Sztárok

Sváby András: Megleptek a reakciók, nem erre számítottam

1997-től a kereskedelmi televíziózás meghatározó figurája volt Sváby András, aki tíz év kihagyás után tért vissza a képernyőre. Nem is akárhogyan!

Januárban derült ki, hogy Sváby András a régi műsorával, a Heti Naplóval jelentkezik majd vasárnaponként, és azóta számtalan cikk jelent meg róla, de láthattuk az RTL Klub Gyertek át! műsorában is, ahol mesélt arról, hogyan tért vissza.

“Soha nem szoktam vadidegen számot felvenni, akkor is azért fettem fel, mert megijedtem, hogy valakivel valamilyen baj van, annyira későn jött a hívás. Beleszóltam, és mondta, hogy szia, Hajdú vagyok, kéne csinálni egy Naplót, de nagyon gyorsan.”

A Gyertek át! vallatólámpája sem hozta zavarba
A Gyertek át! vallatólámpája sem hozta zavarba

De nem a Gyertek át! az egyetlen szórakoztató műsor, amire igent mondott Sváby András az elmúlt időszakban. A Konyhafőnök Celeb első hete is vele indul. “Tíz éven át nemet mondtam a felkérésekre, már az ilyen jellegű promóciós műsorokra. Persze ha a Naplóval vagy hasonló műsorral találtak volna meg, az más kérdés, de nem így történt. Most viszont azért vállaltam, mert a Konyhafőnököt egy baromi jó műsornak tartom” – kezdte Sváby András, aki nem akarta előre elárulni, hogyan teljesített a versenykonyhában, de az kiderült, hogy az első adásnapon otthonosan érezte magát.

“Szerencsém volt a csapattal, hülyére röhögtük magunkat. Nem tudom, mi kerül adásba abból, amit Szabó Győzővel műveltünk, mert vágatlanul biztosan nem tudna lemenni a tévében.”

Mint minden versenyt, ezt is komolyan vette a műsorvezető, amiben a csapattársai is támogatták. Ahogy meséli, ő nem tud félvállról venni semmit, mert annak nem látja értelmét. Ez is az egyik oka annak, hogy például az soha nem jutott eszébe, hogy a saját éttermeiben beálljon a konyhába. 

“A szakács egy szakma. Bírják a stresszt, 10-12 órát állnak a meleg, gőzös konyhában, 6-8-10 ételt tud elkészíteni párhuzamosan, odafigyel a rendelésekre. Ez nem nekem való feladat.”

Sváby András: megleptek a reakciók, nem erre számítottam a Konyhafőnök kapcsán

Sváby András muszájból otthon sem szokott főzni, noha kifejezetten élvezi a konyhai munkát. Családi ünnepekre például nagyon rákészül.

“Nem szeretem összedobni a kajákat, tervezős típus vagyok. Apró dolgokban ugyanúgy, mint a nagyokban, és ez alól a főzés sem kivétel. Hónapokkal előbb képes vagyok recepteket nézegetni, kitalálni, mi legyen a menü mondjuk karácsonyra. Szerencsés vagyok, mert a klasszikus magyar ételek ugyanúgy közel állnak a szívemhez, mint a külföldi konyha. Másfél évig dolgoztam Kínában, ott nagyon figyeltem a helyi séfeket, elsajátítottam tőlük egy-két fogást.”

Nincs olyan konyhai művelet, ami kifogna a műsorvezetőn. És most nem arról beszélünk, hogy a rántás, habarás vagy a sütés megy neki, hanem hogy például profin filéz halat, de elő tud készíteni bármilyen húst vagy zöldséget. Mindent megkóstol, evett már tücsköt, bogarat Ázsiában, ahol ennek hagyománya van, és bár nem a kedvence, nem utasítaná vissza, ha ezzel kínálnák. 

“A kedvenc ételem, ha választanom kellene, az bármi a tengerből. A tengeri herkentyűkön elélnék hosszú hónapokig. Mondani is szoktam, hogy a lakatlan szigetre nekem kaját nem kellene vinnem, mert ki is tudom fogni ezeket az állatokat, el is tudom készíteni, szóval nem halnék éhen.”

Szabó Győzővel a Konyhafőnökben
Szabó Győzővel a Konyhafőnökben (Fotó: RTL Klub)

Az utazásai során amúgy is nagyon figyel arra, mit eszik, hol eszik. Előre megtervezi, milyen éttermeket látogatna meg szívesen, vagy milyen ételt próbálna ki. “Nekem az evés nem csupán biológiai szükséglet, ez a szenvedélyem a tévézés mellett.”

Ahogy mondta, az elmúlt 10 évben hiányzott neki a tévézés, na nem a szereplés és a címlapok, hanem az a csapatmunka, ami egy szerkesztőséget jellemez. A visszatéréséről sokaknak volt véleménye, amit András sokkal jobban fogadott, mint ahogy arra számított. 

“Még engem is meglepett, hogy ennyi embernek volt ezzel kapcsolatban mondanivalója, és hogy ekkora visszhangja lett. Többségében olyanoktól kaptam jóindulatot, akitől nem vártam. Akiktől viszont támogatásra számítottam, tőlük csak rosszindulatot kaptam.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top