Sztárok

Best of David Hasselhoff: 65 éves a kínos pillanatok koronázatlan királya

A Knight Ridertől a Baywatchon és egy sor elképesztő popdalon át a Spongyabob-mozifilmig tartó karrier fénypontjai közt nehéz válogatni, de mi most összeállítottuk szubjektív top 10-ünket David Hasselhoffról.

65 éves lett David Hasselhoff, a showbiznisz egyik legszürreálisabb figurája. A Baywatch és a Knight Rider sztárja, a Looking for Freedom és a Jump in My Car előadója, egyszóval – ahogy rajongói és tisztelői hívják – “a Hoff” sosem bánt szűkmarkúan a magas labdákkal, így nehéz dolga van annak, aki közel négy és fél évtizedes karrierje fénypontjait próbálja összeszedni, de nekünk azért hosszas mérlegelés után sikerült összeállítani a magunk top 10-ét a nagy napra. Íme hát a kínos teljesítmények koronázatlan királyának legszebb, legjobb, legnagyobb pillanatai, húzásai, dobásai és produktumai (amelyek messze nem mind kínosak).

10. A legendás futás

Bizonyára sokan felvonják most a szemöldöküket annak láttán, hogy a klasszikus mozdulatsor nálunk csak a tizedik helyet érdemelte ki. Éppen ezért szeretnénk megnyugtatni mindenkit: maximális tisztelettel adózunk az egyik legnagyobb Hoff-szerep előtt, csakhogy ennek a minden képzeletet felülmúló karriernek jó néhány olyan epizódja van, ami még az ikonikus sprintnél is fényesebb lapokra tartozik.

9. Egy remek üzleti fogás

Ma már nehéz ezt elhinni, de az NBC rögtön az első évad után elkaszálta a Baywatchot a nem túl kedvező nézettségi adatok láttán. Egyvalaki azonban hitt abban, hogy ennél sokkal több van a piros fürdőruhákban, ezért a saját pénzét kockáztatva odaállt producerként a sorozat mögé, és elintézte, hogy képernyőn maradhasson a produkció – a többi pedig történelem. A bátor géniusz természetesen nem más volt, mint Mitch Buchannon, akarjuk mondani, a Hoff.

Yasmine Bleeth, David Hasselhoff és Pamela Anderson
A Baywatch sztárjai: Yasmine Bleeth, David Hasselhoff és Pamela Anderson (Fotó: Getty Images)

8. Egy bevállalós kép

Nem mintha azt sokan utána tudták volna csinálni, de a Baywatch piros úszógatyájában pózolni kispálya ahhoz képest, hogy az ember a 25 éves Cosmopolitan ünnepi poszterén domborítja a bicepszét, összvissz két kiskutyával takarózva. A Hoff ezt is bevállalta. 

Best of David Hasselhoff: 65 éves a kínos pillanatok koronázatlan királya

7. A felejthetetlen bajusz

A Knight Rider nem tele van csúcspontokkal, hanem kizárólag csúcspontokból áll az első pajtizástól az utolsó Turbo Boostig, de a zenitet nálunk akkor érte el a sorozat, amikor a 28 évvel fiatalabb szerelmével hamarosan házasságot kötő David Hasselhoff egy felejthetetlen bajusz-szakáll kombó segítségével a legnagyobb színészek közé lépett, és egyszerre két szerepet vállalva eljátszotta Michael Knight esküdt ellenségét, a Góliát nevű kamiont vezető, velejéig romlott Garthe Knightot. Aki ráadásul nem is a főhős gonosz ikertestvére, hanem a Knight Alapítványt létrehozó Wilton Knight rossz útra tért fia – sőt, részben egyenesen róla mintázták a plasztikai műtéten átesett Michael Arthur Long új arcát, mielőtt Michael Knight lett belőle. Őrület, mi?

Best of David Hasselhoff: 65 éves a kínos pillanatok koronázatlan királya

6. Egy frappáns kijelentés

A Knight Riderben nyújtott korszakalkotó alakításának jelentőségét maga a színész is felismerte. Feladatáról csupán annyit mond így utólag: “kicsit nehezebb volt, mint ha a szó hagyományos értelmében vett jól megírt forgatókönyvvel dolgoztunk volna, tehát ha mondjuk a Kutyaszorítóban, A Keresztapa, a Farkasokkal táncoló, az Arábiai Lawrence vagy a Vészhelyzet szereplői között vagyok – nekem ugyanis egy autóval kellett beszélgetnem”.

