Sztárok

Kerényi Miklós Gábor elnézést kért, az Operettszínház kirúgta

Kerényi Miklós Gábor Facebookon, egy nyílt levélben kért elnézést mindazoktól, akik úgy érzik, hogy megbántotta őket. Minderre azután került sor, hogy egy egykori táncosa nyilvánosság elé tárta, a rendező évekkel ezelőtt bántalmazta őt. Kerényi azt is írta posztjában, hogy ő mindig is a „belső világok felszabadítására törekedett”. Az Operettszínház kedden azonnali hatállyal rúgta ki őt.

A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést” – írja Kerényi Miklós Gábor a Facebookon közzétett nyílt levelében. Később hozzáteszi, hogy akár személyesen is elnézést kér azoktól, akik úgy érzik, hogy valamikor valamiképpen megalázta őket a színházi rendező. 

Kerényi hozzáteszi ugyanakkor, hogy soha nem volt célja mások megalázása, minden tette, amely valóban „közelített ahhoz a határhoz, ami még szerinte elfogadhatónak tekinthető”, a „művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán” történt – fogalmaz.

Az Operettszínház azonnali hatállyal kirúgta

Posztjában azt írja, hogy a legnagyobb büntetés számára az, hogy imádott színháza nyugalmának biztosítása érdekében még vasárnap meghozta a döntést, és kérte nyugdíjazását,  lemond művészeti vezetői posztjáról. Azóta azonban fordulatot vett az ügy, mert egészen hétfőn estig találgatások voltak csupán arról, hogy ki lehet az a színházigazgató, akiről többen állítják név nélkül, hogy szexuálisan zaklatta őket. Aztán hétfőn este Maros Ákos színész, táncos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arccal, névvel vállalva elmondta: Kerényi Miklós Gábor 1994-ben Szegeden egy kollégiumi teremben elfenekelte őt egy vállfával.

A hvg.hu azt írja, hogy Maros nyilatkozatát követően az Operettszínház azonnali hatállyal kirúgta Kerényit. A színház közleménye szerint az intézmény belső vizsgálatot indított. A fizikai bántalmazás minden formáját elítélik, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Hangsúlyozzák, hogy az ügyek felderítésében érdekeltek, a zaklatás vagy fizikai bántalmazás áldozatait segítik, egyben azt kérik, tegyenek bejelentést vagy feljelentést. Elkezdték egy olyan belső etikai és bejelentési szabályzat kidolgozását, ami a jövőben megfelelő kontrollt biztosít a hasonló esetek elkerülése érdekében. A művészeti kérdésekre – például hogy mi lesz Kerényi futó vagy tervezett darabjaival – egyelőre nem tudnak válaszolni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top