Sztárok

Az első, az egyetlen, az utánozhatatlan – vagy mégsem? 43 éves Leonardo DiCaprio

Hány hormonzavaros kőszáli kecske kell egy villanykörte kicseréléséhez? Fogalmunk sincs. Azt viszont meg tudjuk mondani, hogy hány másik hollywoodi sztárból lehetne összegyúrni a ma 43 éves Leonardo DiCapriót.

Most, hogy már a hőn áhított Oscar is a polcán van, Leonardo DiCaprio végképp a hollywoodi A-lista legfelső régióiban, ha nem egyenesen a legtetején tudhatja magát, hiszen igazából tényleg csak a kardot tartó szobrocska formalitása hiányzott az életéből: a tehetségét senki sem vitatja, a szerződtetése óriási pénzeket hoz számára, de biztos befektetés a filmforgalmazóknak is, közben pedig a botrányok többnyire messzire elkerülik, és környezetvédőként még azért is tesz, hogy hírnevét jó ügyek szolgálatába állítsa, így vígan élheti gondtalan playboyéletét, nem nagyon szól rá senki ezért sem. Egyszeri és megismételhetetlen figuráról beszélünk, na, ehhez kétség sem fér – de teljesen azért ő sem utánozhatatlan: 43. születésnapjára született rendhagyó portrénkban azzal játszottunk el, hogy mit tehetnénk, ha kicsit Victor Frankenstein és a prágai Maharal babérjaira törve, de élő és szigorúan hollywoodi alapanyaggal dolgozva újra akarnánk alkotni, és arra jutottunk, hogy hét kollégájával a lényeget le is tudnánk fedni (ami persze semmit nem von le klasszis mivoltából, hiszen ahogy mondtuk, csupán játszunk). Lássuk is a hozzávalókat!

 

1/7 rész soha meg nem állapodó nőcsábász: George Clooney

Clooney az épp aktuálissal 2008-ban… (fotó: getty images)

Mint az közismert, emberünk előszeretettel cserélgeti barátnőit: valamikor régen még le tudott húzni öt-öt évet Giselle Bündchennel és Bar Refaelivel is, de már jó ideje rövidebb etapokban és kevésbé nagy nevekben utazik, ez a stratégia pedig ugye nagyon emlékeztet egy idősebb kolléga, név szerint az Amal előtti George Clooney életvezetési stílusára. Az persze még a jövő zenéje, hogy tíz év múlva, 53 évesen Leonardo DiCaprio is otthagyja-e az apró bikiniben nyaló és vonagló, vagy éppen szinte teljesen meztelen lányokat, hogy megállapodjon és családot alapítson, de a mostani személyiségének ezt a szeletét a régi Clooney-val simán lefedhetjük.

…és dicaprioé ugyanabból az évből (fotó: getty images)

1/7 rész mama pici fia: Jared Leto

Jared leto édesanyjával (fotó: getty images)

Mindenki emlékszik rá, hogy győzelme évében, 2016-ban Leonardo DiCaprio nem mást vitt el magával az Oscar-gálára, mint az édesanyját, Irmelin DiCapriót. Igazán kedves és szép húzás volt ez (főleg annak fényében, hogy utóbb elmondta, szülei nemhogy nem kritizálták azért, mert színész akart lenni, hanem egyenesen mindennap elkísérték iskola után meghallgatásra, hogy valóra válhasson az álma), másrészt logikus is attól a színésztől, akinek nem nagyon van állandó partnere, de azért ezzel a gesztussal sincs egyedül: az édesanyjukkal gálázó sztárok hosszú lajstroma Matthew McConaughey-től Jeremy Rennerig tart. Mindenesetre ha egyet kell választani közülük a DiCaprio-gyurmába, mi gondolkodás nélkül Jared Letót mondjuk, akinek egészen hasonlóan áll a mamája, mint Leónak Irmelin.

