Sztárok

Egyszer lent, újra fent: 8 sztár, aki sikeresen küzdött meg az alkoholproblémáival

A sztárok is csak emberek, ők is hibáznak, mint mi mindannyian, ám ha elismerik a hibáikat, sőt tanulnak belőlük, akár még példaképként is szolgálhatnak. Az alábbi nyolc filmsztár példaértékű módon hagyott fel az alkohol iránti szenvedélyével.

Robert Downey Jr.

Ugye mennyivel jobban néz ki a színész, ha nem rabosításkor készül róla kép? (Fotók: Gettyimages)

Robert Downey Jr. számára az alkoholizmus és drogfüggőség gyakorlatilag családi örökség volt: az első pohár borát nyolcévesen fogyasztotta, és droggal először a saját édesapja kínálta meg. Ilyen háttérrel az lett volna csoda, ha nem válik függővé. A kilencvenes évek filmforgatásait gyakorlatilag drog- és alkoholmámorban csinálta végig. 2003 óta él józan életet főképp a felesége, egy jó rehabilitációs klinika és a filmes gigasikerei hatására.

Colin Farrell

Az ing és a sapka marad, sör és értelmetlen tekintet, szevasztok (Fotók: Gettyimages)

A sztár igazi partiállatként robbant be Hollywoodba még a kétezres évek elején, aztán évekig szolgáltatott muníciót a bulvárlapoknak a botrányaival és szaftos nőügyeivel. Igen, jól emlékszel, még Britney Spearsszel is kavart. Colin Farrell körül aztán pár év tombolás után nagy lett a csend: 2006-ban lejött a piáról, és azóta józan életet él, és ez állítása szerint a csajozási szokásait is befolyásolta: a pia adta meg számára a magabiztosságot, hogy bárkit leszólítson.

Örülök, hogy az őrület és káosz, ami a korábbi életemet jellemezte, véget ért, és a szeretteim is, akik belefáradtak a tombolásomba, megnyugodhattak végre. Érdekes volt megélni ezt, cseppet sem bánom, de örülök, hogy vége

– nyilatkozta.

Bradley Cooper

A két ember mintha nem is ugyanaz a személy lenne (Fotók: Gettyimages)

Bradley Coopert nem a sztársága taszította alkoholmámorba. Ő még azelőtt volt függő, hogy igazán befutott volna. Állítása szerint soha nem lett volna sztár belőle, ha 2004-ben nem dönt a józan élet mellett. „Nem tudtam volna olyan felelősséget vállalni, amit most vállalok. Nem tudtam volna olyan párkapcsolatot teremteni, mint amiben most élek. Nem tudtam volna úgy törődni az apámmal a betegsége idején, mint ahogy törődtem.” Legalább tudjuk, hogy tapasztalatból játszotta a másnapost a híres trilógiában…

Gary Oldman

A Rossz Fiú és bátyja, a beérett személyiség (Fotók: Gettyimages)

A kijózanodás ott van életem legfontosabb három döntése között, a színésszé válás és a gyerekvállalás mellett

– emlékszik vissza a jövőre nagy Oscar-várományos Gary Oldman, aki kemény éveken van túl, ugyanakkor még ittasan is mindig olyan felkészült volt, hogy soha senki nem panaszkodott rám. „Mindig időben ott voltam, és mindig tudtam a szövegeimet piásan is. De be kell vallanom: A skarlát betű forgatására egyáltalán nem emlékszem. Tudom, hogy megcsináltam, mert benne vagyok a filmben, de egyetlen emlékem sincs a forgatásáról.”

Jada Pinkett Smith

Családi örökségként hozta a függőségét, de sikerült megszabadulnia a rossz karmától (Fotók: Gettyimages)

„Ott találtam magam a kanapén, miután benyakaltam két üveg fehér bort, és mondtam magamnak, hogy Jada, neked komoly problémád van.”  Will Smith csodaszép felesége 33 évesen döbbent rá arra, hogy mivel egy alkohol- és drogfüggőkkel teli családba született, egyszerűen megszokta, hogy soha nem mond nemet, ha valahol alkohollal kínálják, de egy idő után ez komoly problémákat okozott az életében. Állítása szerint a férje támogatása nélkül sosem sikerült volna leszoknia.

Alec Baldwin

Felugrott rá pár kiló, de maga mögött hagyta a függőségét (Fotók: Gettyimages)

Alec Baldwin egészen fiatalon, 25 éves korában egy komoly drogtúladagolást élt túl, ami figyelmeztető jel volt számára: ha így él tovább, ez az élet nem lesz túl hosszú. Végül egy évvel később, 26 évesen szedte össze az erejét, hogy letegye a piát és a drogokat, ami nem lehetett könnyű a nyolcvanas évek Hollywoodjában, ahol még a csapból is kokain folyt. Baldwin arra a legbüszkébb, hogy megszelídült, és fiatalon sikerült maga mögött hagynia a függőségét, ugyanis a legtöbb sorstársának ez csak jóval később szokott sikerülni, már ha egyáltalán.

Drew Barrymore

Sokáig party animal, később családanya (Fotók: Gettyimages)

Kevesen mondhatják el magukról, hogy 13 évesen beiratkoztak elvonókúrára, de Drew Barrymore biztosan közéjük tartozik. A kislányként befutó Drew már kilencéves korától keményen partizott, és a szülei sem voltak a tökéletes példaképek a józan életmódhoz. Az anyja ráadásul többször is kivette őt a rehabról csak azért, hogy filmes meghallgatásokra vigye. Miután sikerült elérnie, hogy különváljon a szüleitől, már 18 éves kora előtt olyan emberek barátságát kereste, akik nem viszik a rosszba, és ez segített neki abban, hogy azóta is józan maradhasson.

Daniel Radcliffe

Korán jött a dicsőség, de a tékozló fiú jó útra tért (Fotók: Gettyimages)

A Harry Potter világsikerét gyerekként átélni egyáltalán nem lehetett könnyű, Daniel Radcliffe ráadásul önbizalomproblémákkal is küzdött: nem volt biztos abban, hogy a Potteren kívüli világban is megállná a helyét színészként. Az önbizalomhiányra mindig jó orvosságnak tűnik az alkohol, amire Radcliffe már gyerekkorában rákattant, és olyan szintre fejlesztette függőségét, hogy a végén már bármikor képes volt kiütni magát akár egy nyilvános helyen is. „Megváltozom, amikor részeg vagyok. Sohasem csak egy-két pohárral iszom, hanem egymás után döntöm magamba a feleseket egészen addig, míg teljesen kiütöm magam. Nem akarok többször arra ébredni, hogy teli van a telefonom az ismerőseim aggódó üzeneteivel, akik csak azt akarják tudni, hol vagyok, és élek-e még”. Radcliffe végül az utolsó Harry Potter-mozi forgatása után egy hónappal hagyott fel a piálással, és a józansághoz azóta is tartja magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top