Sztárok

Lépjünk már túl Poirot-n – 5 detektív az irodalom világából, akiket jó lenne viszontlátni a tévében vagy a moziban

Nincs azzal semmi baj, hogy néhány évente menetrendszerűen újabb és újabb Agatha Christie- és Arthur Conan Doyle-adaptációk készülnek. De azért nem kellene hanyagolni a többi klasszikust sem a krimiirodalomból.

Ha mozis vagy televíziós adaptációkról van szó, a krimi az egyik leghálásabb irodalmi műfaj. Ennek megfelelően örvendetesen gyakran is nyúlnak a filmstúdiók és a tévécsatornák a klasszikusokhoz, csakhogy van egy apróbb szépséghibája a dolognak: noha a kínálkozó lehetőségek száma óriási, a merítés sajnos elég szűk. Azzal persze nincsen semmi gond, hogy a Basil Rathbone-tól Jeremy Brettig számos színészóriás által életre keltett Sherlock Holmest az elmúlt években két tévésorozat is átemelte a 21. századba Benedict Cumberbatch-csel és Jonny Lee Millerrel a főszerepben, miközben a mozikban Robert Downey Jr., majd Ian McKellen is felöltötte a legendás detektív kosztümjét – sőt, hiába az Albert Finney-féle változat és a David Suchet nevéhez fűződő zseniális Poirot-sorozat, lehet létjogosultsága A gyilkosság az Orient expresszen novemberben érkező legújabb adaptációjának is. De azért volna még hely a nap alatt néhány méltatlanul hanyagolt detektívfigurának is a kötelezők mellett. Leginkább az alábbi ötnek.

Sam Spade

Ki ez? Dashiel Hammett legendás magánnyomozója, az ún. hardboiled krimi, vagyis a két-három naponta menetrendszerűen péppé vert, whiskyt nyakaló, és amúgy sem épp angyali detektívektől, romlott alvilági alakoktól és femme fatale-októl hemzsegő zsáner alapfigurája, A máltai sólyom főhőse.
Ki játszotta régen? A klasszikus Sam Spade természetesen Humphrey Bogart a regény 1941-es adaptációjából.
Hogyan térhetne vissza? Mivel pár novellán kívül csak az ominózus könyvben bukkant fel, nyilván egy mozifilm lenne ideális.
Ki játszhatná el most? Mondjuk Colin Farrell, aki a True Detective második évadában már sikeresen hozott egy kissé hasonló karaktert a modern korból, de Tom Hiddleston is jól tudná vonogatni a szemöldökét a figura bőrében. Leginkább viszont a civilben amúgy is tolvajokat kergető Tom Hardyt néznénk meg Sam Spade-ként.

Philip Marlowe

Ki ez? A hammetti hagyományokat ápoló, és ha lehet, még magasabb szintre jutó Raymond Chandler kemény öklű detektívje: egy önironikus belső monológokban és cinikus megjegyzésekben egyaránt erős, elég nehezen átverhető, de nagyon is esendő, whisky-, brandy-, kávé- és cigarettabarát magánnyomozó, aki imád saját magával sakkozni.
Ki játszotta régen? Humphrey Bogartnak ez a karakter is megvolt, de versenybe szállt többek közt James Garner, Elliott Gould és Robert Mitchum is.
Hogyan térhetne vissza? A Marlowe-univerzum gerincét nyolc regény adja, remek mozifranchise kerekedhetne belőlük.
Ki játszhatná el most? Matthew McConaughey, ez nem kérdés. De a mindig elégedetlen Ryan Gosling is sokat tudna kihozni ebből a karakterből, és a karakter is belőle.

