Sztárok

A reggeli kávé és a klímaváltozás

Mi köze van a mobiltelefonnak, a kávéfőzőnek vagy a tévének a klímaváltozáshoz és a légszennyezéshez? A kapcsolat egyértelmű, pedig erre ritkán vagy talán sosem gondolunk.

Reggel van, megszólal a telefon, felkapcsoljuk a lámpát, kimegyünk a konyhába, elindítjuk a kávéfőzőt. Irány a fürdőszoba, villany fel, fogmosás, zuhany. A hűtőből kivesszük a reggelit, bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót, a telefonon lájkolunk pár fotót, és indulunk a munkahelyünkre. Jó eséllyel máris hatással voltunk a klímaváltozásra. Az előzőekben felsorolt eszközök használatakor nem nagyon gondolkodunk azon, hogy a működésükhöz szükséges áram honnan származik. Külföldről? Széntüzelésű erőműből? Naperőműből? Atomerőműből? Pedig környezetünk szempontjából nagyon is fontos kérdések ezek.

A reggeli kávé és a klímaváltozás

Nem árt, ha tudjuk, hogy a szénerőművek és a többi, úgynevezett fosszilis energiahordozóból (pl. földgázból) villamos energiát előállító erőművek áramtermelés közben üvegházhatású gázokat bocsátanak ki, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a klímaváltozáshoz, a globális felmelegedéshez.

Az időjárásfüggő megújulókra, azaz pl. a szélenergiából vagy napenergiából származó áramra viszont nem lehet minden időjárási körülmények között, a nap 24 órájában folyamatosan számítani.

Az áramellátás fontos alappillérét jelentő atomerőművek ugyanakkor klímabarát módon, üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül állítanak elő villamos energiát, ráadásul időjárási körülményektől függetlenül, éjjel, nappal, télen és nyáron egyaránt.

A Pakson működő atomerőmű több mint 30 éve kulcsfontosságú részét képezi a hazai villamosenergia-rendszernek, jelenleg is Magyarország áramigényének harmadát biztosítja. A két új paksi blokk ezt a mennyiséget hivatott idővel pótolni, ezzel további évtizedekre biztosítva, hogy a reggeli kávéval valóban jól és klímabarát módon induljon minden napunk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top