Sztárok

Intim egészség: amikor tényleg tenned kell magadért

A legtöbb nő találkozott már intim fertőzésekkel. Elmondjuk, milyen tényezők hajlamosítanak a betegségekre.

Az intim fertőzések számtalan nő életét keserítik meg. Amíg valaki nem tapasztalja, hogy mennyire kellemetlenek azok a tünetek, amelyeket ezek a betegségek okoznak, nincs is tisztában azzal, hogy az intim egészségért bizony érdemes tenni. Amikor minden rendben van, a hüvelyflóra tökéletesen működik, és az immunrendszer is erős, hiába találkozik a szervezet kórokozókkal, legyőzi azokat. A hüvelyflóra természetes pH-értéke 3,8–4,5 között mozog. Ám ha ez az ideális helyzet valamilyen külső hatás miatt megváltozik, és a hüvely pH-értéke eltér az normálistól, csökken a tejsavbaktériumok száma, és könnyen megtelepedhetnek a szervben a betegséget okozó gombák vagy bacilusok. A nők mintegy 70 százaléka találkozott már intim fertőzésekkel.

A betegségek hátterében gyakran a nem megfelelő intim higiénia áll. Ráadásul a legegyszerűbbnek tűnő tisztálkodási szokásokkal is hibázhatunk. Ha például az intim mosakodást visszük túlzásba, máris leromboltuk a hüvely védekezőképességét. A tamponok és betétek cseréjével sem szabad várnunk, naponta legalább 4-5-ször tegyük meg azt. A helytelenül megválasztott fehérnemű is szabad utat enged a fertőzéseknek: csak természetes anyagból készült bugyit használj, mert a pamut fehérnemű jól szellőzik, és a bőr lélegzik alatta. A nagyon szűk nadrágok is hajlamosítanak a betegségekre, a káros baktériumok könnyen elszaporodhatnak miattuk. De alapvető intim higiénés szabály, amit már a bölcsődében megtanulnak a kislányok, hogy mindig elölről hátrafelé törölünk vécézés után. Ezt be is kell tartani, ugyanis különben e-coli baktériumok kerülhetnek a nemi szervekre, amelyek fertőzést okoznak.

Intim egészség: amikor tényleg tenned kell magadért

Az intim fertőzések gyulladáshoz vezethetnek, amit minden esetben kezelni kell. Ha a gyógyszerek átsegítenek a betegségen, fontos, hogy a hüvely pH-ját is visszaállítsuk a megfelelő állapotra. Ehhez különböző hüvelykapszulákat használhatunk, amelyek olyan baktériumokat tartalmaznak, amelyek megalapozzák a hüvelyflóra kialakulását. A hüvelyi lactobacillusok védőgátat képeznek a kórokozók előtt és semlegesítő anyagokat termelnek. Amennyiben a lactobacillusok megfelelő számban vannak jelen, úgy a fertőzés veszélye csökkenthető vagy akár meg is előzhető. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top