Sztárok

Sokkolta a Forma–1 világát Nico Rosberg bejelentése

A 2016-os világbajnok megdöbbentő bejelentést tett: mindössze 5 nappal élete első világbajnoki címének megszerzése után visszavonul az autósport királykategóriájából.

A 31 éves német Nico Rosberg most vasárnap Abu-Dzabiban, a Mercedes gyári csapatával nyerte meg a Forma–1 bajnoki címét, legyőzve ezzel címvédő csapattársát, a háromszoros bajnok Lewis Hamiltont.

Nico Rosberg és Lewis Hamilton gyerekkori barátokból lettek csapaton belüli riválisok
Nico Rosberg és Lewis Hamilton gyerekkori barátokból lettek csapaton belüli riválisok

Rosberg, aki az 1982-es bajnok, a finn Keke Rosberg fia, alaposan meglepte a sportért rajongókat, mivel ebben a korban még simán versenyezhetne 4-5, vagy akár több éven keresztül is.

Megmásztam a hegyet, felértem a csúcsra, ezért úgy érzem, ez most jó döntés – írta Rosberg Facebook-oldalán. – A versenyzés világában eltöltött 25 év során végig ez volt az álmom, ez az egy dolog motivált, hogy világbajnok legyek. Rengeteg kemény munka, fájdalom és áldozat volt az ára, de végig ez a cél vezérelt. Most pedig elértem, felértem a csúcsra. A legerősebb érzelem, amit most érzek, az a mély hála mindenkivel szemben, aki támogatott abban, hogy valóra válthassam az álmomat.

Ez az évad nagyon kemény volt. A végsőkig hajszoltam magam minden területen, az elmúlt két év csalódásai után. Ez persze érintette a szeretteimet is, az egész családom áldozatot hozott, mindent ennek a célnak rendeltek alá. Nem találok elég szót rá, hogy megköszönjem a feleségemnek, Viviannek, elképesztő volt végig. Megértette, hogy ez az év a nagy év, ez a mi lehetőségünk, hogy elérjük a célunkat, és megteremtette számomra a teret, hogy a versenyek között feltöltődhessek, minden éjszaka foglalkozott a kislányunkkal, és a kezébe vette a dolgokat, amikor keményebb időszakon mentünk keresztül, végig a bajnoki cím lebegett az ő szemei előtt is.

Nico Rosberg és felesége Vivan Abu Dhabiban
Nico Rosberg és felesége, Vivian Abu-Dzabiban

Amikor megnyertem a suzukai versenyt, attól a pillanattól kezdve, amikor a bajnoki cím sorsa a kezemben volt, elkezdtem érezni a nyomást, és akkor gondoltam rá először, hogy ha bajnok leszek, befejezem a versenyzői karrieremet. Vasárnap reggel Abu-Dzabiban tudtam, hogy ez lehet az utolsó versenyem, és ez az érzés segített, hogy kitisztuljon a fejem a rajt előtt. Mindent ki akartam élvezni, mert tudtam, hogy ez lehet az utolsó alkalom. Aztán amikor kialudtak a lámpák, életem legintenzívebb 55 köre következett. A döntést hétfő este hoztam meg. Az elsők, akiknek elmondtam, Vivian és Georg (Georg Nolte, a Rosberg menedzsmentjét végző csapat tagja) voltak, utánuk következett Toto (Toto Wolf, a Mercedes csapatfőnöke).

Az egyetlen, amiért nehéz volt meghozni ezt a döntést, az volt, hogy a versenyzői családomat hagyom így nehéz helyzetben. De Toto megértett. Egyből érezte, hogy a döntésem végleges, és ez megnyugtatott. Versenyzői karrierem legbüszkébb eredménye mindig az lesz, hogy ezekkel a fantasztikus emberekkel és az Ezüst nyilakkal lettem bajnok.

Most csak élvezem a pillanatot. Lesz időm, hogy kiélvezzem a következő heteket, és gondolkodjak az elmúlt éven, és hogy mindent kiélvezzek, ami még rám vár. Ezután érkezem majd el a következő fejezethez az életemben, és majd meglátom, mi következik.

Rosberg az idei 21 versenyből kilencet tudott megnyerni, és Hamiltonnál 5 ponttal többet tudott szerezni, így lett ő az idei év bajnoka.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top