Sztárok

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks 3. évadát

Május 22-e piros betűs nap a sorozatrajongóknak. David Lynch végre elhozza a Twin Peaks harmadik évadát, ami 18 résznyi Kánaán lesz azoknak, akiket régóta izgatott, hogy mi történt Dale Cooperrel, miután kijött a Fekete Barlangból. Újabb fánk- és kávéőrület várható a nagyvilágban, és most elmondjuk, miért kell aznap izgatottan a tévé elé ülnöd.

1. Szinte példa nélküli, hogy ilyen hosszú kihagyás után folytassanak egy sorozatot

Még a Dallas esetében is “csak” 21 év telt el, amikor 2012-ben újra műsorra tűzték, így a Twin Peaks 26 éve – így változtak meg a sztárjai –  valóban elképesztő teljesítmény. Kíváncsian várjuk, hogy ennyi év távlatából fel tudják-e venni a fonalat.

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

2. 1990-ben a Twin Peaks megújította a televíziózást. Vajon most is sikerül neki?

A kilencvenes évek elején a tévésorozat eléggé lenézett műfajnak számított, ám jött David Lynch, és egy olyan, szappanoperába oltott misztikus krimit tett le az asztalra, hogy az egész világ beleszédült. A mozis színvonalú képi világ és az, hogy az epizódok önállóan nem állják meg a helyüket, csak egy nagy történet részeként, mind-mind újdonságnak számított a heti epizodikusságban hívő tévécsatornáknál. A tévésorozatok mostani forradalmában a Twin Peaksnek komoly szerepe volt. Vajon most is dobhat hasonlót?

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

3. Végre kaphatunk egy igazi befejezést

Amikor harminc rész után a Twin Peaks befejeződött, mindenki azt hitte, hogy a világ legnagyobb trollkodásának volt szemtanúja. Befejezés helyett inkább csak kérdésekkel lett gazdagabb a néző. Csakhogy kiderült: amit mi trollkodásnak hittünk, az nem a sorozat valódi vége volt. Az alkotók, David Lynch és Mark Frost folytatni akarták a Twin Peakst, de a csökkenő nézettség miatt a csatorna elkaszálta a sorozatot.

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

4. Választ kaphatunk a kérdéseinkre

Mégis mi az a Fekete Barlang? Vannak más “démonok” is Bobon, a törpén és az óriáson kívül? A baglyok tényleg nem azok, amiknek látszanak? Mi történt az igazi Cooper ügynökkel, ha azt, aki kijött a Fekete Barlangból, megszállta Bob, a gyilkos “démon”? Mit jelent az a sok misztikus szöveg, amit Cooper a Vörös szobában hallott? Számtalan kérdésünk van…

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

5. Kiderül, hogyan helyettesíthetik a hiányzókat

26 év nagy idő, természetes, hogy voltak, akik azóta elhunytak a stábból. A Truman seriffet játszó Michael Ontkeannel nem ez történt, ő csak visszavonult a színészkedéstől (utoljára a 2011-es Utódokban láthattuk), és David Lynch hívására sem volt hajlandó változtatni a döntésén. A törpét játszó és a sorozat legikonikusabb képéért felelős Michael J. Andersonnal sem tudtak megállapodni az alkotók, ezért ő sem tér vissza. A legfájóbb hiányzó azonban a sorozat főgonosza, Bob lesz, ugyanis az őt alakító Frank Silva 1995-ben elhunyt AIDS-ben. A kulcsszereplők közül Lara Flynn Boyle sem tér vissza mint Donna Hayward – nem tudjuk, miért. Catherine Martell figuráját sem láthatjuk, aminek az okát nem tudjuk, de az őt alakító színésznő, Piper Laurie kifejezetten sérelmezte, hogy David Lynchék nem hívták a harmadik évadhoz. Érdekes fejlemény, hogy ugyan a második évad végén minden Cooper barátnője, Annie körül forgott, az őt alakító Heather Graham nem lesz látható a folytatásban. Kíváncsian várjuk, hogyan oldják meg a helyettesítést.

