Tabuk nélkül

Intim egészség: te mit teszel érte?

Az egészség megőrzése kapcsán már a csapból is az egészséges étrend és a mozgás jelentőségéről szóló tanítás folyik – szerencsére –, ám sajnos még mindig kevés szó esik az intim higiénia fontosságáról és az intim testrészek igényeiről. Pedig a szükséges szabályok betartásával számos fertőzéstől kímélhetik meg magukat a nők.

Az egészségmegőrzés mindannyiunk számára igen lényeges. Szerencsére a legtöbben sokat teszünk azért, hogy a testünk és a lelkünk is kiegyensúlyozottan működjön. Számtalan fórumon találkozhatunk az egészséges életmódról szóló írásokkal, felhívásokkal. De míg a testünk szinte minden részéhez kapunk megfelelő információt és útravalót, addig az intim szerveink szükségleteivel és az azokhoz kapcsolódó feladatainkról igen kevés szó esik.

Pedig az intim egészség megőrzése, az intim higiénia a nők számára bizony nagy jelentőséggel bír. Míg a hüvely rugalmasságának megőrzéséért az intim torna gyakorlásával magunk is sokat tehetünk, addig a hüvely megfelelő önvédelmi rendszerének biztosításáért érdemes betartanunk néhány fontos tisztálkodási szabályt.

Ne tedd tönkre

Az intim területek indokolatlanul eltúlzott tisztogatása az egyik olyan probléma, aminek a következtében sok nő tönkreteszi az amúgy jól működő hüvelyflóráját. Sokan nem tudják, hogy a hüvely öntisztuló szerv, és a tejsavbaktériumok által kordában tartott hüvelyflóra tökéletes védelmet nyújt a kórokozók gátlástalan szaporodása ellen. Ezért, ha külső hatásra megváltozik a hüvely pH-ja, könnyen elveszítjük ezt az önvédelmi képességet és kialakulhatnak a különböző eredetű hüvelyi gyulladások, vagy a fertőzések. Azoknál, akik egészségesek, éppen ezért felesleges az intimspray vagy intim zuhany használata is.

Intim egészség: te mit teszel érte?

Csak pamutot

A hüvelyben található mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) túlszaporodásának melegágya lehet a menstruáció. Ugyanis ilyenkor a vér miatt megváltozik a hüvely pH-ja, ami kedvező körülményeket teremt a kórokozók szaporodásához. Menstruáció idején nagyon fontos, hogy gyakran cserélj tampont vagy betétet. Több nőgyógyász inkább az utóbbi használatát szorgalmazza. A megfelelő összetételű alsóneműk biztosítják a szellőzést, ami nélkülözhetetlen az egészséges hüvelyflóra fenntartásához.

Ha lehet, ennek érdekében kerüld a műszálas változatokat és inkább pamutbugyikat viselj. A vécéhasználat is kardinális intim higiénés kérdés. Az alap, hogy idegen helyen nem ülünk rá a vécére, de az sem mindegy, hogyan töröljük meg testrészeinket. Mindig elölről hátrafelé kell törölni, mert ha nem így történik, a végbélből a hüvelybe “törölt” baktériumok gyulladást okozhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top