Sztárok

Szeretnéd letenni a szemüveget? – ezt kell tudnod a modern lézeres szemműtétekről

A lézeres szemműtétek ma már rutinbeavatkozásnak számítanak, és gyakorlatilag százszázalékosan biztonságosnak és hatékonynak mondhatók. Egyre többen élnek is ezzel a lehetőséggel, de természetesen aggódnak is előtte, hiszen mégiscsak a szemük egészségéről és a látásukról van szó – az ő kedvükért most áttekintjük, milyen műtétekre van lehetőség, és a különféle beavatkozások mivel is járnak.

Lézeres látásjavító műtéteket már a 80-as évek óta alkalmaznak – ekkor (egészen pontosan 1987-ben) végezték el az első dioptriakorrekciós beavatkozást Drezdában. Azóta a lézeres műtétek óriási fejlődésen mentek át a technika fejlődésének és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően, így mára már gyakorlatilag 100 százalékos biztonsággal hajthatók végre ezek a beavatkozások. Ráadásul időközben több változata is kialakult a lézeres látásjavító műtéteknek, ezek közül a betegek akár választhatnak is. Ma alapvetően három különböző beavatkozás van “forgalomban” – ezeket nézzük most meg közelebbről. 

Szeretnéd letenni a szemüveget? – ezt kell tudnod a modern lézeres szemműtétekről

 

A PRK – kipróbált módszer lassabb gyógyulással 

Az első lézeres beavatkozás óta már legalább 10 millió látásjavító beavatkozást végeztek el világszerte, amik közül a legtöbb esetben a Photo Refactive Keratectomy (PRK) módszert alkalmazták az orvosok. Ennek során a beavatkozás szaruhártya felszínén történik a hámréteg eltávolítása után, és az évtizedes rutin és tapasztalat miatt rendkívül biztonságos eljárásnak számít, gyakorlatilag kizárható, hogy később különféle szövődmények alakulnak ki, és a műtét utáni fertőzésveszély is minimális. A nagy biztonságért cserébe valamivel több kényelmetlenséget kell azonban elviselnie a páciensnek, hiszen a beavatkozás után fél évig UV-szűrős napszemüveget kell hordania.

Maga a műtét rövid ideig tart: egy körülbelül másfél órás előkészítés és szemcseppes érzéstelenítés után 8-10 perc alatt készen is van. A kezelést követően 2-3 napig jelentkezhetnek  olyan kisebb kellemetlenséggel járó érzések a műtét helyén, mintha porszem vagy szempilla került volna szembe. Ez azért van, mert ebben a néhány napban regenerálódik az a hámréteg, amit a műtéthez eltávolítottak a szemről. A PRK műtétek után 1-4 hét alatt teljesen helyreáll a látás, majd ezt követően még 3-6 hónapig szteroidos szemcsepp használatára lesz szükség, illetve fél évig kontrollvizsgálatokra kell visszajárni. 

LASIK módszer – gyors és kényelmes 

Ez a beavatkozás is rendkívül biztonságos, emellett újabb is PRK módszernél. Nagy előnye, hogy nem csupán tökéletes gyógyulást nyújt, hanem sokkal gyorsabb regenerációt is, ráadásul szinte egyáltalán nincs sem a műtét sem a gyógyulás során kényelmetlen érzés a szemben.  A látás akár már 1-2 nappal a beavatkozás után tökéletes lesz, és akár munkába is állhat a páciens. A kezelés során egy emberkéz vezérelte mechanikus műszerrel, úgynevezett mikrokeratom nevű rezgő késsel a szaruhártya teljesen érzéketlen, felszín alatti rétegeiben végezik el a lézeres korrekciót. A módszernek azonban van némi kockázata is, mert a PRK-hoz képest ebben az esetben néha súlyos komplikációk fordulhatnak elő, amit a keratom okoz, ezért a komoly szemklinikákon ennek a műtétnek csak egy fejlettebb, más eszközökkel végrehajtott változatát vállalják.

Szeretnéd letenni a szemüveget? – ezt kell tudnod a modern lézeres szemműtétekről

 

FEMTO – a legmodernebb eljárás

A ma elérhető látásjavító lézeres szemműtétek közül a FEMTO a legkorszerűbb. Ez a módszer annyiban hasonlít a LASIK kezeléshez, hogy itt is a szaruhártya teljesen érzéketlen, felszín alatti rétegeiben végezik el a lézeres korrekciót, ehhez azonban hozzá kell férni a felszín alatti rétegekhez, amihez  egy számítógép vezérelte speciális femtosecundumos lézerkészülékkel egy lebenyt képeznek a szaruhártya anyagából. A modern berendezéssel ezredmilliméteres pontossággal alakítható egy számítógéppel készített terv alapján a lebeny minden páciens esetében teljesen személyre szabottan, így az a műtét után tökéletesen visszailleszkedik és nagyon gyorsan és stabilan rögzül. A FEMTO beavatkozás ezért teljesen fájdalommentes és kizárja a szövődményeknek azokat a lehetőségeit, amik miatt már a LASIK módszer visszaszorulóban van. További előnye, hogy nagy dioptriáknál is jó eredményt garantál a módszer, és a műtét után nagyon hamar gyógyul a páciens. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top