Szűrd ki cikkek

3 szűrővizsgálat, amit kötelezővé kéne tenni a 40 év feletti nőknek

Az egészségedet akkor őrizheted meg, ha adott korban megfelelően aktív életet élsz, és közben nem félsz a szűrővizsgálatoktól. Elmondjuk, hogy a nőket tekintve melyek a legfontosabb szűrések 40 éves kor felett, és mutatunk még jó pár vizsgálatot és mérést, melyet szintén érdemes állandó rendszerességgel elvégeztetni.

Kamaszon egy megfázáson csak nevetni lehet (vagy észre sem vehető), fiatal felnőttként egy napra akár ágynak is lehet esni, harminc és negyven közt pedig akad olyan, aki egy hétnyi betegszabadságot kér, ha leveri egy hőemelkedés és elő kell venni a zsebkendőt. Ebből is látszik, hogy a test egy átlagos megfázásra is másképpen reagál, aminek részben az az oka, hogy korosodunk, a szervezetünk egyre nehézkesebben működik, ezért a felépülés sem olyan egyszerű, mint tizenévesen. Mivel a testünk öregszik, egyes betegségek, rendellenességek már csak a korunkból kifolyólag felüthetik a fejüket, de rendszeres szűrővizsgálattal ezeknek elébe mehetünk. Elmondjuk, hogy 40 éves kor felett melyek azok a vizsgálatok, melyekre egy nőnek el kéne járni. Kihangsúlyozzuk: KÖ-TE-LE-ZŐ-EN.

1. Mammográfia

Az Európai Unióban 100 ezer női lakost tekintve országonként átlagosan 33 nő halálát okozza az emlőrák, melyről (akárcsak a rák többi típusáról) azt mondják, hogy ha időben észreveszik, akkor nagyobb a gyógyulás esélye. Mi kell ahhoz, hogy észrevegyék? Szűrővizsgálat. 40 éves kor felett évente illene járni minden nőnek, de a legjobb megoldás, ha 20 éves kor felett is 3-4 évente ismétlődik. Általános nőgyógyászati vizsgálat esetén a szakorvos kézzel keresi az emlőben jelentkező duzzanatokat és csomókat, és ha időben észleli, akkor megelőzhető a mellrák kialakulása, és a mell eltávolíása. A mammográfián nem kézzel, hanem röntgensugárral keresik a csomókat, elváltozásokat, daganatokat, ennek köszönhetően biztos képet lehet alkotni az esetleges elváltozás(okról). 

5 szűrőviszgálat, amit kötelezővé kéne tenni a 40 év feletti nőknek

2. Hüvelyi ultrahang

Akárcsak az emlőrákszűrést, 40 éves kor felett a hüvelyi ultrahang vizsgálatot is érdemes megismételni. Többek közt a következő elváltozások/betegségek diagnosztizálhatók, vagy zárhatók ki általa: 

De hogy írjunk valami vidámabbat is: a terhesség is megállapítható hüvelyi ultrahanggal. 

3. Csontsűrűség mérés

40 évesen érdemes átesni az elsőn, majd (abban az esetben, ha genetikailag nincs rá hajlam), 55 éves korig még kétszer, utána pedig 2-3 évente ismételni. A csontsűrűség mérése fájdalommentes, nem tart tovább 10 percnél, a beutalót szakorvos adhatja. 

A csontritkulás négyszer több nőt érint, mint férfit, a betegség lényege, hogy idősebb korra a csontok mésztartalma csökken, minek köszönhetően törékenyebbé válnak, azaz baleset során könnyebben roppannak el, és a spontán törés sem kizárt. Időben észlelt betegség kezelhető gyógyszerrel, fizikoterápiás módszerrel, illetve a megfelelő vitaminok pótlásával. 

További fontos vizsgálatok: koleszterinszűrés, terheléses vércukor mérés, D-vitamin teszt, kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), bőrgyógyászati vizsgálat, méhnyakrákszűrés, pajzsmirigyszűrés. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top