Sztárok

Döbbenet, hogy mennyi minden valóra vált a ma 15 éves Különvélemény jövőképéből

Steven Spielberg 2002-es filmje, a Tom Cruise, Colin Farrell és Max von Sydow főszereplésével készült Különvélemény elég bátran vázolta, milyennek képzelik a jövőt a készítők. Tizenöt évvel később pedig már kimondhatjuk azt is, hogy merészségük ellenére nem is nagyon trafáltak mellé a jóslataikkal.

Noha az Egyesült Államokban már hónapokkal korábban bemutatták, a hazai mozikba napra pontosan 15 éve jutott el a 21. század egyik első igazán nagyszabású sci-fije, a pár éve vicces módon közellenséggé vált Steven Spielberg Különvéleménye. A Philip K. Dick novelláján alapuló film echte klasszikus: az eredeti történetet meglehetősen szabad kézzel, de spielbergi magabiztossággal és profizmussal adaptálta; a színészek a kétarcú Tom Cruise-tól az egyenesen kísérteties Samantha Mortonig mind kitűnőek; a sztoriban akad feszültség és akció, de nem a filozofikus tartalom kárára; az atmoszféra kimondottan vaskos és sajátos; vérbeli tudományos-fantasztikus mozihoz méltó módon pedig egy egészen futurisztikus világ elevenedik meg a szemünk előtt.

Ez utóbbival viszont a készítők előre feladták nekünk a labdát, hiszen amíg minden más szempontból azonnal dönteni lehetett alkotásuk minőségéről, a jövőről alkotott víziójukat csak az idő helyezheti mérlegre. A sztori persze még napjainkból nézve is a távoli jövőben játszódik, hiszen szép óvatosan 2054-be helyezték, de hát az innovációk nem egyik napról a másikra születnek, szóval így 15 év után már bőven le lehet ellenőrizni, mi látszik megvalósulni a Különvélemény világából, és mi nem. Előre szólunk: elég jól jósoltak a filmesek.

Háromujjas kesztyűvel távolról vezérelhető, átlátszó számítógép-képernyők

Épp a nyáron jelentette be az LG, hogy elkészült új kijelzőjével, amely nemcsak átlátszó, de rugalmas is, nem mellesleg pedig magasabb, mint Tom Cruise. Ami az irányítást illeti, a gesztusvezérlés is létezik már, sőt kesztyűre sincs feltétlenül szükség hozzá, bár kétségkívül úgy a legmenőbb. 

Átlátszó adathordozó lemezek

Ez még a floppy- és cd-varázs terméke volt a filmben – aligha fogunk akár csak ekkora adathordozókat is használni a jövőben.

Teljes egészében gépek által összeszerelt elektromos autók

A robotizáció abszolút aktuális téma, nincsenek kétségeink, hogy így fog ez menni 2054-re (más kérdés, hogy ez vajon a munkaerőpiacra is jó hatással lesz-e). A villanyautók meg már itt is vannak.

Mozgóképekkel illusztrált, folyamatosan frissülő tartalmú újságok

Az okostelefonoknak köszönhetően a gifekkel dekorált híroldalak és magazinok ott vannak a zsebünkben, ez tehát telitalálat, azzal viszont (bár tény, hogy a New Yorker például a kiterjesztetett valóság segítségével ez irányba is tett lépéseket) kicsit mellélőttek a készítők, hogy ugyanolyan formátumban olvassuk majd őket, mint a papírra nyomtatott újságokat. Ehelyett viszont megkaptuk a világunkat egyébként is aktívan formáló Harry Potter-filmeket a Reggeli Prófétával.

Áll alá illeszthető fémrúd, ami egy időre eltorzítja az arcvonásokat

Fertelmes plasztikai beavatkozásokra már képesek vagyunk, de ilyen ideiglenes megoldásokról nem tudunk, pláne nem efféle eszközök közreműködésével. Viszont ehelyett is ott a Harry Potter és a százfűlé-főzet.

