Szűrések

Komputertomográffal a tüdőrák ellen – Ingyenes szűrések országszerte

Új intézmény csatlakozott a már három éve futó tüdőrák szűrést célzó kutatási programhoz, így évi plusz 5000 ingyenes szűrést tudnak elvégezni a Hunchest programon belül.

A daganatos megbetegedések a legnagyobb egészségügyi kihívást jelentik a fejlett országok számára. Halálozási arány tekintetében a tüdőrákhoz köthetők a legaggasztóbb statisztikák, hazánkban közel tízezer ember veszíti el a harcot ezzel a daganattípussal szemben minden évben.

A riasztó adatok miatt a tüdőrák korai szűrése létfontosságú. A szűrés jelenleg egyetlen hatásos módját az alacsony dózisú komputertomográfiás vizsgálatok jelentik, melyekre rendszeres, államilag szervezett kampányok jelenleg nincsenek Magyarországon. Ellenben van a Hunchest elnevezésű szűrprogram, ahol az 50–79 év köztieknél végeznek ingyenes szűrést.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet 2013-ban indította el Hunchest nevű, tüdőrákszűrést célzó kutatási programját. Ennek során a kiemelten veszélyeztetett páciensek bevonásával vizsgálják az alacsony dózisú mellkas-CT (LDCT) hatékonyságát tüdőrákszűrésre, ehhez csatlakozott most az Affidea Diagnosztika is.

A program célja az, hogy a tüdőrákot a lehető legkorábbi stádiumban fedezzék fel olyan egyéneknél, akiknél a betegség kialakulásának magas a kockázata. Az ingyenes szűréseken az 50–79 év köztiek vehetnek részt, amelyeket a cég két fővárosi központjában, illetve Debrecenben és Szegeden végez majd el a Korányi Intézet mellett az Affidelia Diagnosztika.

A vizsgálat mellett a dohányzó betegeket a leszokási programok egyikébe is igyekeznek majd bevonni, hogy a tüdőrák kialakulását elősegítő káros szenvedélytől mihamarabb szabadulhassanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top