Sztárok

Puzsértól Hajósig – Megkerestük minden idők 8 legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Megszámolni is nehéz, hogy a Megasztár 2003-as indulása óta hány tehetségkutató-évad ment le a magyar tévécsatornákon, és azokban hány zsűritag osztotta az észt a versenyzőknek és Magyarországnak. Mi vettük a fáradságot, és összeválogattuk azokat, akikre több év távlatából is érdemes emlékezni, vagy akik éppen mostanság hódították meg a szívünket.

Pierrot

Zsűris múlt: kétévadnyi Megasztár, kétévadnyi Dal
A 2003-ban indult Megasztár alapjaiban határozta meg bő egy évtizedre, hogy milyen típusú karaktereket keresnek egy kertévé tehetségkutatójának zsűrijébe. Pierrot azt a “szakmai háttérember” kategóriát képviselte magas színvonalon, amit később például ifj. Malek Miklós vagy Little G a konkurens X-Faktorban.

Mivel mindössze két évet töltött a Megasztárnál, ezért nem volt időnk ráunni, így amikor nem is olyan rég A Dal kötelékében tért vissza, öröm volt újra látni kompromisszummentes, de mindig nagyon is szakmai, segítő szándékú kritikáit. Sosem ő volt a showman a csapatban, de ha valakinek a véleményére lehetett adni, az az övé volt.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Soma Mamagésa

Zsűris múlt: háromévadnyi Megasztár
A magyar, sőt a világ tehetségkutató-gyártásának van egy régóta fennálló problémája: a szerkesztők úgy tartják, hogy valamiért egyetlen nőnél több sosem fér el a zsűritagok között, kivéve abban az esetben, ha gyerektehetségekről van szó, mert ott elkelhet a több anyáskodás.

Ma is csak Tóth Gabi képviseli a nőket az X-Faktorban, és Liptai Claudia a Sztárban sztár zsűrijében, és ez a folyamat egészen 2003-ra, a Megasztár indulására vezethető vissza, ahol a zsűri egyik legérdekesebb színfoltja volt a ma már nem annyira énekesnőként, mint inkább spirituális tanítóként ismert Soma Mamagésa. Soma gyakran a szexuális kisugárzás felől közelítette meg a zsűrizést, csintalan és jópofa beszólásaival nemcsak az indulók önbizalmát simogatta, hanem a nézők számára is szórakoztató jelenség volt.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Puzsér Róbert

Zsűris múlt: egyévadnyi Csillag születik
“Mi volt ez a pusztító alpáriság?” Ilyen és ehhez hasonlóan keresetlen mondatokkal sokkolta a jelentkezőket Puzsér Róbert a Csillag születik negyedik évadában, akitől egy idő után láthatóan tartottak a jelentkezők. Puzsér a műfajban a Bakács Tibor Settenkedő óta jelen lévő szakmai újságíró vonalat erősítette a Csillag születikben, és bár csupán egyetlen évadban volt látható, mély nyomot hagyott a tévénézőkben.

Egyetlen hibája volt, hogy inkább one man show-t nyomott, és nem a többiekkel együttműködve zsűrizett, de elérte, hogy miatta érdemes legyen odakapcsolni a negyedik évadára kissé elfáradó műsorra. Puzsér ideális alany volt a szerkesztőknek, mert minden érzelme azonnal kivetült az arcára, radikálisan fogalmazta meg véleményét, és még egy olyan trollkodást is megengedett magának, mint a Fehér Puzsér, vagyis egy epizód erejéig minden fellépőben csak a jót próbálta megtalálni.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Hajós András

Zsűris múlt: egyévadnyi Csillag születik, egyévadnyi Kismenők, háromévadnyi Az ének iskolája, háromévadnyi Sztárban sztár…
Hajós András a magyar tehetségkutatók jolly jokere, ugyanis szellemes megjegyzéseivel bármilyen műsort képes szórakoztatóvá varázsolni, de ezt mégis olyan formában teszi, hogy nem lopja el a többiek elől a reflektorfényt. Hajós teljesítményét befolyásolják zsűritagtársai is, például a Csillag születikben láthatóan nem érezte annyira otthon magát, míg most a Sztárban sztárban Liptai Claudia, Bereczki Zoltán és Majka mellett valósággal brillírozik. Egy gyerek-tehetségkutató esetében szinte kihagyhatatlan figura, mivel megvan az a képessége, hogy sosem leereszkedően, hanem partnerként bánik a srácokkal, de közben a humorának finomsága a felnőtt néző számára is szórakoztató marad.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Linczényi Márkó

