Sztárok

5 kedvenc gyerekkori meséd, amiből a Disney mindjárt élőszereplős mozifilmet készít

Lehet egy mese bármekkora klasszikus, nem úszhatja meg, hogy a Disney újra elővegye, és most az új trendnek megfelelve élőszereplős változatban forgassa újra. A Demóna, a Hamupipőke és A dzsungel könyve után most az A szépség és a szörnyeteg és Az oroszlánkirály van soron, és ezzel a listának még koránt sincs vége.

A szépség és a szörnyeteg

Listánk első filmjének premierje már itt van a kanyarban, hiszen márciusban jön is a mozikba. A forgatással már régen végzett a stáb, és lassan az utómunkálatoknak is vége, sőt már vagy tucatnyi kép is napvilágot látott, ami alapján azt kell mondanom, hogy a Disney tökéletesen ültette át az 1991-es mese látványvilágát élő szereplőkre is. Úgy tudni, hogy a recept a Hamupipőkéhez hasonló, vagyis nem igazán nyúltak bele az eredeti rajzfilm koncepciójába, de a főszerepet játszó Emma Watson kérésére A szépség és a szörnyeteg Bellájának szerepét egy kicsit jobban kidolgozták, és erősebb háttértörténetet írtak neki.

Bill Condon rendező a musicalbetétekhez is ragaszkodott, mivel nagyon erősnek tartja a rajzfilmhez írt dalokat, és a Dreamgirls című filmjével már amúgy is szerzett gyakorlatot a műfajban. A szörnyeteget a Downton Abbey-ből ismert Dan Stevens alakítja majd, és olyan kedvenceink is feltűnnek majd a vásznon, mint Ewan McGregor, Emma Thompson és Ian McKellen.

Mulan

A Mulan 1998-as animációs változata nem tartozik a Disney legnagyobb klasszikusai közé, de a céget ez nem tartóztatta fel abban, hogy újra feldolgozzák a történetet. A harcos kínai lányról szóló történet premierjét ugyan már kitűzték 2018-ra, de úgy hírlik, hogy a forgatókönyv első változatával problémák voltak, ezért új írókat vontak be, hogy újraírják, ráadásul a szereposztást is újra kell gondolni a cégnél, ugyanis az első tervek szerint fehér bőrű színészek játszották volna a főszerepeket, de a felháborodás miatt – mostanság Hollywoodot gyakran vádolják azzal, hogy “kifehéríti” a filmjei világát – az új terv az, hogy csupa ázsiai színésszel forgassanak, ami kicsit megbonyolítja a castingot, és még rendezőt sem szerződtettek a projekthez.

A Vörös sziklából ismert Wei Zhao fogja játszani Mulan szerepét (Fotó: Profimedia)
A Vörös sziklából ismert Wei Zhao fogja játszani Mulan szerepét (Fotó: Profimedia)

Az oroszlánkirály

2016-ig az animációs filmek élőszereplős változataira úgy gondoltunk, mint olyan filmekre, amikhez már csak jellegükből adódóan is szükség van élő színészekre, ám jött A dzsungel könyve és mindent megváltoztatott. A filmben a Mauglit játszó kisfiún kívül csupán a legmodernebb számítógépes animációval előállított, totálisan élethű állatszereplőket láthatunk, mégsem érezzük magunkat úgy, mintha rajzfilmet néznénk. Erre a technológiára volt szükség ahhoz, hogy egy olyan animációs filmből is “élőszereplős” változat készülhessen, mint Az oroszlánkirály, melynek történetében egyetlen emberi karaktert sem találunk. Nem véletlen, hogy a Disney A dzsungel könyve rendezőjét, Jon Favreau-t bízta meg a munkával, aki ígérete szerint megtartja majd a híres betétdalokat is, nemcsak a sztorit és a karaktereket.

Jon Favreau
Jon Favreau, a dzsungel könyve rendezője

Aladdin

Az idei év egyik legmeglepőbb bejelentése volt, amikor kiderült, hogy a szabadszájú gengszterfilmjeivel (A ravasz az agy…, Blöff) és a pörgős Sherlock Holmes-mozijaival elhíresült Guy Ritchie rendezheti meg az Aladdin élőszereplős változatát a Disney számára. A forgatókönyvön már javában dolgozik Tim Burton egyik gyakori munkatársa, John August (Nagy hal, Charlie és a csokigyár…), és a koncepció része itt is az, hogy megtartják az eredeti rajzfilm musicaljellegét. Arra azért mérget vennék, hogy nem találnak majd olyan színészt, aki pótolhatja Robin Williams hiányát a dzsinn szerepében, de ez már legyen a szereposztók gondja.

Bollywood már többször filmre vitte Aladdin történetét
Bollywood már többször filmre vitte Aladdin történetét

A kis hableány

A Disney elég nagy pácban van az egyik legnagyobb rajzfilmsikerük, az immár 27 éves A kis hableány élőszereplős változatának elkészítésével. Hiába jelentették be nagy hírveréssel a projektet, és hiába szedték össze gyorsan a főbb alkotókat, sőt még a címszereplőt is megtalálták, úgy tűnik, a projekt nem szerencsés csillagzat alatt született, mert már két rendező és a kinézett főszereplő is elhagyta a süllyedő hajót.

Sofía Coppola (Marie Antoinette) után Joe Wright (Vágy és vezeklés) is lelépett, az Ariel szerepére szerződtetett Chloë Grace Moretz pedig bejelentette, hogy egy időre visszavonul a színészkedéstől, és ezt a filmet is magára hagyta. A gondot tetőzi, hogy közben a konkurens Universal is saját élőszereplős adaptációra készül Andersen híres meséjéből, és nekik már rendezőjük és forgatókönyvük is van. Öröm az ürömben, hogy a Disney mese híres betétdalait (Ringat a víz…) ők biztosan nem használhatják.

Ilyen is lehetett volna A kis hableány Chloe Moretz-cel
Ilyen is lehetett volna A kis hableány Chloe Moretz-cel

Olvasnál még a Disney mesebirodalomról?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top