Sztárok

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean’s Elevenről

Miért eszi végig a filmet Brad Pitt? Milyen zsebtolvaj igazából Matt Damon? Hogy került a szereplők közé egy korábban sosem színészkedő, angolul sem beszélő akrobata? És mi köze az Ocean's Elevenhöz Jennifer Anistonnak és Ben Afflecknek? Minden kiderül.

Annak ellenére (vagy éppen amiatt), hogy a figyelem középpontjában jelenleg a 2018-ban esedékes, csupa női főszereplővel készülő kvázi-remake-je, az Ocean’s Eight áll, kár lenne elmenni az évforduló mellett: éppen ma 15 éve, hogy bemutatták a 21. század egyik első nagy mozisikerét, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmit. A film maga is egy nagyszabású feldolgozás – alapjául az 1960-as A dicső tizenegy (Ocean’s 11) szolgált –, de a forgatókönyvíró, a rendező és a díszlettervezők is direkt kerülték az eredetit megidéző utalásokat, hogy alkotásuk a saját lábán álljon, és szereplői ne legyenek klisések, a színészek pedig mind nyomott gázsiért vállalták a munkát, hogy alacsonyabb lehessen a költségvetés. Egyszóval igazi szerelemprojektről van szó – és mint ilyenhez, természetesen számtalan anekdota és érdekesség is kapcsolódik hozzá. Az alábbiakban ezekből válogatunk az évforduló alkalmából.

1. Matt Damonból olyan jó zsebtolvaj lett a forgatás kedvéért, hogy a film elején látható pénztárcalopását le kellett lassítani, máskülönben nem lehetett volna látni, mit csinál.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

2. A Yent alakító akrobata, Qin Shaobo korábban sosem színészkedett, sőt angolul se nagyon beszélt  – a castingosok szeme egy utazó társulat Las Vegas-i fellépésén akadt meg rajta. A munka során tolmács segítette, de a rendező, Steven Soderbergh szerint ösztönösen értette, mikor és milyen ütemezéssel kell megszólalnia. Karakterét a két folytatásban is eljátszotta, de a három Ocean’s-mozin kívül soha semmilyen filmben nem szerepelt.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

3. A nemrég ismét elvált Brad Pitt a film elején egy nagy gyűrűt visel. Ez egy kikacsintás akkori feleségének, Jennifer Anistonnak, ugyanis az ékszert tőle kapta.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

4. Rusty Ryan egyszerűen azért eszi végig szinte az egész filmet, mert a karaktert alakító Brad Pitt jópofának találta a folyamatos zabálást. A színész úgy okoskodott, hogy mivel a szereplők folyamatosan mozgásban vannak, nincs más lehetőségük, mint útközben enni, és ötletére a stáb is (elnézést) ráharapott, így végül állandó poénforrássá vált, hogy kitalálják és beszerezzék az ételeket a figurának.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

5. Az is Brad Pitt ötlete volt, hogy Rusty koktélrákot egyen a Bellagióban, miközben Tessről beszélget Linusszal, a nő pedig megjelenik a lépcsőn. Soderbergh figyelmeztette a színészt, hogy a felvételt valószínűleg sokszor meg kell ismételni, de Pitt nem zavartatta magát – végül mintegy negyven rákot fogyasztott el, mire elkészült a jelenet.

6. Az egész film egy valótlan állításon alapul, a kaszinók ugyanis nem tartanak a trezorjukban annyi pénzt, hogy minden játékban lévő zsetont fedezni tudjanak. A valóságban a játéktermek kifejezetten arra törekednek, hogy minél kevesebb készpénz legyen az épületben.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

7. Mivel testvére, Casey, és legjobb barátja, az utánozhatatlan Matt Damon is szerepel az Ocean’s Elevenben, sokan úgy tudják, hogy feltűnik a filmben egy alig észrevehető cameo erejéig Ben Affleck is. Valójában azonban csak a forgatást látogatta meg a színész, kamera elé nem állt.

Matt Damon, Casey és Ben Affleck
Matt Damon, Casey és Ben Affleck

8. Az egész szereplőgárda előszeretettel kártyázott szabad óráiban a forgatás során. Hogy ki volt a legjobb, arról megoszlanak a vélemények (George Clooney szerint Matt Damon, Damon szerint Brad Pitt), abban viszont mindenki egyetért, hogy a legrosszabbul a zsinórban 25 blackjack-játékot elvesztő Clooney teljesített – de ő is csak a balszerencséje miatt.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

9. Legalább két olyan jelenet van a filmben, amelyben a rendező nem akarta egyenként mind a tizenegy színészt instruálni, ezért rájuk bízta, hova állnak és mit csinálnak: az egyik az, amelyben Danny Ocean elmondja a tervet a többieknek, a másik pedig az, amelyben a Bellagio előtt állva örül a csapat az akció sikerének.

10. Három színész is kiesett a film szereplőgárdájából a Tenenbaum, a háziátok miatt: Danny Glover Frank Cattont, Luke és Owen Wilson pedig Turk és Virgil Malloyt alakították volna, de végül mind a másik produkciót választották.

Owen Wilson lehetett volna Virgil Malloy
Owen Wilson lehetett volna Virgil Malloy

11. Steven Soderbergh eredetileg fekete-fehérben akarta elkészíteni az Ocean’s Elevent, a film forgalmazója, a Warner Bros. azonban csak azzal a feltétellel volt hajlandó engedélyezni ezt, ha lényegesen lejjebb lehet vele szorítani a költségvetést. Így a rendező végül maradt a színes változatnál.

12. Brad Pitt abban a parókában játssza el az orvost, amiben Mike Myers próbált Austin Powers szerepére. A póthaj és a szemüveg annyira felismerhetetlenné tette a színészt, hogy miután feltette őket, húsz percig tudott minden feltűnés nélkül sétálgatni a kaszinóban.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

13. Julia Roberts a forgatás előtt vált a legjobban fizetett színésznővé filmenként 20 millió dolláros gázsijával, ezért a forgatókönyvet egy 20 dolláros bankjegy és egy George Clooney-tól származó üzenet kíséretében kapta meg, amin az állt: “Hallom, most már egy húszast kapsz a filmjeidért.” A férfi-nő barátságot tökélyre fejlesztő Clooney és Roberts egyébként a forgatáson találkozott először egymással.

11 + 4 érdekesség a ma 15 éves Ocean's Elevenről

14. A szereplők közül hármat is megválasztottak az év legszexibb férfijának: Brad Pittet 1995-ben és 2000-ben, George Clooney-t 1997-ben és 2006-ban, Matt Damont pedig 2007-ben.

15. Julia Roberts nem sokkal a felvételek után a valóságban is hozzáment egy Danny nevű férfihoz: 2002-ben házasodtak össze Daniel Moder operatőrrel, akivel A mexikói forgatásán ismerkedtek össze, és a mai napig turbékolnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top