Szűrések

Ez az, amire csak kevesen figyelnek. Te köztük vagy?

Az egészséggel kapcsolatosan hajlamosak lehetünk lényeges dolgokról megfeledkezni. Nagyvonalúan legyintünk, oh, velünk ez egészen biztosan nem történhet meg, nálunk minden a legnagyobb rendben. Aztán később kiderül, mindez még sincs egészen így. Mert léteznek olyan fontos dolgok, melyekre csak kevesen figyelnek. Ha te köztük vagy, nem kell elolvasnod ezt a cikket.

Még az egészségtudatos emberek többsége sem igazán figyel a csontjaira. A legtöbbször inkább akkor tűnik fel, hogy valami gond lehet, amikor valamelyik csontunk eltörik. Pedig a csontok egészségéért is nagyon sokat tehetünk. Például csupán egy egyszerű vizsgálattal, a csontsűrűség mérésével.

A csontritkulás a test öregedésének következménye

De már fiatalon figyelni kéne rájuk. Azt ugyanis, hogy csontjaink mennyire egészségesek, igen nagy mértékben befolyásolja, milyen az állapotuk életünk első negyven évében, és az is, hogy a harmincadik születésnapot követően milyen ütemben épülnek le.

40 éves kor fölött ugyanakkor egyre nagyobb az esélye a csontritkulás kialakulásának. Számos oka lehet, amiért a csontok sűrűsége csökken, és amiért törékenyebbé, és kevésbé ellenállóvá válnak. Ilyen például

  • a hormonszint változása – a menopauzát követően a nőknek rendszeresen meg kellene nézetniük a csontsűrűséget
  • a tesztoszteron hormon alacsony szintje a férfiaknál fokozza a csontritkulás veszélyét
  • a D-vitamin, a kalcium-, a magnézium-, vagy a kálium hiánya a szervezetben
  • emésztési problémák, gyomorbetegségek is növelhetik a kockázatot
  • pajzsmirigy rendellenességek
  • a csontvelő betegségei
  • ízületi gyulladások
  • autoimmun megbetegedések
  • mellékvese működési problémái
  • a cukorbetegség
  • de még a depresszió is hozzájárulhat a csontok állapotának romlásához.

Csak kevesen veszik komolyan a csontsűrűség csökkenésének kockázatait

Igen, hajlamosak lehetünk megfeledkezni a csontok állapotáról. Elvégeztetjük a legfontosabb szűrővizsgálatokat, de a csontsűrűség rendszeres ellenőrzése már nem jut az eszünkbe. Nem fáj sehol, nincsenek tünetek, így azt gondolhatjuk, ezen a területen minden a legnagyobb rendben. Sokan pedig még nem is hallottak a vizsgálatról, ezért nem veszik igénybe.

40 év fölött, a menopauza környékén, a hormonszint változása hozzájárul a csontritkuláshoz, így a nőknek mindenképpen érdemes lenne az első teszteket már ebben az életkorban elvégeztetniük. Ha másért nem, önmaguk megnyugtatására, hogy csontjaik épek. Megelőzni mindig egyszerűbb, mint kezelni a bajt. Az életkor előrehaladtával a csontok könnyebben törhetnek, de nehezebben gyógyulnak és regenerálódnak.

Bizonyított, hogy a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás is erősen kihat a csontok állapotára, így a csontritkulás esélyét jócskán növelik. Aki érintett, számára még fontosabb a rendszeres szűrővizsgálat.

Amikor mindenképpen ajánlott a csontsűrűség mérése

Már 50 éves kortól javasolt, de 65 év felett nők és férfiak számára egyaránt ajánlott a csontritkulás szűrése. Általános egészségi állapottól függően 1-3 évenként bőven elegendő. A vizsgálat mindössze néhány perces, és semmilyen kockázata vagy káros mellékhatása nincs, és még csak fájdalommal sem jár.

A csontsűrűség mérését a szakrendelőben háton fekvő testhelyzetben végzik. Lényeges, hogy arra a néhány perce mozdulatlanul kell maradni a vizsgáló ágyon. Közvetlenül a vizsgálat előtt már nem ajánlott enni és inni.

Ha pedig elkerülnéd a hosszas várólistát, érdemes például az Affidea magánorvosi rendelőt felkeresni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top