Sztárok

Döbbenetesen kevés Demjén Rózsi nyugdíja

Hiába fizette a járulékokat hosszú évtizedeken át, Demjén Ferenc döbbenetesen kevés nyugdíjat kap. Szerinte egész egyszerűen lenyúlták a zenésznyugdíjakat.

A 131 ezer forintos magyarországi férfiátlagnyugdíj felét sem éri el a Kossuth-díjas Demjén Ferenc juttatásának összege. “Havonta 48 500 forint nyugdíjat kapok” – mondta az énekes-dalszerző, aki pontosan 20 ezer forinttal kap többet az öregségi minimumnál. “Én ma is dolgozom, anyagi háttérrel is rendelkezem, de mindig, amikor az utalást a számlámon meglátom, azokra a korombeliekre gondolok, akik hasonlóan jártak, és most szociális juttatásokra szorulnak, hogy ebből a pénzből valahogy, nagyon szegényesen megéljenek” – magyarázta Demjén FerencBlikknek. “Nagyon bánt, hogy azok, akik egykor az életüket tették fel arra, hogy másoknak a muzsikálással örömet szerezzenek, ma nyomorognak” – fűzte hozzá.

Ráadásul mindez úgy történt, hogy a zenészek éveken át fizették a járulékot. “Az államszocializmus korszakában központilag szabályozták a fellépti díjakat, és tisztán emlékszem, hogy az ORI minden fellépésem után levonta a nyugdíjjárulékot” – fejtette ki Demjén Ferenc az Országos Rendező Irodára célozva, amely az előző rendszerben a zenészek felügyeleti szerve volt. Csak rajtuk keresztül lehetett működési, azaz ORI-engedélyhez jutni, és a gázsit is ők fizették. Elvileg ebből levonták a nyugdíjjárulékot, gyakorlatilag azonban ezek a nyilvántartások a rendszerváltozás idején tisztázatlan körülmények között eltűntek.”Meggyőződésem, hogy ezek a kimutatások nem véletlenül tűntek el. Az egykori illetékesek egész egyszerűen nem fizették be a levont járulékokat, magyarul lenyúlták a zenésznyugdíjakat” –  mondta az énekes.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top