Sztárok

Milliókra bírságolták Schobert Norbiékat

Öt és fél milliós piacfelügyeleti bírságot szabott ki a jegybank a Norbi Update Lowcarb Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt.

Egy sajtócikkben megjelent állítások miatt büntette meg a Magyar Nemzeti Bank Schobert Norbi cégét. A cikk a Norbi Update brókerügyek kapcsán elszenvedett veszteségeiről szól, de az anyagban a kibocsátó a Norbi Update Lowcarb részvények külföldi tőzsdére történő bevezetésére, a részvényárfolyam jövőbeni alakulására, illetve a külföldi értékesítésből származó árbevételre vonatkozóan hamis, megalapozatlan, illetve félrevezető állításokat közölt.

Ez piacbefolyásolásnak minősül, feltéve, hogy az információt terjesztő személy az információk ilyen jellegéről tudott, vagy kellő gondosság mellett tudnia kellett volna – figyelmeztet a jegybank.

Az 5,5 milliós bírságösszeg meghatározása során súlyosító körülménynek számított, hogy a Norbi Update részvényekhez a Budapesti Értéktőzsdén egyéb (ezek értékét befolyásoló) származtatott termékek is kapcsolódtak. A jegybank ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe a társaság eljárás során tanúsított együttműködő magatartását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top