Sztárok

Így válassz gyógyfürdőt – gyógyhatások a vizekben

Három népszerű fürdőhelyet néztünk meg közelebbről abból a szempontból, hogy a termálvizük milyen betegségek gyógyítására alkalmas. Természetesen érdemes orvossal is konzultálni, mielőtt kifejezetten gyógyulási céllal ezek közül valamelyikbe elindulnánk, mert bizonyos panaszok – például daganatok, magas vérnyomás vagy szívbetegségek – esetén előfordulhat, hogy kifejezetten tiltják a szakemberek a fürdőkúrát. Egyéb egészségügyi problémákra viszont nagyon is hatékonyak lehetnek. Lássuk, melyek ezek!
Így válassz gyógyfürdőt - gyógyhatások a vízekben

Hévíz

Bőrbetegségek

Egy fürdőzéssel töltött hévízi hétvége után már azok is kedvező változásokat tapasztalhatnak magukon, akiknek nincsenek különösebb bőrbetegségei, hiszen ez a termálvíz minden bőrtípusra jótékonyan hat: normalizálja a faggyúelválasztást és a kisebb hámsérülések, bőrsebek gyógyulását. Ezért a bőr simább és bársonyosabb tapintású lesz, a vízben található kén gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig a pikkelysömörrel küzdő betegek hoz javulást.

Csontritkulás

A bőrön keresztül felszívódó ásványi anyagok a csontokba épülve lassítják a csontritkulás folyamatait és enyhítik az azokkal járó panaszokat. Nyári napokon pedig nemcsak ez, hanem a napfény hatására termelődő D-vitamin is jótékonyan hat, ugyanis ez elősegíti a kalcium felszívódását. Ehhez persze a szabadtéri tófürdő vizében kell lubickolni pár órát.

Ízületi gyulladások

A tófürdő vize radont tartalmaz, ami a bőrön át felszívódva serkenti a mellékvesehormonok képződését, aminek természetes gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. Leghatékonyabban az ízületek gyulladásos fájdalmai enyhülnek általa, de az egyéb belső szervek gyulladásaira is hatékony gyógyír ez a víz.

Sárvár – reumára és nőgyógyászati panaszokra

A sárvári gyógyvíz enyhíti a reumatikus panaszokat, és segít a fájó ízületeken. Bizonyos mozgásszervi, nőgyógyászati, valamint bőrgyógyászati betegségek esetén hatékonyan alkalmazható a gyógyvízből vagy a vízből kinyert termálkristályból készített sós kádfürdő. Elhúzódó alhasi fájdalmak, illetve összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati problémák kezelése során is eredménnyel használják.

Így válassz gyógyfürdőt - gyógyhatások a vízekben

Sárváron kétféle gyógyvíz is van: az egyik 1200 méteres mélységből tör fel és 43 fokos, a másik, magas sótartalmú 83 fokos gyógyvíz 2000 méterről érkezik a felszínre. A 83 fokos gyógyvíz fontos alkotórésze a nátrium-klorid, a hidrogén-karbonát, a jód, a bróm, a fluor és számos nyomelem, és hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Évtizedek óta ismert a gyógyvíz nagyon kedvező hatása elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek kezelésében. A 43 fokos alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz főként nátrium-kloridot, hidrogén-karbonátot, nyomelemeket tartalmaz, ként és radont azonban nem. Kiválóan alkalmas mozgásszervi megbetegedések gyógykezelésére, rehabilitációra, sportsérülések utókezelésére, neurológiai tünetegyüttesekre, izomlazító fürdésre.

Bükfürdő

A bükfürdői vizeket csodatevő gyógyvíznek is nevezték régen, mert olyan látványosan enyhített bizonyos panaszokat. A tudományos kutatások is igazolták, hogy mindez nem csak legenda, hiszen a büki gyógyvíz nemzetközi összehasonlításban is rendkívül magas, több mint 15 000 mg/l ásványianyag-tartalommal rendelkezik, így egyedülállóan kedvező hatást fejt ki a szervezetre. A nátrium-klorid gyulladáscsökkentő hatású, a kalcium, fluor a csont anyagcseréjében játszik fontos szerepet, a magnézium az izomműködésre hat pozitívan, a szén-dioxid pedig a keringést javítja. Kiválóan alkalmas szinte valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére, hatékonyan alkalmazható: meszesedés, porckopás, csontritkulás, discopathia, lumbágó, Bechterew-kór, krónikus ízületi gyulladás, köszvény, lágyrész-reumatizmus, ortopédiai és idegsebészeti műtétek utáni rehabilitáció, baleseti utókezelés, krónikus nőgyógyászati és urológiai gyulladások, krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, emésztési zavarok esetén. Emellett a gyógyvíz ivókúra formájában is alkalmazható krónikus gyomorhurut, a fekélybetegség és emésztési zavarok gyógyításánál, az oszteoporózis megelőzésére, kezelésére.

 

Így válassz gyógyfürdőt - gyógyhatások a vízekben

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top