Sztárok

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Néha a hollywoodi sztároknak is elegük lesz mindenből, és elvonulnak a világtól, a reflektorfénytől. Nem pár hétre vagy hónapra, hanem sokszor akár évekre is. Köztük is csúcstartónak számít Goldie Hawn – aki épp most tért vissza az Ó, anyám! című komédiával – a maga 15 éves eltűnésével, de vannak azért még páran, akik a szokottnál hosszabb vakációra mentek.

Goldie Hawn 15 év vakáción volt

“Azt hiszem, mindenki életében eljön a pillanat, amikor belegondol abba, hogy biztosan ezt akarja-e csinálni az egész hátralévő életében, amit mostanáig csinált? Netán belefog valami másba, és ezáltal is többé válik? Hogy fog kinézni az élete ezután?

Minden nő elér egy bizonyos kort, amivel szembe kell néznie, és én nem vagyok az a fajta, aki ülök a fenekemen, és arra várok, hogy hívjanak.

Így foglalta össze röviden Goldie Hawn, hogy miért látta úgy a 2002-es Örök lányok című filmje után, hogy itt az ideje hátat fordítania Hollywoodnak. Sajnos már nem olyan szerepeket kapott, amilyeneket szeretett volna. Hawn akkor még csak 57 éves volt, de úgy tűnik, mostanra sikerült csak teljesen megbarátkoznia a ráncaival, ugyanakkor az is segített a visszatérésben, hogy nagy rajongója Amy Schumernek, akinek az édesanyját játszhatta el az Ó, anyám! című komédiában, és épp olyan szakaszban tartott az élete, amikor volt is kedve hozzá.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Warren Beatty 15 év után visszatért

Hollywood veterán szívtiprója, Warren Beatty utoljára a 2001-es Félrelépősdi című indokolatlanul drága (a hírek 90 millió dolláros büdzséről szóltak) vígjátékban tűnt fel, ami óriásit bukott, méghozzá indokoltan. Ezután tizenöt évnek kellett eltelnie az Egyesült Államokban tavaly bemutatott Rules Don’t Apply című kosztümös komédiájáig, melynek a rendezését is elvállalta. Úgy fest, a hosszú szünet elég volt ahhoz, hogy a nézők elfelejtsék a hatvanas és hetvenes évtized hollywoodi szívtipróját, ugyanis a film óriásit bukott, ráadásul Beattynek jutott az a gigantikus blama, hogy az Oscar-gálán élő adásban rosszul mondja be a győztest a legjobb film kategóriájában. Mindezek azonban nem vették el a kedvét a folytatástól, mivel nyolcvan fölött szeretne további filmeket rendezni, mert most már érzi magában az elszántságot. 15 éves visszavonulását azzal magyarázta, hogy több időt akart tölteni a feleségével (Annette Bening, színésznő) és négy közös gyermekükkel, és mivel megengedhette magának ezt a luxust, nem habozott sokáig.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Jane Fonda 15 évet várt

A még mindig szenzációs formában lévő Jane Fondát viszonylag gyakran láthatjuk a mozivásznon, de nem volt ez mindig így. Az 1990-es Stanley és Iris című filmben még Robert De Niro partnere volt egy főszerepben, majd tizenöt éven át nem jött hír újabb premierről.

Betöltöttem a 49-et, és nem éreztem boldognak magam. Ültem egy hotelszobában az ágy szélén, és próbáltam elképzelni, mi vár rám, de nem ment.

Rájöttem, hogy így nem folytathatom. Ilyen szerencsétlen állapotban nem színészkedhetek. Eldöntöttem, hogy abbahagyom. Vettem egy birtokot Új-Mexikóban, és minden időmet a természetvédelemnek szenteltem. Ezután ismertem meg Ted Turnert. Az emberek azt hiszik, hogy miatta fordítottam hátat a színészetnek, de ez nem igaz. Volt vele tíz csodálatos évem, aztán eltöltöttem öt évet a memoárom írásával, ami katartikus élmény volt”. A visszatéréshez az Anyád napja című Jennifer Lopez romkomot választotta, méghozzá teljesen tudatosan. “Az emberek beülnek a moziba, hogy lássák J.Lo-t, és vele együtt újra felfedeznek engem is”. Fonda azóta is kitartóan filmez.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Arnold Schwarzenegger 9 év szünetet iktatott be

