Sztárok

Cuki gyerekszínészből könyvmoly díva – Boldog 27. születésnapot, Emma Watson!

16 éve ismerjük, de még mindig csak 27 éves. Emma Watson a szemünk láttára lett zabálni való kölyökszínészből érett, felnőtt nő, aki a hírnevét megpróbálja jó ügyek szolgálatába állítani. Ismerd meg a Harry Potter és A szépség és a szörnyeteg születésnapos sztárjának izgalmakkal teli életét.

Nem akarok gonosz lenni, de idén március előtt benne volt a pakliban, hogy Emma Watsonra a gyereksztárok sanyarú sorsa vár. A Harry Potter 2011-ben bemutatott utolsó része óta szinte csak kicsiny, független filmekben találkozhattunk a nevével, melyek nagy része még csak jónak sem volt mondható. A divatmagazinok előszeretettel foglalkoztak vele, és a feminista kampányaival is bekerült a lapokba, de az elmúlt hat évben semmi olyat nem mutatott, ami azt jelezte volna, hogy filmsztárként tekinthetnénk rá. Inkább tűnt egy színésznőnek, aki még mindig abból él, hogy gyerekként megcsípett egy jó szerepet egy szupersikeres fantasy franchise-ban. Aztán jött A szépség és a szörnyeteg, Watson első igazán nagy hollywoodi produkciója a Harry Potter-filmek óta, és óriásit robbantva rekordokat döntött, és hirtelen ismét mindenki arról beszél, hogy Emma Watson az egyik legkapósabb színésznő Hollywoodban.

Hollywood strébere

Pedig nem kezdődött minden zökkenőmentesen. A Hermione szerepére kilencéves korában kiválasztott Emma ugyan alkatilag tökéletesen megfelelt annak, ahogy J. K. Rowling elképzelte a figurát, és a stréberség is abszolút jellemző volt rá, de egyszerűen annyira bizonyítani akart, hogy erre nagyon ráfeszült. Nemrég Jimmy Kimmel show-műsorában mutattak meg egy kivágott jelenetet a Harry Potter és a bölcsek kövéből, amit azért kellett kihagyni, mert a kis Emma nemcsak a saját szövegét mondta el benne, hanem a szereplőtársaiét is eltátogta.

Hermione eljátszása előtt Watson színészi tapasztalata egészen csekély volt, és néhány színházi gyerekdarabban való részvételre korlátozódott. Ez kissé elbizonytalanította a Warner stúdiót, ezért a kislánynak nyolc (!) castingfordulón kellett átesnie, mire megkaphatta a szerepet. Amikor elkezdődött a forgatás, Watson nem elégedett meg azzal, hogy a kamerák előtt maximális teljesítményt nyújtson, a strébersége miatt az iskolában is csak egy tiszta 5-ös bizonyítvány volt az, ami mellett nyugodtan tudott aludni. Persze jó tanulónak és sztárnak lenni nem könnyű egyszerre, de Emma Watson nem az a lány, aki megriadna egy efféle kihívástól.

Cuki gyerekszínészből könyvmoly díva – Boldog 27. születésnapot, Emma Watson!

A Potter-évek

Egy teljes évtized elment az életéből azzal, hogy Harry Potter-filmekben szerepelt, és az ezzel járó hírverést hamar megszokta.

Ha kilencévesen adod az első sajtótájékoztatódat, és a neved megszámlálhatatlanul sok sajtótermékben szerepel, egy idő után megtanulod, hogy ne idegesítsd fel magad azokon a dolgokon, amiket itt-ott összeírnak rólad.

A Harry Potter-mozikat olyan intenzitással gyártották sorra egymás után, hogy Emmának mellettük szinte semmire sem maradt ideje. 2001-től 2011-ig összesen egy olyan filmet vállalt, ami nem Harry Potter-mozi volt – ez volt a 2007-ben készült Balettcipők című tévéfilm –, gyakorlatilag teljesen beleragadt J. K. Rowling univerzumába.

A rajongók imádkoztak azért, hogy az életben összejöjjön szereplőtársával, Daniel Radcliffe-el, de ez csak álom maradt. A Warner részről részre egyre több pénzt fizetett a színészeknek a munkájukért, ráadásul az utolsó dupla részre új szerződést kellett kötniük, és ezt kihasználva a három főszereplő gigagázsikat harcolt ki magának a folytatásért – egy időben rémhírként terjedt, hogy az utolsó két részre lecserélik a főszereplőket. Watson a Harry Potter-sorozatból nagyjából hatvanmillió dollárnyi összeget tett félre magának, így ha élete végéig nem szeretne dolgozni, azt is simán megtehetné, de őt nem ilyen fából faragták.