DiCaprio édesanyjával bringázik (fotó: getty images)

1/7 rész szépfiúból lett nagy színész: Matthew McConaughey

Matthew McConaughey az U-571 című film forgatásán 2000-ben (fotó: getty images)

Mára annyira belenőtt az ügyeletes színészóriás szerepébe, hogy erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de valamikor Leonardo DiCaprio is volt tinilányok szobájának falán poszter formájában csókolgatott, szinte minden más irányból meg csak köpködött ügyeletes szépfiú is olyan filmekkel, mint a Titanic, A vasálarcos és A part – csak aztán ugye hozott egy többé-kevésbé tudatos döntést, hogy ő inkább jó akar lenni. Ez pedig rögtön eszünkbe is juttatja a jó öreg Matthew McConaughey-t, hiszen – még ha a tantusz nála jóval később esett is le – pontosan ezt a pályát futotta be ő is.

Leonardo DiCaprio a Gyorsabb a halálnál című film forgatásán 1995-ben (fotó: getty images)

1/7 rész Oscar-hajhász: Al Pacino

Sokáig küzdött a szobrocskáért,… (fotó: getty images)

Hiába hozta meg azonban a döntést a művészet javára még fiatalon DiCaprio, a legnagyobb elismerést valamiért nagyon hosszú ideig nem akarta neki ítélni az Amerikai Filmakadémia, úgyhogy egy idő után már mindenki (vagy legalábbis az internet erre fogékony hányada) az örökös hoppon maradással viccelt, és a nagy pillanatra várt, amikor megtörik az átok. Öt jelölés után, 41 éves korára végül aztán – hatalmas mémeső közepette – csak meg is lett Leonardo DiCaprio Oscar-díja, de attól még, hogy korunknak ez a legemlékezetesebb története a témában, jó tudni, hogy messze nem az első a sorban: Al Pacino például annyira passzol a receptünkbe, hogy egy kicsit talán már ki is lóg belőle hét jelölésével és azzal, hogy már 62 éves volt, mire elnyerte az Oscart. Nem baj, ha kicsit lecsípünk belőle, jó lesz az elegybe.

…és neki sem adták oda hamar (fotó: getty images)

1/7 rész németül beszélő amerikai sztár: Sandra Bullock

Leonardo DiCaprio amerikai létére gyerekkora egy részét Németországban töltötte a nagyszüleinél, és ennek köszönhetően egész jól el is boldogul a német nyelvvel.

Na, ezzel már tényleg egyedül van, gondolhatnánk, pedig dehogy: a sok idegen nyelven csacsogó celeb közül Sandra Bullock pontosan ugyanígy szedte magára a németet, csak neki nem csupán a nagyszülei voltak németek, hanem még az anyukája is. Ami azt illeti, a részben Sandra Bullockból gyúrt DiCapriónak alighanem még jobban is menne a nyelv, mint az igazinak.

1/7 rész nemes lélek: Matt Damon

Nemes célokat szerencsére rengeteg celeb támogat, de a klímaváltozás elleni fellépés ügyével még Ferenc pápánál is privát audienciát nyerő Leonardo DiCaprióhoz azért kevesen mérhetők. A tiszta ivóvízben hiányt szenvedők helyzetének jobbításáért zajló harc jegyében a vizet is a vécéjéből merő Matt Damonnal mindenesetre ezt a komponenst is lefedhetjük, sőt ha kicsit cinikusak akarunk lenni, a belőle gyúrt DiCaprio is jobb lenne egy kicsit az igazinál, mert valószínűleg nem úgy foglalkozna a környezetvédelemmel, hogy közben mindenhova a magángépével röpködne.

1/7 rész aviátor: John Travolta

Az iménti rosszmájú megjegyzés ellenére elég rosszmájúak vagyunk ahhoz is, hogy úgy érezzük, ez a röpködési mánia van már annyira szerves része Leonardo DiCaprió életének, hogy nem maradhat ki a mi teremtményünkből sem. Ha pedig már beletesszük, utazzunk megint nagyban: az utolsó alkotórészt vegyük John Travoltából, akinek nemcsak saját gépe, de magánreptere is van. Kész is a remekmű – szinte jobb, mint az igazi, nemdebár?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top