Sztárok

Kvíz: a 125 éve született J. R. R. Tolkien még mindig feladja a leckét

Ma lenne 125 éves A hobbit, A Gyűrűk Ura és A szilmarilok írója. Kvízünkből kiderül, mindent tudsz-e már róla és a műveiről.

Bár Peter Jackson mindent megtett ellene, hogy hamar eljöjjön ez a pillanat, A hobbit utolsó részének bemutatója óta a 125 éve született J. R. R. Tolkien világát többé-kevésbé kiaknázottnak tekinthetjük. Előkerülhet persze még egy-két új költemény a szerzőtől, jelenhetnek meg újabb kiegészítő írásai, jegyzetei, levelei és más érdekességek, amik a megszállott rajongóknak örömet okoznak, de a nagyközönségnek a három fő művel, A hobbittal, A Gyűrűk Urával és A szilmarilokkal kezdődik, és A Gyűrű Szövetségével, a 15 éve debütált filmfolyammal végződik a Tolkien-univerzum, és mint ilyen, tovább már nem nagyon fog bővülni.

Na de baj ez? Elvégre minden idők egyik leginkább újraolvasható szerzőjéről beszélünk, a gazdag alapanyagnak és a látványos megvalósításnak köszönhetően pedig a filmeket is sokszor meg lehet nézni, ráadásul Tolkien életében is érdemes elmerülni, mert gyakran még A Gyűrűk Uránál is izgalmasabb. Egyáltalán, ismerjük annyira a műveket és az alkotót, mint gondolnánk? Jubileumi kvízünkből menten kiderül: a kérdések közt akad olyan is, amely Tolkienról szól, és olyan is, amely az írásairól, de mindegyik egyformán nehéz.

Kvíz: a 125 éve született J. R. R. Tolkien még mindig feladja a leckét

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top