Sztárok

Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről

Ma már nem kell feltétlenül profi fényképészhez menned ahhoz, hogy újszülött gyermekedről jó képet készíttess, hiszen elég egy okostelefon is ahhoz, és te magad vagy a párod megörökítse a picit. Ha következő fotós trükköket alkalmazzátok, akkor senki nem mondja majd meg, hogy a képek nem műteremben készültek!

1. Természetes fénnyel dolgozz!

A babák fotózásához a legjobb, ha természetes megvilágítást használsz. Az ablakon beáramló napfény a legtöbb esetben tökéletes és elegendő erre a célra, és feleslegessé teszi, hogy vakuval vagy más éles, erős fénnyel világíts a baba szemébe. Ez egyébként azért sem jó, mert nyugtalanná, síróssá is válhat a baba az éles fénytől, és ilyenkor nem éppen a legédesebb arcát mutatja, másrészt pedig az ilyen fény igen kontúros árnyékot vet, és ettől általában előnytelenül jelenik meg az arc és test a fotókon.

Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről

A legszebb és fotózáshoz legideálisabb fényviszonyok reggel és késő délután vannak – használd ki ezeket az időpontokat! Ügyelj rá, hogy a fény a te hátad mögül érkezzen, és ne közvetlenül szemből a géped lencséjébe világítson. Ha nincs elég természetes fény, akkor állíts fel minél több lámpát a baba körül úgy, hogy több irányból világítsák meg egyszerre, és tegyél a lámpák elé egy A4-es papírlapot, mert ez szétszórja és lágyítja az éles fényeket.

2. Egyszerű hátteret adj

A sok bába között könnyen elveszik a gyerek, a túl részletes háttér előtt pedig alig látszik belőle valami. A legjobb, ha fotózáskor ezért nagyon egyszerű hátteret használsz – például egy egyszínű takarót, lepedőt vagy falat –, és ez elé teszed le a babát. A kisbabák bármit is csinálnak, nagyon cukik a fotókon, de ezt akkor emelheted ki a legjobban, ha semmi más nem vonja el róluk a képen a figyelmet (például egy kiskacsás, apró mintás pléd, ami nagyon aranyos ugyan, de a fotózás szempontjából teljesen alkalmatlan). Nagyon jó képek készülhetnek viszont úgy, ha a babát egy olyan sötétebb színű, puha anyagra fekteted – mondjuk egy ágytakaróra vagy törülközőre – amit egy egészen világos háttér elé tettél le. Különösen akkor mutatós ez, amikor fekete-fehér képeket csinálsz. Az is megoldás lehet, hogy a pucér babát hófehér környezetben fényképezed – ilyenkor viszont tanácsos valami kis kontrasztot vinni a dologba, például egy élénk színű sapka, karkötő vagy hajpánt formájában.

Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről
 

3. Fotózz a baba szemszögéből

Szinte mindegyik fotó jól sikerül azok közül, amelyek a baba perspektívájából készülnek. Vidd egészen le a kamerát – ha kell, feküdj te is hasra a pici mellé –, hogy szembe tudjon nézni vele, és kezdj el kattintgatni. Mosolyogj a picire és tedd játékossá a fotózást, így a legkülönfélébb arcokat vágja majd – neked pedig csak annyi a dolgod, hogy megállás nélkül fotózz.

4. Ne várd a pillanatot

Ma már szinte kivétel nélkül mindenki digitális géppel vagy a telefonjával fotóz, tehát nincs jelentősége annak, hogy hányszor kattintjuk el a masinát. Nem érdemes spórolni ezzel, főleg a babáknál nem, akik meglehetősen kiszámíthatatlanok tudnak lenni, és egyik percről a másikra könnyen változik a hangulatuk. Ha éppen megfelelőek a fényviszonyok, akkor ne várj tovább: vedd elő a gépedet, és készíts róla annyi képet, amennyit csak lehet, különféle szemszögekből és távolságokból.

5. Mutasd meg a csöppséget

Szívesen készítünk képet a babák édes kis részleteiről: az apró lábacskákról, a pisze orról vagy a dundi kis kezecskéről, máskor pedig az egész gyermeket fotózzuk az orra hegyétől a lába ujjáig. Azonban egy olyan fotó, amin a babán kívül nincs más, nem tudja megmutatni, milyen parányi is egy újszülött gyermek. Márpedig ezt is érdemes megörökíteni: tegyük például apa két tenyerére a gyereket – sokszor még az egyikben is elfér –, vagy tegyünk mellé valami más tárgyat viszonyításképpen, és így is fényképezzük le. Sok időnk nem lesz erre, mert nagyon hamar nőnek a babák, és egy-két hét múltán már “kevésbé lesz szenzációs” a termetük. Az ilyen képek egyébként fekete-fehérben mutatnak igazán jól!

Babafotózás házilag – így készítesz profi képet a kicsikről

 

Olvass még fotós trükkökről és tippekről az NLCafén:

Mentés

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top