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

6. Az új színészgárda őrületesen menő

A stáb titokzatoskodásának hála semmit sem tudunk arról, hogy az új szereplők milyen figurákat alakítanak majd, de ha csak ránézünk a listára, tátva marad a szánk. Rájuk biztosan számíthatunk: Monica Bellucci, Naomi Watts, Michael Cera, James Belushi, Jennifer Jason Leigh, Robert Forster, Bérénice Marlohe, Tim Roth, Amanda Seyfried, Tom Sizemore, Jane Levy, Ashley Judd, Laura Dern és Richard Chamberlain.

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

7. Semmit, de semmit nem tudunk az új sztoriról

Az olyan elcsepegtetett infók, miszerint az új évadban Twin Peaks városa ugyan központi szerepet játszik, de a szereplők már jóval tágabb térben mozognak, ugyan érdekesek, de vajmi keveset mondanak arról, hogy mi vár ránk a harmadik évadban. Lynchék elképesztő titkolózása eddig bejött. Mivel minden szereplő csak a karakterét érintő részeket kapta meg a forgatókönyvből, így senki nem tudott pletykálni, és a szkript nem szivárgott ki az internetre. Nagyon titokzatos. Nagyon izgi.

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

8. Csak egyetlen évad várható

A mai sorozatok közül sok van, ami ellaposodik az újabb és újabb évadok során. A Twin Peaks esetében ez nem fenyeget minket, ugyanis David Lynch és Mark Frost azzal a szándékkal állt neki, hogy egy kerek egész sztorit meséljenek el nekünk 18 részben, rendesen befejezve a szériát. Épp ezért nem is szeretik 3. évadnak hívni, mert egy önálló, 18 epizódból álló nagyjátékfilmként tekintenek rá, amelynek nem lesz folytatása. Bár azért Lynch rendszeresen hozzáteszi, hogy “Sohase mondd, hogy soha…”

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

9. Megkaphatjuk az év legmenőbb soundtrackjét

A Twin Peaks sikeréhez nagyban hozzájárult Angelo Badalamenti jellegzetes, andalító zenéje. A jó hír, hogy Badalamenti az új évadhoz is visszatért, és alig várjuk, hogy milyen zenékkel kápráztat el minket. Lynch az elmúlt évtizedekben rengeteg zenés projektben vett részt, így jó néhány zenész ismerősét is meghívta vendégeskedni a sorozatba. Ha nem a Twin Peaksé lesz 2017 legmenőbb soundtrackje, akkor valamit nagyon benéztünk.

10. Ez lesz a tökéletes David Lynch-esszencia

David Lynch utoljára 2006-ban rendezett nagyjátékfilmet, így nem túlzás azt állítani, hogy igazán kiéheztette a rajongóit. Az első két évad messze legjobb részei azok voltak, amelyeket személyesen ő rendezett, így egészen fantasztikus hír, hogy a harmadik évad mind a 18 részét ő dirigálta, ami ritkaságszámba megy a mai sorozatiparban.

10 jó okunk van rá, hogy iszonyatosan várjuk a Twin Peaks harmadik évadát

+1 Laura és Leland Palmer is visszatér

A sok fájó hiányzó mellett akad egy-két érdekes visszatérő is. A nézők leginkább az első évad meggyilkolt kulcsfigurájára, Laura Palmerre kaphatják fel a fejüket, ugyanis az őt játszó Sheryl Lee is helyet kapott a castingban, de még ennél is érdekesebb Laura apjának, Leland Palmernek az esete. Ray Wise, a Lelandet alakító színész felhívta Lynchet a forgatás előtt azzal, hogy ha lesz harmadik évad, azért gondoljon rá. Lynch így reagált: “Tudod, Ray, te meghaltál a sorozatban. Talán ezzel kezdeni tudunk valamit.”

Magyarországon a Twin Peaks új részeit az HBO-n és az HBO GO-n követhetjük. A sorozat egy kétórás premierrel indul május 22-én.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top