A Brown Egyetem nem a Roxfort

A Harry Potterrel töltött tíz év durván kifacsarta Emmát, aki a széria véget értével szándékosan lassított a munkatempóján. Igazi stréberként beiratkozott a Brown Egyetemre, és megpróbált normális, hétköznapi életet élni, de be kellett látnia, hogy az ő ismertségével ez nem igazán lehetséges. Állandóan a tanulótársai célkeresztjében állt, mindenhol fotók készültek róla, melyek azonnal kikötöttek az interneten, és egyszer még azt is élő videóban közvetítették, amikor elment szurkolni az egyetem csapatának. Eközben a Noé című méretes bukás kivételével csak kisebb kaliberű filmekben vállalt szerepet, valamint reklámok kedvéért modellkedett – munkái miatt két szemesztert halasztott –, és az egyetem befejezését inkább távúton preferálta, hogy minél kevésbé lehessen a célpontja diáktársainak.

Emma 2014 májusában diplomázott angol irodalomból, és innentől vált igazán aktívvá. Bár kacérkodott a gondolattal, hogy feladja a színészi pályát a civil élet kedvéért, rá kellett jönnie, hogy az ő ismertségével szinte lehetetlen normális, hétköznapi életet élni. Belátta, hogy a színészetben rejlik a jövője, ezért gőzerővel vetette bele magát újfent Hollywoodba.

Támadások kereszttüzében

Emma 2014-ben lett az ENSZ utazó nagykövete, aki a nemek közti egyenlőség fontosságát hirdette a nagyvilágban. Ő volt a He for She kampány arca, ami azt hivatott népszerűsíteni, hogy a férfiak is lehetnek feministák, és a feminista férfiak rengeteget tudnak tenni a nők egyenjogúságáért. A kampányt érte néhány támadás, miszerint a feminizmusra nem vet túl jó fényt, ha a férfiak segítségét kérik hozzá, de ez még csak a kezdet volt.

Amikor tavasszal megjelentek a dekoltázsából a szokásosnál többet mutató, amúgy ízléses fotói A szépség és a szörnyeteg kampány részeként a Vanity Fair magazinban, a közvélemény elkezdte szétcincálni Emma Watson feminizmusát, mondván, hogy a szexualitásával eladni egy filmet vagy önmagát, minden, csak nem feminista tett. Watson a maga szokásos visszafogottságával, okosan reagált:

A feminizmus nem egy pálca, ami azért van, hogy más nőket üssünk vele. A feminizmus a szabadságról, a felszabadultságról és az egyenlőségről szól.

Ugyanerre az időszakra esett egy másik nehéz esete is. Már régóta terjedt a hír, hogy hackerek hozzájutottak Watson meztelen képeihez a telefonjáról, de csak A szépség és a szörnyeteg premierjekor szivárogtak ki. Valójában nem meztelen fotók voltak, hanem egy ruhapróba aprólékos fotózása, ugyanis a közzétett néhány pucér fotón Watson nem azonosítható, és ő maga is tagadja, hogy ő szerepelne rajtuk. Ha vannak pucér fotók, ha nincsenek, Watson már megtette az ügyben a szükséges jogi lépéseket.

Cuki gyerekszínészből könyvmoly díva – Boldog 27. születésnapot, Emma Watson!

Emma Watson = Hermione

Akármennyire is támadták, sem Watsonnak, sem a filmnek nem tudtak ártani. A szépség és a szörnyeteg elképesztő bevételeket produkál világszerte, és komoly esély van arra, hogy egymilliárd dollárt hozzon össze, amiből szép gázsi jár majd a főszereplőnek is. Míg az elmúlt öt évben készült független filmjeiben igyekezett a Hermione-imázst maga mögött hagyni, mostanság mintha Emma direkt ráerősíteni erre. A szépség és a szörnyeteg – kvízünket itt találod – főhősnője, a könyvmoly és hobbifeltaláló Belle is erősen erre hajaz, a következő, A kör című filmjében pedig egy hightech cég feltörekvő, szuperintelligens és ambiciózus beosztottját alakítja majd, aki bajba kerül a merészsége miatt. Emellett Emma Watson GoodReads néven könyvklubot is működtet, aminek az a lényege, hogy nyilvános helyeken – főképp a metró területén – elhagy egy-egy könyvet azzal az üzenettel, hogy a megtaláló olvassa el, majd ő is hagyja ott egy nyilvános helyen. Ez nem pont olyasmi, amit Hermione is örömmel csinálna?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top