Sztárok

Keanu Reeves – a férfi, akit mindig pofán vág az élet, ám ő minden pofonból feláll

Kevés olyan hollywoodi sztár van, akit az élet annyira megtépázott, mint Keanu Reevest. Az első tragédiát még kisbabaként kellett átélnie, amikor az apja elhagyta az édesanyját. Ám ez csak a kezdő lökés volt a tragédiák sorozatában, ami még rá várt az életben. Annyi megpróbáltatás után Reeves még ma is bizakodik: lesz ő még egyszer boldog férj és apa.

Nehéz belegondolni, milyen motivációk vesznek rá egy sztárt arra, hogy igent mondjon egy filmszerepre. A John Wickben például első ránézésre nincs semmi különös. Egy tök szokványos bosszú története egy bérgyilkossal a főszerepben, aki elveszíti a szerelmét és a kutyáját. Nyilván nem túl nehéz kitalálni egy ilyet, évente tucatnyi hasonló sztorit dob ki magából Hollywood. Ám Keanu Reeves mégis talált a szerepben egy olyan kapaszkodót magának, amitől rögtön meg tudta érteni őt: a karakter szomorúságát. Amikor Wick felesége meghal, búcsúajándékként küld neki egy kutyakölyköt azért, hogy a férfi ne maradjon egyedül, és a kutyus mindig emlékeztesse arra, hogy a felesége mennyire szerette őt. Aztán a kölyökkel végez néhány ruszki maffiózó, elvéve Wicktől élete szerelmének búcsúajándékát, és ezáltal újra átéli a megrendítő veszteséget. Mindezt látva már tudjuk, mit láthatott a John Wickben – a figura február végén tér újra vissza a mozikba – Keanu Reeves, aki maga is pontosan tudja, mi az a veszteség. Az élet nemcsak a legjobb barátját, hanem az apját, a gyermekét és gyermekének anyját is elvette már tőle. Bárki mást egy életre letaglózna egy ilyen veszteségsorozat, de nem Keanu Reevest, aki kissé maga is olyan, mint az akcióhős szerepei: megállíthatatlan.

Munkába menekülés

Reeves már túl van az ötvenen, így lazán megtehetné, hogy az akciójelenetei nagy részéhez kaszkadőr segítségét kéri, de őt nem ilyen fából faragták. Már a Mátrix – lehet, hogy tényleg benne élünk? – előtt is hónapokig gyakorolta a különféle harcművészeteket, és a John Wicket sem lazsálta el. Az interneten nagy visszhangot keltett az a videója, amikor kommandósokat megszégyenítő profizmussal arat egy géppisztollyal a kezében egy gyakorlópályán. Mintha minden energiáját a sportba és a filmjeibe ölné. Olyan lelkesedéssel veti bele magát a legextrémebb mutatványokba is, mintha még csak a húszas éveiben járna.

Talán részben a magánélet hiánya – Reeves-nek ugyan hébe-hóba vannak kisebb kapcsolatai, de nagyrészt szingliként tartják számon – veszi rá a színészt, hogy a munkájában élje ki magát. Persze nem akarja ő megtagadni magától az életet, egyszerűen csak nehéz újra az örömét lelnie benne. Általában nem szívesen beszél a magánéletéről és az őt ért veszteségekről, de volt már, hogy kivételt tett: “Nem akarok elmenekülni az élettől, mert tudom, hogy az élet csodás. Próbálok minél kevesebbet egyedül lenni a gondolataimmal. Szeretnék újra házas lenni. Szeretnék újra gyereket. De ez a hegy csúcsa. Hogy ez megtörténhessen, előbb valahogy meg kell másznom a hegyet. Ehhez időre van szükségem”.

A
A “Sad Keanu meme”‚ ami sok photoshopművészt megihletett

Hollywood mentette meg őt

Bátran mondhatjuk azt, hogy Keanu Reevest – akit 50 éves korában így köszöntöttünk – Hollywood mentette meg. Nehezen viselte az otthoni stresszt és azt, hogy édesanyja olyan korán egyedül maradt – Reeves hároméves volt, amikor apja elköltözött, és tizenhárom éves korában látta utoljára az öreget –, ezért a suliban bajok voltak vele. Nemcsak a jegyeivel, hanem azzal is, hogy valósággal vonzotta a balhékat.

