Múltidéző

Amit eddig nem tudtál a Titanicról

11 Oscar díjat nyert, a csúcsra repítette Kate Winsletet és Leonardo Dicapriót. Előbbi tüdőgyulladást kapott a forgatáson, utóbbi spontaneitásának egy híres jelenetet köszönhetünk. Kulisszatitkokat és érdekességeket szedtünk össze a kilencvenes évek egyik legismertebb filmjéről.

1. A Titanic játékideje 2 óra és 40 perc. Pontosan annyi idő, amennyi alatt a hajó víz alá süllyedt 1912. április 15-én.

2. 1997 decemberében kiderült, hogy az idős Rose-t alakító Gloria Stuartot játékáért OscaR-díjra jelölték. A színésznő ekkor 87 éves volt, így ő volt a valaha jelölt legidősebb Oscar várományos, a szobrot viszont nem vitte haza. Stuart 2010-ben, 100 éves korában hunyt el. 

Amit eddig nem tudtál a Titanicról

3. A filmhez felhúzták a Titanicot eredeti méretében, de a hajó külsejének csak a jobb oldalát készítették el, a felvételhez a bal oldalt nem kellett “feldíszíteni”. 

Fotó: Wikipedia
Fotó: Wikipedia

4. Mielőtt a hajó kettétört, a statiszták és a kaszkadőrök alig egy méter mély vízbe ugráltak a fedélzetről. A roncs egyébként 3821 méter mélyen fekszik.

5. Benjamin Guggenheim, amerikai üzletember a hajóval együtt süllyedt a víz alá. Ő és cselédje, ahogy a filmben is látszik, a való életben is a legszebb szmokingjukat vették fel, és abban várták a halált. Guggenheim a halála előtt megivott egy cognacot, és elszívott egy szivart is“Igazi gentleman volt, és úgy is várta a halált” – mondták róla. 

6. Emlékeznek még arra, amikor Leonardo DiCaprio (Jack) a meztelen Kate Winsletet (Rose-t) rajzolja? A jelenetben nem a színész, hanem a rendező, James Cameron keze látható, aki egyébként balkezes.

Amit eddig nem tudtál a Titanicról

7. Egyes források szerint a forgatás végén valaki PCP-t (azaz angyalport, ami egy kegyetlen drog) kevert a stáb levesébe, és több mint ötven embert kellett kórházba szállítani rosszullét miatt. 

8. A vizes jelenetek felvételének végére Kate Winslet megfázott, aminek a vége egy súlyos tüdőgyulladás lett.

9. Két dolog biztosan nem volt benne a forgatókönyvben. Az egyik, amikor Jack kiáll a hajó orrába, és magát a világ királyának nevezi, illetve az, amikor Rose a süllyedés közepette leköpi a férjét. Mindkettő a színészek spontaneitásának köszönhető, Cameronnak pedig annyira tetszett így a jelenet, hogy egyik epizódját sem vette ki a végeredményből. 

Amit eddig nem tudtál a Titanicról

10. A hajón vesztette életét a Macy’s áruház két tulajdonosa, Ida és Isidor Straus. A krónika szerint róluk mintázták az idős házaspárt, akik az ágyon, egymáshoz bújva várják a halált. Bár magas társadalmi rangjuk miatt beülhettek volna egy csónakba, ők azt mondták, hogy helyettük inkább a gyerekeket és a nőket mentsék

Amit eddig nem tudtál a Titanicról

És végül, az egész 5 másodpercben: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top