Sztárok

A Kensington-palota titkai – Dianától Katalinig

Kensington-palota, ahol Harry, Vilmos, Katalin és a királyi család néhány idősebb tagja lakik. De itt temette el gyermekét Diana barátnője is. Titkok a jelenlegi lakókról és legendák a néhai "bérlőkről".

A Kensington-palota valaha Viktória királynő otthona volt, majd amikor elkészült a Buckingham-palota – ahol a mindenkori uralkodó azóta is él –, átköltözött oda. Azonban Viktória számára örökre a korábbi otthona maradt a legkedvesebb. Éppen ezért még parlamenttel is hajlandó volt alkut kötni, melynek fejében garantálták neki, hogy a Kensington-palotát nem rombolják le, cserébe viszont megnyitottak egy szárnyat a látogatók előtt. Később itt élt II. Erzsébet húga, Margit, és ide költözött az esküvő után 1981-ben Károly és Diana. 

Diana és Margit halála után a brit média – nem túl kedves hangnemben – “naftalinszagúnak” nevezte a Kensington-palotát, ahol a királynő idős unokatestvérei laktak, akik évente legalább 200 hivatalos eseményen képviselték az uralkodót.

Viktória királynő egykori hálója a Kensington Palotában
Viktória királynő egykori hálója a Kensington-palotában

Akkor került újra a figyelem középpontjába a Kensington-palota, amikor ide költözött Vilmos és felesége, Katalin, valamint Harry herceg is birtokba vett egy kisebb lakosztályt. A hírek szerint pedig II. Erzsébet másik unokája, Eugénia hercegnő is ideköltözik idén nyáron.

A Kensington palota titkai - Dianától Katalinig

Vilmos és családja jelenleg Margit hercegnő néhai otthonában lakik, melyhez egy 8 kocsibeállós garázs is tartozik. De nem volt ez mindig így. Kezdetben a Kensington-palota Nottingham villájában laktak (itt él most Harry), mindaddig, míg végleges lakrészük felújításával nem végeztek.

A lakosztály, ahol Károly herceg élt a családjával, majd a válásuk után Diana lakott itt, most a testőrség tagjainak ad otthont. Diana halála után a palotának ezt a részét teljesen átalakították. Felszedték a padlót és lecserélték a lámpákat is.

Itt élt Vilmos és Harry gyermekként

A legendák szerint a Kensington-palotában több szellem is kísért. A 8-as és 9-es apartmanházban többször látni vélték Diana szellemét, míg mások arról számoltak be, hogy Margit hercegnő korábbi otthonában egy kék ruhás szellemmel találkoztak.

A palotában lakott II. Erzsébet megannyi magántitkára, kamarása és titkárnője is. Itt élt Károly herceg korábbi komornyikja, valamint Katalin és Vilmos olasz származású házvezetőnője, Antonella Fresolone.

A Kensington palota titkai - Dianától Katalinig

Károly azonban búcsút mondott a Kensington-palotának. Ő és felesége, Kamilla már a Clarence House-ban lakik. Korábban itt élt Erzsébet és Fülöp, házasságkötésüktől 1952-ig, a királynő trónra lépéséig, majd az anyakirályné költözött ide, s lakta ötven éven át. Akkoriban a Clarence House művészek, tudósok, színészek találkozóhelye volt, II. Erzsébet anyja ugyanis pazar vacsorákat, fényes partikat rendezett itt. Vendégeskedett itt Mick Jagger, de Larry Hagman is.

A Kensington palota titkai - Dianától KatalinigA Clarence House kívülről
A Kensington palota titkai - Dianától KatalinigA Clarence House belülről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.