Sztárok

Tetőtől talpig tüneményes – 75 éves Fodor Zsóka

Nem beszél mellé, ha a magánéletéről kérdezik, de megtartja magának, ami nem tartozik másra. Ha álhírt fabrikálnak róla, nevet, és megköszöni az ingyenreklámot, Magdi anyus szerepéért pedig a mai napig hálás. Kevés szerethetőbb figurája van a magyar sztárvilágnak Fodor Zsókánál.

Ma ünnepli hetvenötödik születésnapját Fodor Zsóka, az ország Magdi anyusa. A színésznő több mint fél évszázada kezdődött karrierje persze jóval többről szól annál a tizenegy évig tartó – és már nyolc (!) éve hátrahagyott – szerepnél: a Színház- és Filmművészeti Főiskola 1965-ös évfolyamán többek között Ernyey Bélával, Balázs Péterrel és Almási Évával együtt végzett Fodor Zsóka játszott a kecskeméti Katona József Színházban, a József Attila Színházban, a Békés Megyei Jókai Színházban és a szegedi Nemzetiben is, de 300 színpadi szerepe mellett 25 filmben is felbukkant, további 240-et szinkronizált, és még bemondó is volt a Magyar Televízióban. Ami pedig a szakmai eredményeken és érdemeken túli életét jelenti, az izgalmas pályafutás mögött egy még izgalmasabb ember, sőt a hazai celebvilág egyik legeredetibb figurája áll. Hogy mi mondatja ezt velünk? Nos, íme néhány indok.

Fodor Zsókát tényleg mindenki szereti

Hogy a közönség szereti Fodor Zsókát, az nyilvánvaló tény, és azt is sejtheti mindenki, hogy a szakmabeliek körében is közkedvelt a színésznő (sőt, egy régebbi hír szerint a fiatal fiúk csak úgy hemzsegnek Magdi anyus körül). Egy sztár népszerűségének ennél jobb mércéje nem is nagyon létezhet, az ünnepeltről ugyanakkor sokat árul el, hogy még a tévések és az újságírók is szabályszerűen rajonganak érte – ő valahogy mindenkivel megtalálja a hangot.

Barna Zsombor és Fodor Zsóka, a Barátok Közt sztárjai (Fotó: Szabó Lilla)
Barna Zsombor és Fodor Zsóka, a Barátok Közt sztárjai (Fotó: Szabó Lilla)

Zsóka páratlanul egyenes, ha a magánéletéről van szó

Még a legközelebbi ismerőseitől, négyszemközt is ritkán hall olyat az ember, mint Fodor Zsókától néhány hónapja az Esti Frizbi nyilvánossága előtt: a színésznő mindenféle mismásolás nélkül elmondta Hajdú Péternek, hogy mindkét házassága azért ment tönkre, mert folyamatosan együtt élt 2009-ben, százéves korában elhunyt édesanyjával. Ráadásul a tények közlése után sem próbálta hárítani a felelősséget, egyszerűen beismerte, hogy ez bizony hiba volt – aztán azt is egyértelművé tette, hogy ő viszont így is elégedett az életével, és jól megvan egyedül. Alighanem sokan szeretnének ennyire tisztában lenni és ilyen békességben élni önmagukkal (még ha azt egyébként Fodor Zsóka is bevallja, hogy egy újabb szerelemre nem mondana nemet).

Fotó: Toroczkay Csaba
Fotó: Toroczkay Csaba

De a határt is meghúzza, ha kell

Néhány hónappal ezelőtt körbejárta a médiát a hír, hogy annak idején Fodor Zsóka és Koós János szerelmesek voltak egymásba. Amikor erről kérdezték, a színésznő őszintén el is mondta, hogy az információ igaz, egy nagyon kellemes futó kalandról volt szó, de amikor már sokadjára érdeklődtek nála a történtekről, rövidre zárta a dolgot azzal, hogy “a tehén is megdöglött, aki ennek a sztorinak a sírjáról lelegelte a füvet”, és időszerű lenne békén hagyni ezzel az üggyel Koós Jánost és feleségét, Dékány Saroltát, aki Fodor láttán mindig azt mondja a férjének: “Na, itt a szerelmed.” Aztán a téma kapcsán hozzátette azt is: sok híres partnere volt, de soha nem beszél róluk, mert akkor ezzel lennének tele az újságok, ő viszont mindig csak annyit ad a bulvársajtónak, amennyit kiadhat magáról az ember.

A pletykákat is lazán kezeli

Szintén nem régi történet, hogy Fodor Zsóka “prostibotrányba keveredett”: a színésznőről egyik pillanatról a másikra elterjedt, hogy bordélyt üzemeltet, és le is tartóztatták emiatt. A híresztelés persze kacsa volt, amit egy bűnmegelőzési kampányhoz készült fotó kapcsán fabrikáltak (talán abból kiindulva, hogy Fodor játszik az Örömlányok végnapjai című darabban, és  állítólag “dúsgazdag”), de az érintett egyáltalán nem szívta mellre a dolgot. Sőt, miután elmondta, hogy saját letartóztatásáról a szomszédasszonyától értesült egy színházi előadása előtt, közölte: tulajdonképpen köszönettel tartozik a hírgyártóknak, mert ekkora reklámot még sosem kapott.

Egyébként pedig Magdi anyusért is hálás

Szappanopera-szerepeit sok színész igyekszik bagatellizálni, mi több, egyesek jóformán meg is tagadják az ilyen munkáikat. Fodor Zsókára viszont – bár néha ő is kikészül – ez sem igaz, sőt a színésznő sokszor elmondta, hogy kifejezetten hálás a Barátok köztben játszott szerepéért, mert minden magánéleti és szakmai sikerét Magdi anyus otthonkájának köszönheti. Mi pedig nyugodtan hozzátehetjük, hogy ezzel a hozzáállással igazán ki is érdemelte őket. Akárcsak azt, hogy boldogan teljen a 75. születésnapja, és még rengeteg további kövesse, hasonlóan jó hangulatban és egészségben.

Tetőtől talpig tüneményes – 75 éves Fodor Zsóka

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top