Robbant a cukiságbomba II. Erzsébet királynő születésnapján – fotók

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Megünnepelték II. Erzsébet királynő „hivatalos” születésnapját. György herceg és Charlotte hercegnő ezúttal is cukiskodott.
2017. 06. 17. |

Kövess minket!

f Ajánlom

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynő „hivatalos” születésnapját. London népe szombaton szikrázó napsütésben, nyári melegben köszönthette uralkodóját.

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje – 1952 óta, vagyis 65 éve – regnáló uralkodójának „hivatalos” születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig júniusban rendezik, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

II. Erzsébet királynő 65. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében. A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta – egyetlen év kivételével – mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

Az ünnepségen a brit királyi család tagjai is megjelentek, köztük Pippa esküvői ruhájára rálépő György herceg és kishúga, az állandóan mosolygó Charlotte hercegnő is:

 

 

Az uralkodói házaspár az idei parádéra is hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában a felsorakozott díszszázad díszszemlével tisztelgett a királynő előtt.

Az uralkodó előzőleg a Buckingham-palota bejáratánál, Fülöp herceggel együtt egyperces néma főhajtással emlékezett meg a március óta Londonban és Manchesterben elkövetett három terrortámadás, valamint a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházat elpusztító szerdai tűzvész többtucatnyi halálos áldozatáról. A királynő szombaton külön nyilatkozatot is kiadott, amelyben leszögezi, hogy a hivatalos születésnapi ceremónia hagyományosan az ünneplés napja, az idén azonban nehéz lenne felülemelkedni az elmúlt hetek egymást követő tragédiái okozta szomorúságon.

 

Olvass tovább

Hozzászólások  ( 0 )
blog comments powered by Disqus