A 2003-ban bemutatott Terminator: A gépek lázadása után Schwarzenegger – akinek bölcs dumáit itt gyűjtöttük össze – jó időre eltűnt Hollywoodból – csak egy-két rövid cameo erejéig mutatkozott a vásznon –, de nem a reflektorfényből. 2003-tól 2011-ig régi vágyát teljesítette be azzal, hogy Kalifornia kormányzójaként dolgozott, és ha az osztrák származása nem akadályozza meg ebben, garantáltan indult volna az elnökválasztáson is. A két cikluson átívelő politizálást ugyan élvezte, de egy idő után be kellett vallania magának, hogy hiányzott neki Hollywood. Az Expendables második részével és az Erőnek erejével című akciófilmmel tért vissza a filmezéshez. Az új filmekkel azonban a régi sikerek nem tértek vissza, így Schwarzi mostanság kisebb költségvetésű független akciófilmekben irtja az ellent, és motivációs arénatréningeken osztja az észt.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Mike Myers 8 év tűnt el

Ha a Shrek-filmek szinkronmunkálatait is beszámítjuk, akkor Mike Myers 2010-ig volt aktív szereplője a filmpiacnak. A Love Guru című 2008-as mozija ugyan hatalmas bukásnak bizonyult, de simán megtehette volna, hogy háromévente előálljon egy új Austin Powers-mozival, mivel a franchise részről részre népszerűbb lett a nézők között. Ő mégsem ezt az utat választotta, hanem visszavonult Hollywoodtól, és javarészt a hobbijainak és a családjának élt. 2010-ben újra házasodott, gyerekei születtek, rengeteg hokimeccsre járt, könyvet írt Kanadáról, és még egy dokumentumfilmet is rendezett a rock and roll egyik meghatározó figurájáról, Shep Gordonról. Elmondása szerint ő nem az a színész, akinek a rendezők forgatókönyveket küldenek, 2014-ig bezárólag mindössze 15 forgatókönyvet kapott, így a filmjeit maga fejlesztette, de egy idő után nem találta az ehhez szükséges erőt magában. A listánkon kakukktojásnak számít, ugyanis a visszatérése még nem teljesen biztos. Egy kisebb szerepben feltűnik majd a hazánkban forgatott Terminal című Margot Robbie-bérgyilkos-thrillerben, és ugyan pletykálják, hogy jövőre elkészíti az Austin Powers negyedik részét, valamint a főszereplője lesz a Del című vígjátéknak, de ezekre sajnos még nem vehetünk mérget.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Jack Nicholson 8 éves szünetet tartott

A nyolcvanat nemrég betöltő Jack Nicholson-t utoljára 2010-ben láthattuk a Honnan tudod? című enyhén félresikerült romkom egyik mellékszerepében, és ha nem járunk Amerikában kosármeccsekre, akkor nem sűrűn találkozhattunk vele. Sohasem jelentette be a visszavonulását, ám rossz nyelvek szerint csendben mégis nyugdíjba vonult, állítólag azért, mert megromlott a memóriája, és nehezen tud szöveget tanulni. A gyanút csak igazolni látszott, hogy visszadobta a Nebraska című film főszerepét, pedig Alexander Payne rendezővel a Schmidt története című film forgatása során korábban nagyszerűen megértették egymást. A Nicholsont közelebbről ismerők szerint azonban a memóriaromlás csak kamu, ahogy a nyugdíj is: a színész sok forgatókönyvet olvas, csak nem talál semmit, ami tetszene neki. Ez így volt egészen az idei évig, amikor jött a bejelentés: Jack Nicholson Kristen Wiig édesapját játssza a Toni Erdmann című német vígjáték amerikai remake-jében. A bemutató jó eséllyel jövőre várható, de ha csúszik, szólhat az eltűnés akár kilenc évre is.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Renée Zellweger 6 év kellett, hogy kipihenje magát

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy Renée Zellweger – akinek szerelmi életét itt veséztük ki – megérezte, hogy a karrierje bajban van – a 2003-ban készült Hideghegy és a 2004-es Bridget Jones film után nem volt sikeres mozifilmje –, és ezért hagyott ott mindent a magyar mozikat elkerülő 2010-es My Own Love Song után, de a színésznő cáfolta ezt a teóriát. Állítása szerint egyszerűen hibázott, amikor a karrierjét állította az első helyre az életében, munkamániássá vált, egyfolytában dolgozott, és a végén már azt érezte, hogy borzasztóan elfáradt. 2000 és 2010 között húsz filmben szerepelt, szóval talán hihetünk neki. Közben azért kapott ajánlatokat, és voltak köztük olyanok is, amikre nehéz volt nemet mondania, de tartotta magát az elhatározásához, hogy csak azután tér vissza, hogy kipihente magát. Erre tavaly került sor, amikor nagyjából egy időben mutatták be a mozik a Bridget Jones harmadik részét, és a The Whole Truth című bírósági thrillert.

Sztárok, akik túl hosszú vakációra mentek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top