Sztárok

Kinn volt mindenük: legendás bikinik a mozivászonról

Indul a szezon, emlékezzünk a legnagyobbakra: összeállításunkban fekete, narancssárga, szőrös és aranybikinik is láthatók nem kisebb sztárokon, mint Demi Moore, Halle Berry, Brigitte Bardot és Carrie Fisher.

Már nemcsak a naptárra pillantva, hanem az ablakon kinézve is egyértelmű, hogy hamarosan kezdődik a bikiniszezon. Készül is a maga módján mindenki: a nők igyekeznek formába jönni, a férfiak dörzsölik a markukat, mi pedig egy összeállítással hangolódunk, amelyben a mozitörténet legemlékezetesebb bikinijeit és viselőiket idézzük fel. Ennél kevesebb ruhában ennél nagyobbat domborítani egyszerűen lehetetlen.

Demi Moore – Charlie angyalai: teljes gázzal (2003)

A kilencvenes évek egyik legnagyobb sztárja, Demi Moore annyi mindenen ment keresztül, hogy azt el sem tudjuk képzelni, de mindig felállt a padlóról. Ilyen pillanat volt az is, amikor visszatért a vászonra a Charlie angyalai második részében. Negyvenéves volt, és egy fekete bikinit viselt, a hatásról pedig mindent elmond, hogy a mellette álló 31 éves Cameron Diazra már senki nem emlékszik a jelenetből.

Kinn volt mindenük: legendás bikinik a mozivászonról

Angelina Jolie – Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Hogy mennyit tettek hozzá a mozitörténethez a Tomb Raider-videojátékok filmadaptációi, az finoman szólva is vitatott kérdés. Angelina Jolie-t mindenesetre egyértelműen odatették, méghozzá nagyon sokszor és nagyon-nagyon. Rögtön az első részben például bikiniben jet-skizve is. Na, ezt azért nehéz elfelejteni.

Brigitte Bardot – Manina (1952)

Ez volt az egyik első alkalom, hogy bikinit lehetett látni a mozivásznon. A társadalom nagy része még meglehetősen erkölcstelennek tartotta az új fürdődresszt, Bardot pedig mindössze 17 éves volt a forgatás idején, úgyhogy kész is volt a botrány – na meg a legenda.

Kinn volt mindenük: legendás bikinik a mozivászonról

Gwyneth Paltrow – A tehetséges Mr. Ripley (1999)

A bikinidivat változásáról sokat mond, hogy a negyvenhét évvel később készült, de az ötvenes években játszódó A tehetséges Mr. Ripley-ben már kifejezetten nagymamásnak tűnt a Bardot idejében még megbotránkoztató bikinifazon. Gwyneth Paltrow azonban így is dögös benne, a jelenet pedig ikonikus.

Carrie Fisher – A jedi visszatér (1983)

A tavaly év végén elhunyt Carrie Fisherhez emblematikus frizurája mellett a legendás aranybikini is örökre hozzánőtt. Noha utóbbit kevesebb viccelődés övezte, néhány poént azért ez is megért, így a színésznő emlékeiben aligha kapott előkelőbb helyet, mint a kakaós csigás hajfonatok – pedig az elismerés jár érte, hogy bevállalta, és azt sem lehet vitatni, hogy nagyon jól nézett ki benne.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Raquel Welch – Kr. e. egymillió évvel (1966)

Az aranybikini előtti korszak egyik leghíresebb kétrészese szőrből készült, és Raquel Welch viselte ősemberként. Aki most olyanokon gondolkozik, hogy vajon mennyire hasonlítottak az egymillió éve élt ősemberek Raquel Welchre, és vajon hordtak-e bikinit, annak felhívjuk a figyelmét, hogy a filmben dinoszauruszok is szerepelnek. Igen, egyszerre az emberekkel.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Blake Lively – A zátony (2016)

A legfrissebb és ennek megfelelően a legkisebb bikini az összeállításban. Minthogy a papíron nagyjából egzisztencialista túlélőhorrornak minősülő film a gyakorlatban egy 86 perces videoklip, amelynek úgy a 86 százalékában mást nem is visel a főszereplőnő (és többnyire a maradék 14 százalékban is csak egy szörfoverall felsőrésze rondít bele a képbe), nem lehetett kihagyni.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Ludivine Sagnier – Swimming Pool (2003)

Nem kizárólag Hollywood és úgy általában a filmes mainstream termelt ki emlékezetes bikiniket. François Ozon Swimming Poolja hivatalosan ugyan erotikus thriller, valójában azonban nem csak a 25 éves Elemi ösztön mellett számít művészfilmnek, hanem úgy általában is. Ludivine Sagnier pedig hiába mutatkozik benne sokat bikininél kevesebb ruhában is, a legemlékezetesebb jelenet mégiscsak az, amikor feltűnik a medence partján a kétrészesben.

Fotó: Profimedia
Fotó: Profimedia

Salma Hayek – Alkonyattól pirkadatig (1996)

Ha Salma Hayek bikiniben látható egy filmben, a készítőknek nyert ügyük van. Ha Salma Hayek ebben a bikiniben még táncol is, az már maga a főnyeremény. Ha Salma Hayek ezt a bikinis táncot egy kígyóval lejti… nos, hogy ez kire milyen hatással van, az kétesélyes. Az azonban biztos, hogy ha Salma Hayek bikiniben táncol egy kígyóval a Tito & Tarantulától az After Darkra, az már a legenda kategória.

Halle Berry – Halj meg máskor (2002)

A Bond-lányok mezőnye annyira erős, hogy nagyjából minden tagja egyenrangúnak számít, de Halle Berrynek még ebből a csapatból is sikerült kitűnnie narancssárga bikinijével és a hozzá tartozó, Rambo-kést rejtő fehér övvel. Akár minden idők legjobb antréja is lehetne a filmsorozat női szereplői körében, ahogy Pierce Brosnan távcsöve előtt előrobban a habokból – csakhogy a történelem úgy intézte, hogy ez a párját ritkító jelenet és maga a fürdőruha is csupán ezüstérmet kaphat.

Kinn volt mindenük: legendás bikinik a mozivászonról

Ursula Andress – Dr. No (1962)

Ennek pedig az az oka, hogy a képsor a negyven évvel korábbi Dr. No előtt tiszteleg, amelyben Ursula Andress gyalogol elő bézs bikiniben, hasonló övvel és késsel a derekán a vízből. A magánvéleménye persze bárkinek lehet az, hogy a Halle Berry-verzió valójában jobb is lett az eredetinél, de az biztos, hogy az elsőbbség az időrendiség és az eredetiség okán is Andressé és az ő fürdőruhájáé.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top