Hangvezérlésű okosotthon

Ha a legtöbben nem is egy hanyag „Megjöttem”-mel kapcsoljuk fel odahaza a villanyt, a Google Home-nak és számtalan más fejlesztésnek köszönhetően bőven alakul a dolog.

Éneklő müzlisdoboz

Hála a jó égnek ilyennel nem terrorizálnak még a boltok, mert ugyanúgy vágnánk a sarokba, mint John Anderton. Ellenben tartunk tőle, hogy a papírformátumú eleven újsággal ellentétben ezt megvalósítják majd.

Retinaszkennerrel vezérelt ajtók és személyre szabott reklámok, íriszazonosítást végző rendőrségi robotok

Az íriszazonosítás mint technológia már adott, csak a kihasználása nem ilyen széleskörű – de a személyre szabott reklámok sem tartoznak már a sci-fi kategóriába (sőt a vásárlót személyre szólóan üdvözlő okosüzletek sem feltétlenül), úgyhogy ami késik, nem múlik: fognak még beszélni hozzánk lépten-nyomon a plakátok (az IBM és a NEC egyébként már dolgozik is az ügyön). 

Talán azért a szemünkbe világító hátborzongató rendőrségi pókokat megússzuk, bár Orwell sosem alszik.

(Az ajtók jöhetnek, köszi.)

Virtuálisvalóság-központok

Elég gyorsan fejlődik ez a terület is ahhoz, hogy ne legyen irreális, amit a film jósol. Hogy a gyakorlatban majd tényleg azt akarjuk-e játszani, hogy Oscar-díjat kapunk, vagy megöljük a főnökünket, az persze másik kérdés. Azt viszont borítékolható, hogy tényleg a szex lesz a fő csapásirány itt is.

Agyhekkelés

Akár a tényeket, akár a reményeinket vesszük terítékre, csak azt tudjuk mondani: ej, ráérünk arra még.

Önvezető repülő járművek, amelyeknek az ajtaja a hazaút végén a lakásunkba nyílik

Ami az önvezetést illeti, az pipa. A filmbéli járgányokhoz tartozó, néha függőlegesbe váltó városi kötött pályák, a repülés lehetősége, és a lakásunk ablakára cuppanó oldalajtó viszont elég távolinak tűnik. Segítsen, Elon Musk, ön az egyetlen reményünk!

3D-s otthoni vetítők

Amikor 40 évvel ezelőtt Leia hercegnő hologram-üzenetén ámult a Csillagok háborújára beülő közönség, még elképzelhetetlen volt a dolog, ma viszont már James Cameron is szemüveg nélküli 3D-s moziról beszél, szóval miért ne? Persze az is igaz, hogy eddig az otthoni használat terén semmilyen 3D-s technológia nem tudott igazán sikeressé válni, de ettől még a lehetőség adott. 

Papírra előhívott fényképek

Na az tényleg science fiction lenne, ha ezek a jó tíz éve eltűnt relikviák valamiért visszatérnének az életünkbe a következő szűk négy évtizedben.

Jetpackkel röpködő rendőrök

A legmodernebb felszereléssel rendelkező katonák már ma is úgy néznek ki, mintha valami számítógépes játékból léptek volna elő, és biztos lesznek hihetetlen eszközöket használó rendőrök is, de az ilyesmi azért talán még 2054-ben is inkább a sci-fik kelléktárába fog tartozni.

A gyilkosságokat megelőző gondolatrendőrség

Ehhez ugye születnie kéne néhány jövőbe látó prekognak, mint a filmben. Mi a magunk részéről szkeptikusak vagyunk a dologgal kapcsolatban, de hát ugye enélkül nincs sztori sem, úgyhogy nem ez fogja hitelteleníteni a Különvélemény egyébként hátborzongatóan pontos jövőképét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top