Zsűris múlt: egyévadnyi Hungary’s Got Talent
A tehetségkutatók ezredforduló környéki másodvirágzásánál a szerkesztők a zsűrikbe láthatóan igyekeztek nagy, komoly és megkérdőjelezhetetlen szakmai múlttal rendelkező szakmabelieket válogatni, és ifjú titánt – a Megasztárban ez a szerep Pély Barnának jutott – jellemzően csak mutatóba raktak a bandába. Ők gyakran belesimultak az általában öregesebb csapatba, de nem úgy a The Kolin frontembere, Linczényi Márkó, aki fiatalos, vad energiákat hozott a Hungary’s Got Talent zsűrijébe, és lazasága már-már tanítani való volt. Öröm volt látni, hogy van ember a csapatban, aki nem csak hallomásból ismeri a szórakoztatóipar jelenlegi trendjeit, és tudja, mi az a show-biznisz: Márkó ügyesen szórakozott a versenyzőkkel, és csinálta a show-t, amikor szükség volt rá.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Kasza Tibor

Zsűris múlt: négyévadnyi A nagy duett
Bár A nagy duett nem a szó hagyományos értelmében vett tehetségkutató, de felépítésében mégis hasonló, ráadásul zsűri is van, szóval Kasza Tibornak mindenképp az összeállításunkban a helye. Kasza a cinkelős humor igazi hazai fekete öves bajnoka, aki úgy tud csipkelődni, hogy igazán azért ne bántsa meg a másikat, de mégis megtalálja a legérzékenyebb pontokat. A saját show-jában már kiderült, hogy nagy dózisban olykor túl sok tud lenni, de zsűritagként, limitált megszólalási idővel csak úgy ontotta magából a jobbnál jobb sziporkákat. Ráadásul nemcsak a fellépőket osztotta ezerrel, hanem a zsűritársait, sőt olykor még saját magát is.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Keresztes Ildikó

Zsűris múlt: háromévadnyi X-Faktor, Star Academy
Ha női mentorról/zsűritagról van szó, akkor nálunk a szerkesztők igyekeznek főképp hatalmas szívű, anyáskodó figurákat választani, akik körömszakadtáig védik azt, aki hozzánőtt a szívükhöz, és olykor hajlandók a döntéseikben inkább az érzelmeikre hallgatni az eszük helyett. Ennek az anyatigristípusnak a prototípusa Keresztes Ildikó, aki az X-Faktorban még Zámbó Krisztiánt is képes volt sok-sok adáson átrugdosni, ami azért nem kis teljesítmény. A harmadik évad végére már kissé manírossá vált, szóval jókor érezte meg, mikor kell visszavonulni, de addig tökéletesen helytállt a nagyszívű olasz mamma szerepben magyar rockénekesnőként is.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

ByeAlex és Gáspár Laci

Zsűris múlt: egyévadnyi X-Faktor
Listánk végén kicsit megelőlegezzük a bizalmat, ráadásul nem is egy, hanem egyszerre két zsűritagnak a legújabb X-Faktor-évadból, Gáspár Lacinak és ByeAlexnek. Az élő adások e cikk írása idején még hátra vannak, de remélhetőleg azokból is átjön majd az a fajta haverság, ami köztük van, pedig első ránézésre nem is lehetnének különbözőbbek.

Az új X-Faktornak borzasztó jót tett a fiatalítás, ráadásul most először áll csupa olyan arcból egy zsűri, akik maguk is fordultak már meg tehetségkutatóban vagy dalversenyben a másik oldalon, és ez látszik is rajtuk. Bár az egész zsűri szuper idén, a kettejük közti összhang miatt ByeAlexet és Gáspár Lacit muszáj kiemelnem, akik lazaságukkal és totális őszinteségükkel viszik hátukon a produkciót.

Puzsértól Hajósig - Megkerestük minden idők nyolc legjobb magyar tehetségkutatós zsűritagját

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top