Best of David Hasselhoff: 65 éves a kínos pillanatok koronázatlan királya

5. Minden klipek legnagyobbika

A puccos karácsonyok nagy rajongójaként is ismert David Hasselhoff zenei karrierjét külön kötetekben kellene feldolgozni, melyek közül legalább egy csak a klipekről szólna. Mi viszont itt most válogatunk, úgyhogy nehéz szívvel lemondunk a Jump in My Carról, a Flying on the Wings Tendernessről, de még a Looking for Freedomról is, mert a Hooked on a Feeling Hoff-féle feldolgozása zeneileg hozza a többi klasszikus szintjét, szövegében rájuk is ver két kört (ooga chakka hooga hooga!), a klipje után pedig egyszerűen kő kövön nem marad: a főhős többek között motoron állva repül, és vízen is jár a vetített hátterekkel operáló csodában, amely minden látszat ellenére nem 1981-ben, hanem 1997-ben (!) készült.

4. A csinos kis vagyon

Külön varázslatossá tesz mindent, amit emberünk valaha is csinált, hogy ezzel az életművel még pénzt is keresett. Pontosabban egy komplett vagyont. Volt, hogy 100 millió dollárnál is nagyobb összeget mondhatott a magáénak – ez már valahol művészet.

3. A fordulat az után a híres videó után

Na jó, legyünk egy kicsit komolyabbak. Mint az köztudott, a jégkrémként is megörökített David Hasselhoffnak komoly problémái voltak az alkohollal, nagyobbik lánya, Taylor Ann pedig egy idő után megelégelte, hogy az apja beszámíthatatlan, ezért elkészítette a híres Hasselhoff videót, amelyen a tengerparti életmentő és sportkocsis igazságosztó a földön fekve gajdolt és hamburgerezett.

Valljuk be, a legvalószínűbb forgatókönyv ezután az volt, hogy Hasselhoff szégyenében még mélyebbre süllyed az alkoholizmusban, Taylor Ann-nel pedig minden kapcsolatot megszakít, de nem így történt: emberünk inkább magába nézett, és talpra állt. Viccen kívül: igazi hős!

2. A Broadway bevétele

Bizony, David Hasselhoff 2000 óta színészkedik a Broadwayen. Persze sokaknak nehezére esik lenyelni a dolgot, és csak a hibákat látják a teljesítményében, de akik nem eleve abból indulnak ki, hogy a Knight Rider és a Baywatch főszereplője csak rossz lehet egy komoly szerepben, rendre arra jutnak, hogy technikailag ugyan nem ő a legképzettebb musicalszínész, viszont a hangja jó, és tényleg mindent belead a színpadon. Mi velük értünk egyet – Hasselhoff karrierjének legnagyobb csavarja, és egész élete második legmenőbb húzása volt, hogy bevállalta a Broadwayt.

1. Az önreflexió

Adott tehát egy alapvetően tehetséges ember, aki közel négy és fél évtizeden át azon dolgozott, hogy a 2010-es évek interneten lógó, a lejárt szavatosságú gagyi iránt olthatatlan szerelmet érző, iróniával fotoszintetizáló népe jókat röhöghessen gyakorlatilag bármin, amit a musicalkarrierjén kívül csinált. Hogyan képzeljük el a jelenét?

Best of David Hasselhoff: 65 éves a kínos pillanatok koronázatlan királya

A hasonló cipőben járó sztárok példájából tudjuk, hogy ilyenkor négy út áll az ember előtt:

  1. eltűnik a színről,
  2. függő lesz, és az is marad,
  3. elkeseredetten próbálja bizonygatni, hogy ő igenis nagy művész,
  4. beletörődik a helyzetbe, nyel egy nagyot, és némi apróért elhaknizgat a röhögni vágyóknak.

Nos, a kínos dolgokért ugyancsak rajongó David Hasselhoff bevezette az e) megoldást: ő rátesz még tíz lapáttal. Nyugodtan hívhatják a Spongyabob-mozifilmbe vagy akár a Piranha 3DD-be is, ugyanis bármilyen agyhalott produkciót elvállal, de a legagyhalottabb dolgokat eská szállítja: saját közösségi oldalt szervez, szitkomot gründol önmagáról, direkt rosszul mozgó táncosnőkkel és szándékoltan hamis énekléssel, valamint elképesztő stand-up monológokkal és hajmeresztő videobetétekkel teljes élő fellépésein pedig már-már Monty Python-értékű performanszok keretében űz gúnyt saját múltjából, és garantáltan ő röhög a legjobban az egészen, pedig a közönségben is szakad mindenki.

Hát mi, ez ha nem maga a nagybetűs diadal? Sokáig éljen a Hoff!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top