Sztárok

Szürkülő idő, színesedő kutyás kalandok (X)

Bár odakint egyre kevésbé hívogató az időjárás, nem érdemes mélyre ásni a kirándulás kellékeit. Hideg időben is épp olyan fontos, hogy kutyusunkat ne csak szellemileg, hanem fizikailag is neki megfelelő kihívásokkal szembesítsük.


 A Tappancslista két főszereplője Lia és kutyája, Nina sem ül tétlenül, miután lehűl az idő, hanem a késő ősszel is aktívan keresik az ország legkutyásabb túrahelyszíneit. Legutóbb az ősszel is csodaszép Mátrában voltak, kalandjaikat ebben a videóban tudod megnézni:

Csak elhatározás kérdése, és rád és négylábú barátodra is hasonló, izgalmas kalandok várnak. Engedd, hogy segítsünk: az alábbiakban a kirándulás kezdő lépései mellett, megtudhatod azt is, mi az, amiről a hideg idő ellenére sem kell lemondanotok, sőt esetenként még nagyobb mókát is jelent az őszi-téli időszakban.

Bár jobban adja magát az ötlet, amikor a kánikulában izzadó várost állítjuk szembe a hűvös, árnyas erdőben túrázással, hidd el, neked és négylábú társadnak is jót fog tenni a kiszakadás a mindennapokból.

Fontos, hogy ahogy a nyári túráknál, ugyanúgy az őszi kalandoknál is meg kell győződni arról, hogy kutyusod felkészült-e a nagyobb lélegzetvételű kirándulásokra. Ezt leginkább te fogod tudni, te ismered ugyanis legjobban a szokásait és a fizikai állapotát, de akár érdemes lehet az állatorvosotok véleményét is kikérni. Ő az állapotfelmérés mellett sok hasznos tanáccsal is szolgálhat akár az elsősegélycsomag összeállítása kapcsán is.

Mert bizony a kutyás kirándulás nagyobb előkészülést igényel egy egyszerű esti sétáltatásnál. Az elsősegélycsomag mellett sok egyébbel is érdemes készülni. Lia az első Tappancslistás kirándulásuknál pontokba szedte, mikre is lehet szükséged, itt tudod megnézni:

Ahogy Lia is felhívja rá a figyelmet, fontos, hogy megfelelő táplálékkal is készülj az útra. Tartsd mindenképp szem előtt, hogy etetés után egy-másfél órán keresztül ne vágjatok neki a kalandnak, ennyi időt hagyj kedvencednek az emésztésre. Túra közben szintén nem szükséges külön etetned, de nem árt, ha lapul a zsákodban pár jutalomfalat. Ha többnapos túrára mentek, akkor mindenképp több eledelt vigyél magaddal, mint egy átlagos napon, mert a szokottnál nagyobb megerőltetés a szokottnál nagyobb adag tápért kiált. Aktív, sokat mozgó kutyusodat akár kifejezetten ilyen helyzetekben ajánlott táppal is etetheted. A Purina® DOG CHOW® Active fokozott fehérje- és zsírtartalmának köszönhetően a hosszú túrák során és a hideg időben is megfelelő energiát biztosít.


Talán meglepő, de a hideg ellenére a melegről sem kell lemondanotok. Kedvenced számára divatos kutyakabátok és -csizmák között is válogathatsz. Utóbbi nagyon jól jöhet havas, jeges talajon. Ez ugyanis veszélyes lehet a kutyus tappancsára nézve, fájdalmas sebesülést okozhat, ami a kirándulás végét is jelenti. Lakásban tartott kutyáknál mindenképp érdemes megfontolni az extra védőréteget, hiszen nekik nagy hőmérséklet-különbséghez kell alkalmazkodniuk. A kistestű kutyáknál pedig kifejezetten ajánlott a kabát, hiszen ők hasuk és mellkasuk teljes területén érzik a talaj hideg kisugárzását.

A Tappancslistáról

Lia és kutyája Nina idén hatrészes sorozatban mutatják be az ország különböző, csodás kutyás-kirándulós helyszíneit a Purina® DOG CHOW®  támogatásával. Kalandjaik során meglátogatták a Nagyszénást, Visegrád környékét, a Balaton-felvidéket, magát a Balatont és a Bakonyt. A legfrissebb epizódban az őszi Mátrában gyűjtöttek élményeket, közben pedig hasznos tippekkel látták el mindazokat, akik szívesen követnék a példájukat.

A meleghez és a kényelemhez kapcsolódik a megfelelő szállás kérdése is. Ha többnapos túrára indultok, soha ne hagyd az utolsó pillanatra a szállás keresését. Tájékozódj előre a környék kutyabarát helyeiről, mérlegeld mindegyik előnyeit, és válassz felelősségteljesen, hogy egész biztosan mindketten megtaláljátok a kényelmet egy hosszú, túrázással töltött nap után.

Ha átgondoltan és felkészülten indultok túrázni, egész biztosan felejthetetlen élmények várnak rátok a hidegebb évszakokban is. Minden időjárásban meg lehet találni a szépséget, engedd, hogy négylábú kalauzod segítsen ebben!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top