Ellery Queen

Ki ez? Richard Queen, a fiktív New York-i rendőrfelügyelő krimiszerző fia, aki rendszeresen segít apjának megoldani a különleges ügyeket. A történetek a főszereplő neve alatt jelentek meg (valójában két amerikai unokatestvér állt az álnév mögött), és az teszi őket különlegessé, hogy kifejezetten komolyan veszik a whodunit – a rejtvényként is kezelhető klasszikus detektívregény – szabályait: mindig az olvasó elé tárják az eset megfejtéséhez szükséges összes bizonyítékot, és meg is van jelölve bennük az a pont, ahol ezek már mind rendelkezésre állnak, hogy a hős előtt a közönség is megpróbálhassa felgöngyölíteni, mi történt. Részben emiatt a fejtörő-jelleg miatt Ellery Queen karaktere elég kidolgozatlan, annyit azonban tudni lehet róla, hogy egy csíptetős szemüveget viselő, kissé sznob alak, aki azért foglalkozik az elé kerülő ügyekkel, mert izgalmasnak tartja őket.
Ki játszotta régen? Hosszú ideje nem készült Ellery Queen-film, így a harmincas-negyvenes évek sztárjai, például Eddie Quillan és Ralph Bellamy az elsők és az utolsók is.
Hogyan térhetne vissza? Egy jó sorozatban, ami ugyanúgy figyelne a nézővel szembeni fair playre, ahogy a könyvek is becsületesek voltak az olvasóval, azaz tényleg minden bizonyítékot gondosan a közönség rendelkezésére bocsátana.
Ki játszhatná el most? Fentebbi okokból bárki. De azért Eddie Redmayne-t szívesen látnánk a szerepben, ahogy az utánozhatatlan Matt Damont is.

Jules Maigret

Az összeállításban csak azért nem szerepel a francia nyomozó, mert ő már szerencsére eszébe jutott az ITV-nek is. A belga író, Georges Simenon történeteiből kettőt le is forgattak tavaly Rowan Atkinsonnal a főszerepben (ráadásul Budapesten és Szentendrén), a végeredmény pedig pont olyan jó lett, amennyire meglepő volt a színészválasztás, itt tehát már csak a folytatásoknak kell rendszeresen érkezniük, lehetőleg jó sokáig.

Charlie Chan

Ki ez? Earl Derr Biggers világutazó kínai nyomozója a honolului rendőrségtől. Biggers azért alkotta meg Chant a húszas években, mert felháborította, hogy a kínaiakat mindenütt kizárólag gonosz figurákként ábrázolják. Ennek megfelelően a briliánsan következtető, éles eszű, hősies és nemes rendőr a maga idejében úttörő karakter is volt.
Ki játszotta régen? Kizárólag fehér színészek: Warner Oland, Sidney Toler, Roland Winters, Ross Martin és Peter Ustinov.
Hogyan térhetne vissza? A figura közel százéves, ezért megítélése sokat változott: bár annak idején nyíltan szembement egy negatív előítélettel, később sokan felrótták neki, hogy így is a hajbókoló, alárendelt, az angolt törve beszélő kínai ember sztereotípiáját erősíti, főleg a filmekben. Most viszont, amikor ismét fellángoltak a viták a hollywoodi whitewashing körül, akár a moziban, akár a tévében úttörő lehetne megint, ha egy mai elvárásoknak megfelelő, háromdimenziós karakterként éledne újjá egy kínai színész alakításában.
Ki játszhatná el most? Donnie Yen neve nyilván sok nézőt vonzana, de nem lenne rossz az sem, ha egy leendő sztárnak adnának lehetőséget vele. A lényeg az, hogy tényleg kínai legyen az illető.

Perry Mason

Ki ez? Egy kitűnő védőügyvéd, aki nemcsak a tárgyalóteremben remekel: kliensei felmentését azzal éri el, hogy felgöngyölíti, valójában ki követte el a bűnügyet, amivel látszólag elég megalapozottan őket gyanúsítják. Az eseteket érdeklődésből vállalja el (sokszor nemhogy pénzt nem kap értük, hanem még ő is finanszírozza a nyomozást), a bizonyítékokkal pedig előszeretettel játszadozik, hogy félrevezesse a dolgát nehezítő rendőröket, de a jogszerűségre mindig figyel. Ettől eltekintve viszont híresen kidolgozatlan karakter, atyja, Earl Stanley Gardner még a külsejéről sem adott leírást.
Ki játszotta régen? A figura eddig szinte teljes egészében Raymond Burré.
Hogyan térhetne vissza? Ez egy kisebb kakukktojás az összeállításban: úgy, ahogyan tervezik, ugyanis az HBO már tavaly elkezdett dolgozni egy új Perry Mason-sorozaton a True Detective írójával, Nic Pizzolattóval. Igaz, ő már nincs a képben, de a munka szerencsére folyik tovább – csak fejezzék is be, amit elkezdtek, és lássuk meg a végeredményt!
Ki játszhatná el most? Itt is adott már a válasz: Hollywood legjobban kereső színészét, Robert Downey Jr.-t szemelték ki a szerepre. Nem tudunk vitatkozni a döntéssel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top