Gyógyulj!

Megfázás vagy influenza? Elmondjuk a különbségeket

Akár influenza, akár megfázás, egy valami biztos: légzőszervi megbetegedésről beszélünk. Előbbinek súlyos szövődményei lehetnek, utóbbi viszont pár nap alatt kiheverhető.

Az influenza spektruma széles, míg egy “könnyedebb” megbetegedés akár két nap alatt kiheverhető, addig egy súlyosabbal kórházba is lehet kerülni, sőt (bár csak nagyon ritka esetben) halálos is lehet. Ehhez képest egy náthát szinte állva is ki lehet hordani, noha nem érdemes.

Influenza

Szakmásan szólva az influenza egy vírus által okozott tünetegyüttes, ami a légzőrendszer intenzívebb reakcióit okozza. Legjellemzőbb tünetei lehetnek a láz, a száraz köhögés, a torokfájás, de eldugulhat és folyhat is az orrunk, sőt ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. Előbbi tünetek általában a felnőttekre jellemzőek, gyerekeknél felléphetnek még emésztőrendszeri problémák, például émelygés, hasmenés vagy hányás is. Csakhogy: mivel a tünetek egy része hasonlít a megfázáséhoz, influenzajárvány esetén jó ha hazánkban a betegek negyede fordul orvoshoz. 

Pedig orvoshoz érdemes menni, mert néhány teszttel bebizonyítható, ha influenzával van dolgunk, márpedig ha azzal, akkor neki kell látni a kezelésnek, azaz: ágynyugalom, nagyon sok folyadék, láz- és fájdalomcsillapítás, illetve egy tömbnyi C-vitamin. 

És akkor a megfázás? 

A megfázás, a nátha nem terheli meg annyira a szervezetet, mint az influenza, többnyire csak az orrfolyás és az orrdugulás tünetét pipálja ki a fenti sorból, így kórházba sem szokás kerülni miatta. Vírusa cseppfertőzéssel terjed, amit a tüneteket megelőző lappangási időszakban könnyedén átadhatunk másoknak. Ágynyugalom, forró ital, C-vitamin, és türelem – pár nap, és búcsút inthetünk a betegségnek. 

Megfázás vagy influenza? Elmondjuk a különbségeket

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top