Sztárok

20 éves Az angol beteg – íme pár érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a filmről

A kérésre statisztáskodó turisták, a jövőből érkezett futballsál és a felújíttatott Oscar-díj története. Többek között.

Pontosan húsz évvel ezelőtt mutatták be a kilencvenes évek egyik legnagyobb mozisikerét, Az angol beteget. A Michael Ondaatje regényén alapuló film (túl azon, hogy főszereplőjét egy magyar nemesről mintázták) valódi mozgókép-történeti bravúr, hiszen úgy romantikus, hogy közben azért háborús is, és úgy kalandfilm, hogy egyben vaskos dráma, sokoldalúsága mellett pedig még jó is bír lenni – egyszóval nincs benne semmi meglepő, hogy a szakma is díjazta (többek között kilenc Oscarral), és a közönség is imádja a mai napig. Az évforduló mellett mi sem megyünk el szó nélkül: azt már korábban megnéztük, hogyan festenek manapság Az angol beteg sztárjai, most pedig húsz érdekességet gyűjtöttünk össze a klasszikus kapcsán.

A film készítői és színészei már néhány héttel ezelőtt, a 11. Római Nemzetközi Filmfesztiválon megünnepelték Az angol beteg huszadik évfordulóját.

Kristin Scott Thomas, Ralph Fiennes and Juliette Binoche
Kristin Scott Thomas, Ralph Fiennes és Juliette Binoche a 11. Római Nemzetközi Filmfesztiválon

Ahogy az lenni szokott, a film és az alapjául szolgáló regény sem nagyon ragaszkodik a tényekhez. Noha sokan grófnak szólították, a valódi Almásy László hivatalosan nem használhatta és nem is használta a címet, és az is bizonyított tény, hogy a film szereplőjével ellentétben homoszexuális volt. Számos balesete során sosem szenvedett súlyos égési sérüléseket, és nem is a második világháború alatt, Olaszországban, hanem 1951-ben, Salzburgban halt meg. Élete viszont valóban páratlanul kalandos volt.

A róla szóló angol titkosszolgálati jelentések emellett többször is csúnyának nevezik Almásyt, ami Ralph Fiennesról nehezen mondható el.

Almásy László líbiai expediciója (1934)
Almásy László líbiai expedíciója (1934)

A film elején Almásy repülőjére tüzet nyitó németeket nem színészek, hanem turisták játszották. A büdzséből már nem futotta statisztákra, ezért megkérték őket, hogy segítsék ki a stábot.

Ez már csak azért is érdekes, mert Clive Merrison például egy egész hónapot töltött a forgatáson azért, hogy végül csupán egy jelenése legyen a filmben, és még így is a szerencsésebbek közé tartozik: sokan úgy játszottak Az angol betegben, hogy minden jelenetüket kivágták.

Jelenet a turistákkal
Jelenet a turistákkal

Persze mindenre van magyarázat: a filmhez egész egyszerűen rettenetesen sok felvétel készült, amit az bizonyít a legjobban, hogy Anthony Minghella rendezőnek első nekifutásra 250 percesre sikerült megvágnia az alkotását.

Minghella egyébként is elég megszállottan viszonyult a projekthez: a forgatókönyvből nem kevesebb, mint húsz különböző változatot készített.

Kristin Scott Thomas és Anthony Minghella
Kristin Scott Thomas és Anthony Minghella a ’97-es Oscar-gálán

A kolostori jelenetekhez Ralph Fiennest mindennap öt órán át sminkelték, mivel ragaszkodott hozzá, hogy akkor is minden égési sérülés rajta legyen a testén, ha csak az arcát filmezik. Az égési sérülések megtervezésénél nemcsak arra figyeltek, hogy élethűek legyenek, hanem arra is, hogy finoman emlékeztessenek a domborzati térképekre, mivel a film egyik témája a térképkészítés.

20 éves Az angol beteg – íme 20 érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a filmről

A gyerekneveléshez lusta Kristin Scott Thomas egy levélben szerezte meg magának a szerepét, amiben azt írta a katasztrofálisan sikerült első találkozásuk után vonakodó Anthony Minghellának: “én vagyok »K« a filmjéből”.

Katharine Cliftont egyébként az ötvennegyedik születésnapját nemrég ünneplő Demi Moore is nagyon szerette volna eljátszani.

Kristin Scott Thomas Katharine szerepében
Kristin Scott Thomas Katharine szerepében

A film eredeti forgalmazója, a Fox pedig annyira elégedetlen volt Minghella választásával, hogy ki is hátráltak a film mögül, így a stáb heteket töltött Olaszországban úgy, hogy azt sem tudták, lesz-e forgatás vagy sem. Végül a Miramax karolta fel a projektet.

Demi Moore hiába akarta Katharine szerepét, akkori férje, az idén már hatvanegy éves Bruce Willis viszont visszautasította Caravaggio karakterét. Utólag bevallottan megbánta döntését.

Caravaggio szerepére Sean Conneryt is felkérték, és sokáig el is akarta fogadni az ajánlatot, de végül ő is nemet mondott.

Willem Dafoe Caravaggio szerepében
Willem Dafoe Caravaggio szerepében

A Foxnak egyébként a szerepet végül eljátszó Willem Dafoe sem tetszett, ők John Goodmant, Danny DeVitót vagy Richard Dreyfusst akarták.

Amikor Kip elpakol, Hardy tárgyai közül előkerül a Sunderland AFC futballcsapat sála is. A karaktert alakító színész, Kevin Whately viszont a Sunderland örök riválisának, a Newcastle Unitednek szurkol.

20 éves Az angol beteg – íme 20 érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a filmről

A sálon látható jelvényt egyébként csak jóval a második világháború után, a hetvenes években kezdte el használni a Sunderland.

Persze ez csak egy kis hiba, ha azt nézzük, hogy a német ejtőernyősök angol egyenruhát viselnek, és angol ejtőernyőt is használnak a filmben.

Míg Almásy súlyos égési sérüléseket szenved repülőgép-balesetében, a naplónak nem esik baja.

20 éves Az angol beteg – íme 20 érdekesség, amit valószínűleg nem tudtál a filmről

A nemrég a miskolci CineFesten vendégeskedő Juliette Binoche 2005-ben felújíttatta az amerikai filmakadémiával Az angol betegért kapott Oscar-díját, mert a fia nagyon szeretett a szoborral játszani, amitől az elég kopottassá vált. Az akadémia az efféle javításokat ingyen vállalja.

Juliette Binoche a legjobb színésznőnek járó díjjal
Juliette Binoche a legjobb színésznőnek járó díjjal

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top