Sztárok

Hat év börtönt kapott a királyi család tagja, Inaki Urdangarin

Miközben VI. Fülöp spanyol király és Letícia királyné Áder Jánossal és a feleségével közösen megnyitottak egy kiállítást Madridban, az uralkodó húga és férje sikkasztási perében ítéletet hirdettek.

Hat év és három hónap börtönbüntetésre ítélték a spanyol király sógorát, nővérét, Krisztinát viszont felmentették sikkasztási perükben.

Krisztina infánsnő és férje, Inaki Urdangarin, korábban a királyi család egyik legnépszerűbb tagjai voltak. A kétszeres olimpiai bronzérmes spanyol kézilabda-válogatott tagja 1996-ban az atlantai olimpián találkozott a nála három évvel idősebb hercegnővel. Egy évvel később házasodtak össze Barcelonában, és Palma de Mallorca hercegi címét kapták meg, négy gyermekük született.

Hat év börtönt kapott a királyi család tagja, Inaki Urdangarin

Inaki 2000-ben intett búcsút a sportnak, és 2003-ban vette át a Noós Intézet vezetését, amely sportrendezvények szervezése mellett szponzorokat hozott össze tartományi és önkormányzati vezetőkkel. A nonprofit alapítványnak jól ment: a következő években többmilliós bevételre tettek szert, jórészt közpénzekből és a spanyol lapok szerint erősen túlárazott megbízásokból. A rendőrség azzal gyanúsította a férfit, hogy hamis számlákat gyártottak, és a Inaki saját zsebre is dolgozott 2004 és 2006 között, körülbelül 5 millió eurót sikkaszthatott. Krisztinát bűnrészességgel vádolták, a hatóságok szerint tudnia kellett férje tetteiről, ő azonban ezt mindvégig tagadta, és mint most kiderült, nem is sikerült ezt rábizonyítani.

A sikkasztási ügyet amúgy már hosszú ideje vizsgálták, a botrány pedig közrejátszott abban, hogy I. János Károly 2014-ben lemondott a trónról fia, Fülöp javára. Az új király egyik első tette az volt, hogy nővérétől, éppen a hercegnő 50. születésnapja előtt megvonta a hercegnői címet, ezzel pedig teljesen kizárta őt a Bourbon dinasztiából, csakúgy, mint férjét. Ezért évek óta nem is jelentek meg a nyilvánosság előtt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top