Sztárok

Star Wars-nap: 12 dolog, ami egyidős a májusban negyvenéves filmmel

1977. május 25-én lesz pontosan negyven éve annak, hogy a birodalmi rohamosztagosok nem ezeket a droidokat keresik, és négy évtizede hallották meg először a világon Mos Eisley híres űrkocsma-slágerét John Williams legendás dallamaival. 1977 egyértelműen a Star Wars éve volt, ám nemcsak emiatt érdemes emlékeznünk az esztendőre.

Elvis Presley utolsó koncertje

A Star Wars-t még moziban néző generáció volt az utolsó, amelyik élőben láthatta a színpadon a Királyt. A sztár az indianapolisi Market Square Arenában tartotta utolsó koncertjét 1977. június 26-án. Két hónappal később Elvis Presley meghalt.

Megnyílik a TIT Budapesti Planetárium

A húszas évektől folyamatosan szorgalmazták egy budapesti planetárium megnyitását, ami végül 1977 augusztusában következett be. Az idén negyvenéves épület korát jól jelzi, hogy egy tavalyi beázást az épület elég nehezen viselt, és ma csak csökkentett üzemmódban, a szokásosnál jóval kevesebb látogatót képes fogadni, és ráférne egy teljes körű felújítás.

Az utolsó nyaktilós kivégzés Franciaországban

Bizony, mikor Darth Vader színre lépett, a franciák még kitartottak a hagyományos pengék mellett. A francia történelem úgy forrt össze a guillotine használatával, mint Tokaj neve az aszúval, épp ezért nem csodálkozunk azon, hogy a kivégzés e látványos módját utoljára 1977 szeptemberében alkalmazták. A tunéziai Hamida Djandoubi a vád szerint elrabolta, megkínozta, majd meggyilkolta 22 esztendős barátnőjét, ezzel a bíróság szerint kiérdemelte a kivégzést.

Star Wars-nap: 12 dolog, ami egyidős a májusban negyvenéves filmmel

Elindul a szuperszonikus légi közlekedés Európa és az USA között

Novemberben egy forradalmi gyorsaságú repülőgéppel rövidítik le a Párizs–New York és a London–New York távolságot, nagyjából háromórás utazóidőre csökkentve a két kontinens közti átkelést. A Concorde a komoly zajterhelés, a biztonsági kockázatok és a drasztikus jegyárak miatt sosem tudott igazán nagy népszerűségre szert tenni.

Az első jegyek nyertesei (Fotó: Getty Images)
Az első utasok (Fotó: Getty Images)

Szűcs Judith áttörése a Táncdalfesztiválon

Bár az 1977-es Táncdalfesztivál szólistái közül nem Szűcs Judith, hanem Katona Klári nyert a Tíz percet az évekből című dalával, igazán nagy sláger mégis a harmadik helyezést elérő Táncolj mégből lett később, amivel Magyarország is becsatlakozott a hetvenes évek nemzetközi diszkólázába. Bezzeg a Star Wars-t csak 1979-ben mutatták be nálunk

John Travolta és a diszkóláz

Míg Magyarország Szűcs Judith slágerére riszálta a riszálni valót, addig az Egyesült Államokban jött a tetőtől talpig fehérbe öltözött John Travolta, hogy letáncolja a csillagokat, na nem a Csillagok háborúja egéről, hanem a diszkó plafonjáról, ami felé előszeretettel mutogatott a Szombat esti láz című filmjében.

Sebestyén Balázs érkezése

Alig két hónappal a Star Wars amerikai premierje után újabb nagy esemény rázta meg a galaxist. Bár 1977 júliusában erre még kevesen kapták fel a fejüket, de megszületett a népszerű rádiós és tévés műsorvezető, Sebestyén Balázs, aki ekkor még nem tudhatta, hogy a sikerhez vezető út Balázs Show-val és Vundersőn és Zuperszexivel van kikövezve.

Fotó: Schumy Csaba
Fotó: Schumy Csaba

Megjelenik a Ragyogás

Na, nem a film, hanem az eredeti regény Stephen King tollából/írógépéből. King a pályája elején még képtelen tévedni, ontja magából a mesterműveket, és olyan sebességgel ír, mintha az élete múlna rajta. A Ragyogás is egyike a korai remekműveknek.

Stephen King
Stephen King

Letartóztatják Roman Polanskit

Ritka, hogy egy negyven évvel ezelőtti bulvárhír még ma is témát szolgáltasson a sajtónak, de amikor 1977 márciusában letartóztatták Roman Polanski filmrendezőt a 13 éves Samantha Gailey bedrogozásának és megerőszakolásának vádjával, senki nem gondolta volna, hogy az esetről még negyven évvel később is beszélni fog a világ, miután Polanski később az ítélet elől Franciaországba szökött, és azóta sem tette be a lábát az Egyesült Államokba. Az erő vele volt!

Roman Polanski (Fotó: Reg Burkett/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)
Roman Polanski (Fotó: Reg Burkett/Daily Express/Hulton Archive/Getty Images)

Elindul a Magyar Népmesék sorozat

Miközben Hollywoodban minden a csillagrombolók körül forgott, a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műterme előásta a magyar népmesei örökséget, és Jankovics Marcell irányításával rajzfilmes formában dolgozták fel. Az első évad 13, egyenként 8-9 perces epizódból áll.

Woody Allen a csúcson

1977-ben még nem a botrányai miatt beszélt a világ Woody Allenről, hanem azért, mert az Annie Hall-lal megalkotta a pályája csúcsművét, amit azóta se tudott túlszárnyalni. Az olyan örök érvényű dumákat, mint a

Az élet dolgait két részre osztom: rettenetesre és nyomorúságosra

vagy a

Sose szeretnék olyan klubhoz tartozni, ami engem elfogadna tagnak

mind az Annie Hallnak köszönhetjük, Diane Keaton pedig a ruhatárával teremtett sokáig érvényes divatot.

Jönnek a punkok!

Bár Luke Skywalkerben nagyítóval sem találnánk semmi punkot, 1977 a punk áttörésének éve volt. Az EMI lemezkiadó leszerződtette a Sex Pistolst, a The Clash kiadta az első albumát, és akkor a Ramonsről vagy a The Stranglersről még nem is beszéltünk. A világot meghódították a tarajosok.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top