Sztárok

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Belegondolni is félelmetes, de már több mint három évtized eltelt azóta, hogy Sophie Marceau-ra rátalált az első szerelem egy párizsi házibuliban. Az 1980-ban készült mozi az egyik első és legfontosabb tinifilmek közé tartozik, így nem meglepő, hogy hozzám hasonlóan még olyanok is imádják, akik nem is éltek, mikor bemutatták. A 35 éves születésnap alakalmából megnéztük, mi történt kedvenc szereplőinkkel azóta.

Sophie Marceau – Vic Beretton

Durva felismerés, de igen, Sophie Marceau már közel 50 éves, idén ünnepelte a 49. születésnapját. A színésznő még nem volt 14 esztendős, mikor főszerepet kapott a Házibuliban, azóta pedig sikere szinte töretlen. Sophie nyári munkát keresett magának, édesanyjával egy modellügynökségnél portfóliót készíttettek. A rendező, Claude Pinoteau éppen akkor keresett szereplőket a tinikomédiához, bár Vic szerepét akkor már másnak ígérte oda, amint meglátta Marceau-t, neki adta a főszerepet. A kamasz lányt egy pillanat alatt világhírűvé tette a film, azóta pedig mind Amerikában, mind hazájában folyamatosan dolgozik.

Játszott Mel Gibsonnal a Rettenthetetlenben, és Bond-lány is volt, Franciaországban pedig több filmet is rendezett. Míg karrierje nagyon sikeresen alakult, a szerelemben kevésbé volt szerencsés. Első férjével Andrzej Żuławskival 16 év házasság után váltak el, ezt követően hat évig a producer Jim Lemley-vel élt együtt, hét éven keresztül pedig nem más, mint a Hegylakó, Christopher Lambert társa volt, kapcsolatuk 2014-ben ért véget.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Claude Brasseur – François Beretton

A Vic édesapját – az ő szavaival élve; idomítóját – játszó Claude Brasseur már befutott színész volt, mikor megkapta a házassági válságban szenvedő férfi szerepét. A híresség korábban a legnagyobb francia rendezők, Jean Renoir, François Truffaut és Jean-Luc Godard filmjeiben dolgozott. A Házibuli sikerét követően is hazájában maradt, a 2000-es évek óta elsősorban tévéfilmekben és sorozatokban szerepel, nagy népszerűségnek örvend. Fia, Alexandre Brasseur követte őt pályáján, ő is színész lett, bár apja sikerét nem tudta megközelíteni. A végére pedig egy érdekes adat róla: keresztapja Ernest Hemingway volt.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Brigitte Fossey – Françoise Beretton

A megcsalt és bosszúszomjas feleség szerepét szintén egy Franciaországban népszerű színész, Brigitte Fossey kapta. A színésznő már ötévesen Oscar-díjas filmben szerepelt, ő volt René Clément, Tiltott játékok című mozijában az elárvult főszereplő kislány. Ám nem lett belőle klasszikus gyereksztár, egészen 20 éves koráig nem volt biztos abban, hogy tényleg színész szeretne-e lenni, így többek között fordítóként is dolgozott. 1967-ben kapta meg első felnőtt női főszerepét, azóta pedig már csak a színháznak és filmezésnek él. Játszott a szintén Oscar-díjas Cinema Paradisóban, és sikerült nemzetközi karriert is befutnia, Robert Altman őt kérte fel, hogy a Kvintett című filmjében formálja meg Paul Newman feleségét. A most 68 éves színésznő a ’90-es évek óta leginkább tévéfilmekben bukkan fel.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Alexandre Sterling – Mathieu

Vic első szerelme és szívének összetörője. Karrierje hasonlóan alakult, mint filmbeli karakterének sorsa. Mathieu-nek lett volna lehetősége arra, hogy Vickel hosszabb kapcsolatba bonyolódjon, mint ahogy az őt játszó színésznek is minden adott volt ahhoz, hogy feltörekvő tinisztár legyen. Ám az élet másképp alakult, Alexandre Sterling összesen három filmben szerepelt, és 1984 óta nem láthattuk moziban, azonban énekes vált belőle. 1991-ig több lemeze is megjelent, bár átütő sikert nem ért el velük.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Sheila O’Connor – Pénélope

Pénélope Vic barátnője a filmben, a szerepet játszó Sheila O’Connor talán a legnagyobb vesztese a Házibulinak. A rendező eredetileg őt szemelte ki a főszerepre, és  a forgatás megkezdése előtt mindössze két héttel cserélte le Sophie Marceau-ra. Karrierje talán máshogy alakul, ha az eredeti szereposztásban forgatták volna le a mozit. O’Connornak végül nem sikerült igazán befutnia. Még eljátszotta ismét a göndör, cserfes lány szerepét a Házibuli folytatódikban, azóta pedig leginkább tévésorozatokban és rövidfilmekben szerepel.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Pierre Cosso – Philippe

Van az a kék szempár, amit nem lehet elfelejteni. Vic második szerelme, Philippe védjegye ez az igéző tekintet, és semmit nem változott az elmúlt évtizedekben. Pierre Cosso a Házibuli második részében bukkant fel, és ellentétben elődjével, Alexandre Sterlinggel, neki sikerült is a filmszakmában maradnia. Cosso játszott mozifilmekben, többek között az Egy amerikai farkas Párizsban című horrorban, de a legnagyobb sikert egy 1984-es Hamupipőke-feldolgozással érte el. 2011-ben, fia megszületése után önkéntesen nyugdíjba vonult, hogy több időt tölthessen a családjával.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Akik már nincsenek köztünk

Denise Grey – Poupette

Az Olaszországban született színésznő mindannyiunk kedvenc nagymamájává vált a Házibulival, hiszen Vic hozzá fordult kamaszos problémáival, miközben szülei a saját drámájukkal voltak elfoglalva. Denise Grey még a némafilm korszakából érkezett a Házibuliba, karrierje ugyanis 1915-ben indult, legnagyobb sikereit a ’40-es években érte el, ám idős korában is nagy népszerűségnek örvendett, köszönhetően a Házibulinak és egy francia tévéfilmsorozatnak. Az 1886-ban született színésznő pár hónappal 100. születésnapja előtt hunyt el.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Claude Pinoteau

A kultfilmmé lett mozi megálmodóját és rendezőjét, Claude Pinoteau-t, sem szabad elfelejteni, aki felfedezte nekünk Sophie Marceau-t, és bebizonyította, hogy a franciák nem csak művészfilmeket tudnak csinálni. A rendező a Házibuli sikere után is megmaradt a játékfilmeknél, sőt 1988-ban még egyszer dolgozott Marceau-val a Párizsi diáklány című filmben. 1997-ben készítette el utolsó filmjét, a Curie házaspár életét dolgozta fel humoros formában. Ezt követően visszavonult, 2012-ben hosszan tartó, súlyos betegségben hunyt el.

Egykor és most: 35 éve mutatták be a Házibulit

Ami pedig nem maradhat ki

Nem kell megijedni, nem létezik olyan, hogy a Házibuliról írunk, és nem tesszük be a film által legendássá vált Dreams are My Reality című Richard Sanderson számot. Ez a sláger lett a legismertebb a film zenéi közül, de érdekesség, hogy az angol énekes több dalban is közreműködött. Ő énekli a Murky Turkey és a Go On Forever című számokat is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top