Sztárok

Fényévekkel megelőz mindenkit, aki ma zenél – 67 éves Stevie Wonder

Híres barátok és rajongók nyilatkoznak a popzene születésnapos legendájáról, Stevie Wonderről. Nagysága előtt Elton John és Michelle Obama is fejet hajt, Matt Damon, Keith Richards és Spike Lee pedig elképesztő sztorikat szállít a zenészóriásról.

A popzenében kevés jelesebb dátum létezik a mainál (május 13), amikor Stevie Wonder ünnepli a születésnapját – ugyanis a popzenének kevés jelesebb alakja volt és van, mint Stevie Wonder. Ráadásul a soul és az r&b 67 éves legendája nemcsak zenészként, hanem emberként is rászolgál a nevére (értsd, csodálatos figura): noha látását még koraszülött csecsemőként, az inkubátorban elvesztette, soha nem volt hajlandó csüggedni emiatt, dalaival pedig nem csupán új utakra vitte és magasabb szintre emelte a könnyűzenét, hanem életszeretetét is átragasztotta hallgatói tömegére, valamint a feketék egyenlőségétől a fogyatékosok ügyéig számos fontos témában is állást foglalt.

A humorral ugyancsak jól eleresztett zenész életéről mi is hosszan mesélhetnénk, de inkább átadjuk a szót azoknak, akik személyesen ismerik, ismerték: az alábbiakban a szintén nemrég születésnapozó zenészlegendától, Elton Johntól a mai napig szerelmes Michelle és Barack Obamán át a nagydumás Lady Gagáig és a későn érő Pharrell Williamsig egy rakás híresség sztorizik és áradozik – olykor kétszer is sorba állva – mindenki Stevie-jéről, közben pedig természetesen az ünnepet dalai szólnak.

“Szeretem azt gondolni, hogy jó zenész vagyok, de ő egy egészen más ligában játszik.”
Elton John

“Néhány éve láttam őt élőben, és találkoztam is vele a backstage-ben. Kapott a fülébe egy kis adóvevőt, azon keresztül segített neki egy ember kimenni a színpadra. Stevie-nek egy szintetizátor lógott a nyakából, és már menet közben elkezdett játszani. Ment fel a pódiumra, a fickó meg beszélt a fülébe: »Még öt lépés, még négy lépés.« Aztán a végén: »Oké, ez az, negyedfordulat jobbra. Tökéletes, a helyeden vagy.« Stevie végig játszott, miközben hallgatta, merre kell mennie. Neki így is megy. Egyszerűen zseniális.”
Matt Damon

“Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy ha nem lettem volna Stevie Wonder-rajongó, Michelle nem randevúzik velem, és nem is házasodunk össze. Fontos szerepet játszott az ismerkedésünkben, hogy ugyanazt gondoltuk Stevie-ről.”
Barack Obama

“Még kislánykoromban szerettem bele Stevie zenéjébe és szövegeibe. Évekkel később aztán azt is megtudtam, mire gondol, amikor a szerelemről énekel. Az esküvőnkre is az ő You and I című dalát választottuk Barackkal.”
Michelle Obama

“Tudni kell, hogy Stevie állandóan a moziban ül. Van egy asszisztense, aki elsuttogja neki, hogy mi látható a vásznon.”
Spike Lee

“Stevie Wonder elválaszthatatlan része volt az életemnek gyerekkoromban. Alighanem az ő zenéje áll a legközelebb a hangok világában a traszcendenciához.”
Pharrell Williams

“Belépek az ajtón, ő meg elkezd énekelni: »itt van Michael, itt van Michael«, és már elő is állt egy új dallal. Csak ennyi kell neki.”
Michael Jackson

“Egyszer bementem a stúdiójába, a Wonderlandbe. Éppen bokszolt: az edzője ütötte, bumm-bumm-bumm, ő meg állta a csapásokat, majd visszatámadott. Aztán amikor végeztek, valaki, aki ott állt a helyiség másik végében, elhajított egy frizbit. Stevie meg, sutty, elkapta.”
Charlie Murphy

“Annyira sokrétű tehetség, hogy nehéz pontosan meghatározni, mitől is lett minden idők egyik legnagyobbja. De először akkor is a hangjáról kell beszélni. Ray Charles mellett ő a valaha volt legjobb r&b-énekes. Senki nem énekel úgy, mint ő.”
Elton John

“Az első CD, amit egyedül játszottam le – amit én tettem be a lejátszóba, és én indítottam el –, egy Stevie Wonder-lemez volt hatéves koromban. Zongoristaként bizton állíthatom, hogy ha nincs a te zenéd, ma nem lennék itt.”
Lady Gaga

“A koncertjeinket szinte mindenhol Stevie Wonder nyitotta, aki akkoriban alig volt 22 éves. Hallottunk róla jó sztorikat már korábban is, amikor a pompás kis zenekarával turnéztunk Európában. A társai azt mondogatták, hogy szerintük lát: »Amikor belépünk egy tök új szállodába, simán felveszi a kulcsát, és egyenesen odamegy a lifthez.« Később megtudtam, hogy Stevie megtanulta a Four Seasons-hotelok alaprajzát: öt lépés erre, kettő a liftig, satöbbi. Neki ez nem volt nagy ügy. Csak azért csinálta, hogy felba***a a többiek agyát.”
Keith Richards

“Felhívtam Stevie-t: »Csakis a Dzsungelláz zenéje lehet a következő albumod.« Mire ő: »Spike, előbb el kell olvasnom a forgatókönyvet.« Aztán valahogyan meg is szerezte, és elolvasta Braille-írással. Utána pedig elkezdtük küldözgetni neki a jeleneteket, és ő megírta a film saját, külön bejáratú dalait. Az összes szám belekerült, amit komponált. Nem maradtak felhasználatlan felvételek.”
Spike Lee

“Az As a kedvenc számom, az az én randizós dalom. Nekem az As írja le a legtökéletesebben a szerelmet. Annyira szellemes, annyira okos! És jólesik, felvidít, azonnal körbe akarod táncolni tőle a szobát. Nekem az As arról szól, hogy még a vele járó bajokkal, nehézségekkel és kihívásokkal együtt is tudja az ember: győzelem lesz a szerelem vége.”
Alicia Keys

“Én őt Beethovennel és a többi nagy zeneszerzővel sorolom egy lapra. Fényévekkel megelőz mindenkit, aki ma zenél.”
Michael Jackson

“Lejött a stúdióba Los Angelesben, hallgatta úgy tíz percig a dalt, és ennyi idő alatt tökéletesen rá is érzett. Odament a mikrofonhoz, és húsz perc múlva kész volt az a bombasztikus [szájharmonika-]szóló. Ha meghallgatom, csak arra tudok gondolni: »Ezt meg hogy csináltad?« De hát egyszerű a válasz: úgy, hogy ő egy zseni.”
Paul McCartney

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top