Múltidéző

Zavar Hollywoodban: Marilyn Monroe és Arthur Miller szerelmének története

Ellentétes személyiségek voltak, romantikusan induló kapcsolatukat tragédiák övezték. Marylin Monroe egy évvel azután hunyt el, hogy elvált Arthur Millertől.

Arthur Miller 1915-ben született író, drámaíró, leghíresebb művei Az ügynök halála és a Salemi boszorkányok. Marilyn Monroe 1926-ban született színésznő, szexszimbólum, leghíresebb filmje a Van, aki forrón szereti, egyik legismertebb előadása, amikor John Fitzgerald Kennedy elnöknek elénekelte a “Happy Birthday”-t.

Miller egyszer, Monroe már kétszer vált, amikor 1956-ban összeházasodtak. Öt évvel azelőtt találkoztak először, hamar összebarátkoztak, viszonyuk pedig egyre mélyült. Mivel Monroe Los Angelesben, Miller pedig New Yorkban élt, leveleztek, Miller később elmondta, látható volt, hogy ha nem lennének házasok, már rég viszonyuk lenne. Nem teketóriáztak sokat, és hamar összeházasodtak, miután Miller 1956 júniusában elvált feleségétől. Esküvőjük autentikus zsidó esküvő volt, Monroe a férje kedvéért felvette a zsidó vallást, noha magát ateista zsidóként bélyegezte.

Zavar Hollywoodban: Marilyn Monroe és Arthur Miller szerelmének története

Monroe ekkoriben fürdött a sikerben, és a nyilvánosségot is szerette, Miller viszont kerülte a kamerákat, visszahúzódó természete később gondot is okozott a kapcsolatukban. Eleinte Monroe így nyilatkozott róla: “Aggódom Arthur miatt. Szeretem őt… és ő az egyetlen ember a világon, akiben annyira bízom, mint magamban.” 

Házasságukban az igazi törést Monroe első vetélése, majd egy későbbi abortusza okozta (méhen kívüli terhessége volt), erre pedig rátett, hogy együtt kezdtek dolgozni, ugyanis Miller írta a Kallódó emberek című filmet, melynek neje és Clark Gable játszott a főszerepeit. A sokszor rideg, magának való férfi a közös munka során többször is összevitatkozott feleségével (például azért, mert Monroe túl sok gyógyszer vagy drogot vett be, és elfelejtette a dialógusait), és mindkettejük számára világossá vált, hogy teljesen eltérő személyiségük, ami anno egymáshoz vonzotta őket, már sokkal inkább taszítja őket a másiktól. Miller eközben ahelyett, hogy megbeszélte volna a “családi” gondokat, inkább feljegyzéseket írt, melyekre Monroe New York melletti birtokukon rátalált – nem sokkal később kórházba vitték, mert túl sok nyugtatót vett be. Tudható volt, hogy házasságuknak hamar vége lesz: Miller későbbi felesége, Inge Morath karjaiban talált megnyugvást, Monroe pedig elmélyült a nyugtatók világában. 1961-ben váltak el, egy évvel Monroe halála előtt. 

Zavar Hollywoodban: Marilyn Monroe és Arthur Miller szerelmének története

A sztárvilág az első pillanattól kezdve kétkedve nézett Miller és Monroe kapcsolatára. Nem értették, hogy az önfejű, magának való, a társagi életet már-már megvető íróba miként szerethetett bele a hóbortosságáról híres Monroe. Miller később azt nyilatkozta, hogy házaságuk első két éve fantasztikus volt, később napról-napra ment tönkre, a forgatásra pedig úgy emlékszik, mint élete egyik legsötétebb időszakára. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top