Sztárok

Nem fogsz hinni a szemednek: tíz film, amelyben még a ma 57 éves Tilda Swinton is teljesen hétköznapian néz ki

Tilda Swinton az egyik legkarakteresebb megjelenésű kortárs filmsztár – mondhatni, nála inkább az megy szenzációszámba, ha hétköznapi külsőt kap egy szerep kedvéért. Ennek ellenére nem fukarkodik az efféle munkákkal sem, és mi most 57. születésnapja alkalmából össze is válogattunk közülük tízet.

Ha vannak a filmes világban igazi karakterek, hát Tilda Swinton biztos közéjük tartozik: a színésznőnek olyan különleges az imidzse, hogy kis túlzással nagyobb munka hétköznapi emberré varázsolni egy-egy szerephez, mint valamilyen extrém karakter bőrébe bújtatni. Ennek ellenére a közhiedelemmel ellentétben amúgy sem hűvös, sőt kifejezetten barátságos, sokat nevető, és kitűnő humorával környezetét is játszi könnyedséggel mulattató brit sztár a Narnia-filmek Jadise, a Snowpiercer Masonje és a Doctor Strange ősmágusa mellett játszott már önmagához képest kifejezetten szürke figurákat is, sőt annyira nem is ritkák az efféle munkái. Minthogy pedig a legjobb alakításait eleve lehetetlen küldetés volna kiválogatni, hiszen arról a színésznőről beszélünk, aki művészfilmekben, blockbusterekben és a két véglet között félúton is csak brillírozni tud, 57. születésnapja alkalmából mi most pontosan azokból a rendhagyó szerepeiből is válogatunk, amelyekben döbbenetesen mindennaposan festett – lehet nézni, mint a moziban.

Nővér – War Requiem (1989)

Ebben a korai munkájában az utolsó filmjét forgató Laurence Olivier partnereként volt látható Tilda Swinton. A főszereplő ápolóját alakító fiatal, vörös hajú színésznő talán maga sem gondolta volna még ekkoriban, hogy később ő lesz a „furcsa sztár” a filmvilágban.

Laurence Olivier és Tilda Swinton (Fotó: Profimedia)

Eve Stephens – Női romlottság (1996)

Meglehetősen messze volt a mai Tilda Swinton ennek az 1996-os Susan Streitfeld-filmnek az ügyvédnő főszereplőjétől is. A figura hűvössége vitathatatlan, de ettől eltekintve itt is egy hétköznapi nőt látunk.

Gábriel arkangyal – Constantine, a démonvadász (2005)

Ahhoz képest, hogy Gábriel arkangyalt játszotta egy képregény-adaptációban, ezúttal is inkább visszafogtak a megjelenéséből, mintsem hogy rátettek volna még pár lapáttal. Ami, ha jobban belegondolunk, elég menő dolog, hiszen mégiscsak egy angyalt alakított.

Keanu Reeves és Tilda Swinton (Fotó: Profimedia)

Katie Cox – Égető bizonyíték (2008)

Normálisnak semmiképpen nem neveznénk a karakterét, ebben a Coen-filmben ugyanis egyetlen épeszű karakter sincs, de úgy egyébként megint alig ismerni rá a férfiruhákat is reklámozó androgün sztárra a férjén lazán átgázoló gyermekorvosnő szerepében.

Fotó: Profimedia

Emma Recchi – Szerelmes lettem (2009)

Nem jelentett gondot Tilda Swintonnak az sem, hogy egy férjétől eltávolodó, majd egy másik férfiba beleszerető olasz milliomosnőt játsszon ebben a drámában. A hajvágós jelenetig többször is Lisa Kudrow-ra emlékeztet a szerepben, ami azért nem semmi átalakulás attól a színésznőtől, akinek az amerikai komikus és talkshow-házigazda, Conan O’Brien szerint egyszer őt kellene eljátszania egy filmben.

Szőke – Az irányítás határai (2009)

Nem egy tipikus karakter a Szőke – miért is lenne az egy Jim Jarmusch-film szereplője? –, de ettől még idekívánkozik, mert a mindennapok Tilda Swintonjához képest még a Music videoklipjében vagánykodó Madonnát idéző figura imidzse is konszolidáltnak hat. Hiába, a stílus maga az ember.

Marianne Lane – Vakító napfényben (2015)

Ez a film már csak azért is érdekes, mert Tilda Swinton egy olyan énekesnőt alakít benne, akinek a színpadi megjelenését elég nyilvánvalóan a tavaly elhunyt David Bowie hetvenes évekbeli imidzse ihlette, őket pedig amúgy is szokás ikertornyokként emlegetni – a játékidő nagy részében viszont a műtét után lábadozó Marianne Lane hétköznapi arcát látjuk, amiben semmi meglepő nincs. Dakota Johnson karaktere az egyik jelenetben meg is jegyzi neki, hogy rocksztárhoz képest elég szelíd, és ez a megállapítás átvitt értelemben magáról Swintonról is szólhat.

Matthias Schoenaerts, Tilda Swinton, Dakota Johnson és Ralph Fiennes (Fotó: Profimedia, Hollywood Archive)

Dianna – Kész katasztrófa (2015)

Általában ezt tartják Tilda Swinton legmegdöbbentőbb szerepének, és ennek meg is van az oka. A főszereplő Amy Schumer főnökét alakító színésznőből úgy sikerült férfimagazin-főszerkesztőt faragni, hogy ha nem látjuk a nevét a stáblistán, el sem hisszük, hogy ő van a smink és a paróka alatt. Döbbenet.

Thora és Thessaly Thacker – Ave, Cézár! (2016)

Noha a Kész katasztrófa Diannája tényleg überelhetetlen, a dobogón azért ott van az Ave, Cézár! bulvárújságíró ikerpárja is az ötvenes évekből. Úgy tűnik, a hétköznapokban fiúsan nőies Tilda Swinton az idő előrehaladtával egyre bátrabban és nagyobb kedvvel vállal ilyen feminin szerepeket, a rendhagyóra amúgy is bukó Coen testvérek pedig főleg szeretik meghökkentően hétköznapi karakterek bőrében látni.

Josh Brolin és Tilda Swinton (Fotó: Profimedia)

Lucy és Nancy Mirando – Okja (2017)

Egy újabb ikerpár és egy újabb platinaszőke paróka – ha Tilda Swinton még mindig szeretne legalább a vásznon fiatalodni, most valóra vált az álma, mert ezzel a frufruval és sminkkel legalább egy húszast letagadhatna. Meg persze szokás szerint azt is, hogy kicsoda valójában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top