Sztárok

Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

Énekesnő, színész, rendező, producer, anya, feleség és díva – Barbra Streisand nagyjából minden volt, amit el lehet képzelni, és nagyjából mindenben sikerrel is járt. Egy ilyen gazdag életút áttekintéséből nem nagyon hiányozhatnak a számok, és mi nem is maradunk adósok velük.

Vitán felül áll, hogy a minőség mindig előbbre való a mennyiségnél, de azt is el kell ismerni, hogy van a minőségnek egy olyan szintje, amit már egyszerűen könnyebb mennyiségekben kifejezni. A ma 75 éves Barbra Streisand például ezt a szintet képviseli: énekesnőként, színésznőként, filmesként, nőként, emberként és még vagy száz minőségében annyi mindent ért el, hogy azt már kategóriákkal egyszerűbb számokba foglalni, mint szavakba. Születésnapja alkalmából most ezt is tesszük, de azért nem spóroljuk ki a betűt sem az anyagból: íme a Dívák Királynőjének életét és karrierjét legjobban összefoglaló számok, és ami mögöttük van.

16

Ennyi idős volt Barbra Streisand, amikor az iskolát befejezve – és persze anyja intése ellenére – elindult, hogy szerencsét próbáljon a show-bizniszben. Noha ő is tudta, hogy a hangja remek, sőt már egy demófelvétellel is rendelkezett, az álma a színészet volt, így erre is feküdt rá, az első sikereket azonban mégis az éneklés hozta meg számára. Amikor jegyszedőként dolgozott egy színháznál, megtudta, hogy énekeseket keresnek A muzsika hangjába, és bár végül szerepet nem kapott, a rendező rábeszélte, hogy kezdjen valamit a hangjával, ő pedig akkori barátja, Barry Dennen unszolására benevezett egy énekversenyre, amit meg is nyert. Innentől aztán már sorban jöttek a klubfellépések, az első színpadi és tévés szerepek, a lemezek, a filmek, a többi pedig (könnyen számszerűsíthető) történelem.

Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

19

Furcsa vagy sem, az idén igazmondó önéletrajzzal is jelentkező Barbra Streisandnak mindössze ennyi mozifilmje készült 1968-tól napjainkig, azaz közel ötven év alatt. A szerepei persze leginkább az elmúlt években ritkultak meg, de az első évtizedtől eltekintve sosem számított sokat nyüzsgő színésznőnek. Ha 35 stúdiólemeze mellé tesszük ezt a rövid filmográfiát, akár még arra is juthatnánk, hogy végül karrierjének hőn áhított vonulata annyira nem is lett jelentős, de ez ügyben rögtön önmérsékletre int minket a következő szám, ami nem más, mint a…

Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

2

…és nem egyebet jelöl, mint Barbra Streisand Oscar-díjainak számát. Na jó, a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy az egyik szobrot e kettő közül is énekteljesítményéért, közelebbről a Csillag születik betétdaláért kapta, de azért azt is szereplőként énekelte – a másik Oscart meg egyenesen a legjobb női főszereplő kategóriájában gyűjtötte be a Funny Girlért. Nos, kételkedik még valaki abban, hogy óriási filmes karrierről beszélünk? Aligha, de azért jöjjön még egy szám erről a fertályról.

4

Ennyiféle minőségben dolgozott Barbra Streisand az egyik legismertebb filmjén, a Yentlön: ő volt a főszereplő, a rendező, a forgatókönyv társszerzője, valamint az egyik producer is. Ráadásul érett nőként egy tinit játszott, aki nem mellesleg fiúnak adja ki magát, szóval meglehetősen összetett munka volt – és így is olyan jól sikerült, hogy Streisand a nők közül elsőként vihette haza érte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot.

Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

18

Ha már ennyi szó volt róluk eddig is, ne kerülgessük tovább a díjak témakörét. Sok számot írhatnánk ide, de a legbeszédesebb ez a tizennyolcas – mindössze ennyi művészről mondható el ugyanis az egész világon, hogy teljesítették a show-biznisz Grand Slamjét, azaz lett Oscarjuk, Emmyjük, Grammyjük és Tonyjuk is, Barbra Streisand pedig ott van köztük. Igaz, abba a szűkebb (tizenkét fős) körbe mondjuk nem tartozik bele, akik mind a négy díjat versenykategóriában nyerték el (Tonyját ő “az évtized sztárjaként” kapta), de cserébe neki jött össze a legfiatalabban (28 évesen) és a legrövidebb idő (hat év) alatt a kollekció, amellyel filmes, tévés, zenei és színházi munkásságát is elismerték. Nem mellesleg a Tony és a két Oscar mellett Grammyből tíz, Emmyből öt áll a vitrinjében (hogy azért a sok számmal se maradjunk adósok).

145 millió

Ennyi albumot (sőt kicsivel még ennél is többet) adott el karrierje során Barbra Streisand – mintegy mellesleg pedig a női előadók közül neki volt a legtöbb top 10-es lemeze (34) és a legtöbb No. 1-ja (11) is. Utóbbiakból ráadásul az elmúlt hat évtized mindegyikére jutott legalább egy, ami sem nőnek, sem férfinak nem sikerült rajta kívül.

Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

1

Barbra Streisandnak egyetlen gyermeke született első férjétől, Elliott Gouldtól. A színészként, rendezőként, énekesként és íróként is tevékeny Jason Gould decemberben ünnepelte ötvenedik születésnapját.

28

Ennyi az években mért korkülönbség Barbra Streisand és Andre Agassi között Streisand javára, ami azért érdekes, mert a színésznő és a teniszező a kilencvenes évek elején egy párt alkottak. Rajta és Gouldon kívül Streisand egyébként járt a szívdöglesztő kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau apjával, a szintén kormányfő Pierre Trudeau-val is, 1998-ban pedig másodszor is megházasodott: azóta Josh Brolin apjával, James Brolinnal él.

6

Barbra Streisand keresztneve hat betűből áll, a második “a” hiányzik belőle. Még a karrierje legelején vált meg tőle, mert nem szerette a Barbarát, de egy valódi névváltoztatást túlzásnak érzett volna.

Nem nehéz belátni, mitől olyan nagy szám még 75 évesen is Barbra Streisand

27 394

A tavaly még simán bugyi nélküli címlapot vállaló Barbra Streisandnak ez a 27 394. napja a Földön. Még legalább 9131-et hozzá, hogy meglegyen a századik születésnap is majd!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top