A fiatal Keanu
A fiatal Keanu

Nagyjából húszéves volt, amikor a filmes szereposztók felfigyeltek egzotikus külsejére – színházban azelőtt is dolgozott – és tehetségére, neki pedig óriási lehetőséget jelentett, hogy végre le tudta valahol vezetni a fölös energiáit. A nevét a nyolcvanas évek végén kapták fel, ő pedig élt a neki kínált lehetőséggel. Két végén égette a gyertyát, és ebben méltó társa volt a korszak másik legendás ifjú titánja, River Phoenix is, akivel ugyan a munka hozta össze őket, ám közben elválaszthatatlan jó barátokká váltak. Phoenix 1993-ban elhunyt drogtúladagolás miatt, miközben Reeves épp a sikerei csúcsán volt az olyan filmeknek köszönhetően, mint a Holtpont, a Drakula vagy a Sok hűhó semmiért. “Ami Riverrel történt, arra emlékeztetett, hogy nem lehet örökké pörögni. Fantasztikus dolog, amikor az ember nagy lángon ég, de olykor tudni kell lelassítani és élvezni a nyugalmat” – vonta le a tanulságokat a gyászoló színész.

River Phoenix és Keanu Reeves az Otthonom, Idaho c. filmben
Keanu Reeves és River Phoenix az Otthonom, Idaho című filmben

Sikerek a tragédiák árnyékában

Egy merész döntésével a kilencvenes évek közepén Keanu Reeves kis híján eltemette a karrierjét. 1994-ben a Féktelenül hatalmas siker volt, ám amikor a 20th Century Foxtól elküldték neki a folytatás forgatókönyvét, ő csak annyit mondott, hogy ebben nem vehet részt. “Nézzétek, az a címe, hogy Féktelenül, és egy hajón játszódik. Ez marhaság” – magyarázta, de a filmstúdiót ez nem hatotta meg. Nélküle is elkészítették a folytatást – ami jó nagy bukás lett –, és Reevest tiltólistára tették, sőt sokat tettek azért, hogy a rivális filmstúdiók is problémás színészként tekintsenek rá. “Éreztem, hogy ha elvállalom a Féktelenül folytatását, az maga alá temeti a karrieremet” – indokolta meg döntését.

Keanu Reeves és Sandra Bullock a Féktelenülben
Keanu Reeves és Sandra Bullock a Féktelenül első részében

Azt, hogy végül nem került bajba, két ügyes szerepválasztásnak köszönhette. Az ördög ügyvédjében színészként bizonyíthatott, míg a Mátrixszal hosszú időre bebiztosíthatta sztárstátuszát. A gond csak az, hogy nem élvezhette ki a sikert. Miközben a sci-fi sikert sikerre halmozott, Reeves akkori barátnője, Jennifer Syme halva szülte meg közös gyermeküket, egy kislányt. A színészt teljesen maga alá temették a történtek, amit tovább súlyosbított, hogy két évvel később maga Syme is halálos autóbalesetet szenvedett. A szervezetében meglehetősen sok antidepresszánst találtak, amit a gyermek elvesztése után kezdett szedni. “Ez nem fair. Ez abszurd!” – kommentálta egyszer dühösen a történteket, és ezzel még tényleg finoman fogalmazott.

Keanu felesége temetésén
Keanu felesége temetésén

Nem kaphat akkora pofont, amiből ne állna fel

“Sokat gondolkozom azon, hogy milyen lenne az életem, ha ők ketten még velem lehetnének” – árulta el egy 2006-os interjúban. Reeves azóta többször is próbálta már megmászni az emlegetett hegyet, de sajnos nem sok sikerrel. A lapok néhány ismert színésznővel – Cameron Diaz, Charlize Theron, Diane Keaton – is összehozták, de egyik kapcsolat sem bizonyult hosszú életűnek. Az életét ráadásul újabb tragédia árnyékolta be, amikor testvérét, Kimet leukémiával diagnosztizálták.

Keanu és Cameron
Keanu és Cameron

Reeves rengeteg időt töltött vele, hogy segítse és ápolja őt ebben a sok éves, máig tartó küzdelemben, és elhivatottságát jelzi, hogy a fizetéseiből jókora összegeket szán különböző rákellenes alapítványok támogatására. A karrierje a kétezres évek második felére kissé összerogyott, és láthatóan ő sem tett meg mindent azért, hogy ő legyen a középpontban, azonban a John Wick újra megmutatta, hogy ugyan lehet, hogy nem Keanu Reeves a legjobb színész az álomgyárban, de ő az egyik legkarizmatikusabb. Kaphat az élettől akárhány pofont, ő mindegyikből feláll, és ez akcióhősként is elképesztően hitelessé teszi.

Keanu a John Wick díszbemutatóján
Keanu a John Wick díszbemutatóján

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top