyik legjobban mézelő növény az akác után, fogyasztása jó hatással bír a vér koleszterinszintjére

Gesztenyeméz

Lehet sárga, vagy éppen sötétbarna. Ha a színéről nehezen felismerhető, kesernyés ízéről azonnal tudni, hogy mivel van dolgunk. Nehezen kristályosodik, akárcsak az akácméz, de miközben a selymessége miatt utóbbi magában is fogyasztható, a gesztenyeméz inkább karakteres ízesítőnek számít. Csomó mindenre jó hatással bír, remek ellenszere a vérszegénységnek és az étvágytalanságnak, és akadályozza a trombózis kialakulását. Visszértágulatra még külsőleg is alkalmazható.

5 különleges méz, amit többet kéne fogyasztani

Édesharmatméz

Kilóg a sorból, mivel nem a virágok nektárjából készül. A méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő, minek köszönhetően jelentéktelen a virágportartalma. Íze karakteres, de selymes, színe sötét, és nagyon, nagyon nehezen kristályosodik, bár ez attól is függ, hogy milyen erdőből, hogy milyen típusú fákról gyűjtöttek a méhek. Érdemes önmagában fogyasztani. Értisztító, csökkenti a koleszterinszintet, és még nyugtató hatása is van. 

Somkóróméz

Színe világos, mint az akácmézé, kristályosodásra nem túl hajlamos. Illata erős, az íze pedig olyan, mintha vaníliát szopogatnánk. Desszertméz, önjelölt gasztrofanoknak is való, elég egyszer megkóstolni, hogy rákapj. Magyarországon sajnos kevés terem, nem úgy az Egyesült Államokban, ahol a “csapból is az folyik.” Megelőzi a trombózist, és gyulladáscsökkentő hatása van. A gyomornak is jót tesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top