Napi 5-ös

5 étel, amit meg kell kóstolnod

Van élet a a húsleves-pörkölt-palacsinta triumvirátusán túl, csak el kell hagyni a szokott komfortzónát. Számos új íz épülhet be a napi étkezésünkbe, csak egy kicsit kell nyitottak legyünk.

Húsz évvel ezelőtt még kuriózumnak számított Budapesten egy jobb, nem az általános magyar konyhát ciggelő étterem, ma pedig kuriózumnak számít, ha találunk az országban egy tisztességes vendéglőt, ahol nem tegnapi vagy tegnapelőtti gulyást szolgálnak fel. Budapesten, vagy akár vidéki nagyvárosokban is egész könnyedén kapunk ízelítőt a távoli konyhák világából, szerencsére túl van az ország (egy bizonyos része) azon, hogy a külföldi konyha = gyros, pizza vagy éppen édes-savanyú csirke a sarki kínai bodegából. Öt, úgynevezett egzotikus ételt gyűjtöttünk össze. 

Pho leves

Alapvető vietnámi étel, Európában eleve él az az a ferdítés, hogy ebédre vagy vacsorára eszik, pedig reggelire a legjobb, tényleg érdemes kipróbálni. Budapestnek már úgy negyvenszer írták meg a legjobb 50 pho levesezőjét, pedig a legtöbb fővárosi lelőhelyen úgy szórják tele glutamáttal az alaplevet, mintha kötelezően ott lenne a receptben, a maradék étteremben viszont tényleg az ánizs, a gyömbér, a szegfűszeg és a fahéj íze dominál a marha húsa és csontja mellett. Hogy a forró, húsos, tésztás lébe a tányérba ki mennyi koriandert, újhagymát, csírát, csilit és citromot tesz, az már egyéni ízlés kérdése. Ez itt egy tök jó recept, de ez se kutya

Kimcsi

Koreában alapélelmiszer, tulajdonképpen (kevés répával és jégcsapretekkel felütött) erjesztett kínai kelről van szó, melynek erős aromát a halszósz, a gyömbér, a fokhagyma, az újhagyma, és az embertelen mennyiségű chilipehely ad. A kimcsi nagyon egészséges, tele van vitaminnal, a koreaiak napi szinten eszik. A legtöbb háztartásban akad egy erre készített kerámia köcsög, ebben tárolják. Elkészíteni nem túl bonyolult, de hosszadalmas folyamat, noha ebből a legtöbb idő várakozással telik. Ez itt a mi receptünk, alább pedig egy videó Maangchitól, az USA-ban élő koreai szakácsnőtől:

Tagine

Észak-afrikai, közel-keleti arab étel, egyesek simán arab pörköltnek nevezik. Létezik húsos és zöldséges variációja, előbbit inkább főzik, a hús pedig általában bárány vagy kecske. A szószban többnyire van paradicsom és hagyma, a fűszereket tekintve gyömbér, római kömény, sáfrány és kurkuma, táláláskor friss korianderrel szokás megszórni. A legtöbb háztartásban van tagine-főző, vastag falú edény.
Ez egy rendhagyó kacsás recept Mautner Zsófitól, ez egy klasszikus vonal, báránnyal és aszalt sárgabarackkal, alább pedi egy marhás, egyenesen Jamie Olivertől: 

Mocsi, vagy tangyuan

Hogy miként nevezik, csak attól függ, hogy Japánban (mocsi) vagy Kínában (tangyuan) járunk. A ragacsos riszlisztből gyúrt tésztából párolt, többnyire feketeszezám krémmel vagy zöldtea-, esetleg vörösbabpasztával töltött labdácskák veszettül finomak, noha egy krémeshez vagy kókuszgolyóhoz szokott magyar gyomornak elsőre furcsa az ízük. A keleti népek egyik közkedvelt édessége, Japánban szilveszterkor tizenöt-húsz darabot is simán megesznek belőle. Róla van szó: 

Corn dog

Ettől nyilván a falnak menne egy kifinomult gasztroturista, pedig ez Amerika egyik közkedvelt étele, ami tulajdonképpen egy kukoricalisztes tésztába forgatott, majd olajban kisütött virsli, tehát egy opció a hot-dog mellett. A gyerekek imádják, a felnőttek szeretik, elkészíteni pedig rém egyszerű. A lényeg pusztán annyi, hogy tényleg jó minőségű, magas hústartalmú virslit bundázzunk be sütéshez. Például így: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top